HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

215- Nebi (s.a.v.)'in Abdest Alış Şekli

 

536- Bana Ebu'l-Hasen Ahmed b. Muhammed b. Abdus el-Abdusi elAbdi haber verdi, bize Muaz b. Necde el-Kuraşi tahdis etti. Bana Ebu Bekr Muhammed b. Ahmed b. Baleveyh tahdis etti, bize Bişr b. Musa el-Esedi tahdis edip (Muaz ile) dediler ki: Bize Hallad b. Yahya esSülemi tahdis etti, bize Hişam b. Sa'd tahdis etti, bize

 

Zeyd b. Eslem, Ata b. Yesar'dan tahdis etti. O İbn Abbas'tan  içinde su bulunan bir kap getirilmesini istedi. Bir avuç alarak ağzına su verip çalkaladı, burnuna su çekti. Sonra bir avuç daha alıp, iki elini bir araya getirerek yüzünü yıkadı. Sonra bir avuç daha aldı, sağ elini yıkadı. Sonra bir avuç daha alıp, sol elini yıkadı. Sonra avucunu kapatıp su aldı, elini silkeleyip onunla başını ve kulaklarını mesh etti. Sonra bir avuç daha alarak onu me st bulunan sağ ayağı üzerine serpti, sol ayağına da aynı şeyi yaptı. Mestlerin altını da mesh etti, sonra: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın abdesti böyledir dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olup, Buhari ve Müslim bu lafızla bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak her ikisi de Zeyd b. Eslem'in, Ata'dan, onun İbn Abbas'tan diye rivayet ettiği Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (abdest azalarını) birer defa yıkayarak abdest aldı hadisini ittifakla rivayet etmişlerdir. Bu hadis de mücmeldir. Hişam b. Sa'd'in rivayet ettiği bu hadis ise müfesserdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

216- Abdest Alırken Azaları iyice Yıkamanın ve Parmakların Arasını Hilallemenin Emredildiği