HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

213- "Ümmetime Sıkıntı Vermeyecek Olsaydım, Kendilerine Abdest Almayı Farz Kıldığım Gibi Her Namaz Esnasında Misvaklanmalarını da Onlara Farz Kılardım"

 

531- Bize Ali b. Hemşaz tahdis etti, bize Kadı İsmail b. İshak tahdis etti, bize Arim b. el-Fadl tahdis etti. Bize Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize Yahya b. Muhammed tahdis etti, bize Abdullah b. Abdulvehhab el-Haceri tahdis edip (Arim ile birlikte) dediler ki: Bize Hammad b. Zeyd tahdis etti, bize Abdurrahman b. es-Sirac, Muhammed b. Ebi Sayd el-Makburi'den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Eğer ümmetime zorluk vermeyecek olsaydım abdest ile birlikte misvak kullanmalarını kendilerine farz kılardım. Yatsı namazını da gece yarısına kadar geciktirirdim." Ebu Hureyre'den bu konuda hadis gelmiş olmakla birlikte Buhari ve Müslim "farz" lafzını bu hadiste tahriç etmemişlerdir. Her ikisinin şartına göre sahihtir, herhangi bir illeti yoktur. Bu lafızIa bir şahidi de vardır:

 

 

532- *Bana Abdullah b. Muhammed b. Musa haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub tahdis etti, bize Halife b. Hayyad bildirdi, bize İshak b. İdris el-Basri tahdis etti, bize Ömer b. Abdurrahman el-Ebbar tahdis etti. Bana Mansur b. Cafer b. Temmam babasından tahdis etti. O el-Abbas b. Abdulmuttalib'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetime zorluk vermeyecek olsaydım kendilerine -abdest almayı farz kıldığım gibi- her namazdan önce de misvak kullanmalarını farz kılardım."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

214- Abdest Alırken Besmele Çekmek