HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

200- Kulleteyn Hadisinde Ravilerin ve Lafızlarm ihtilafları

 

471- Nitekim bunu bize Dalec b. Ahmed es-Seczi Bağdat'ta haber verdi. Bize Bişr b. Musa tahdis etti, bize el-Humeydi Ebu Usame tahdis etti. Bize Ali b. İsa da tahdis etti, bize el-Huseyn b. Muhammed b. Ziyad ile İbrahim b. Ebi Talib tahdis edip dediler ki: Bize Muhammed b. Osman b. Kerame tahdis etti, bize Ebu Usame tahdis etti, bize el-Velid b. Kesir, Muhammed b. Abbad b. Cafer'den tahdis etti. O Abdullah b. Abdullah b. Ömer'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a suya ve suya gidip gelen hayvanlara ve yırtıcı hayvanlara dair soru sorulunca o: "Su iki kule olduğu takdirde pislik taşımaz" buyurdu.

 

Hadisi Şafii de el-Mebsut'ta sikadan böylece rivayet etmiştir. Bu si ka kişi de hiç şüphesiz Ebu Usame'dir.

 

 

 

472- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize er-Rabi' b. Süleyman bildirdi.

Bana Hafız Ebu'l-Huseyn b. Yakub da haber verdi, bize Ebu Cafer Ahmed b. Muhammed b. Selame el-Pakih Mısır'da tahdis etti. Bize İsmail b. Yahya elMuzeni tahdis edip (er-Rab!' ile) dediler ki: Bize eş-Şafii tahdis etti. er-Rab!' ayrıca dedi ki: Bize Şafii bildirdi, bize sika olan kişi (Ebu Usame),el-Velid b. Kesir'den bildirdi. O Muhammed b. Abbad b. Cafer'den, o Abdullah b. Abdullah b. Ömer'den, onun babasından rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Su iki kulle olduğu takdirde necaset taşımaz -yahut pislik taşımaz" buyurdu.

 

Bu ihtilaf bu hadisin kuvvetini azaltmaz çünkü Buhari ve Müslim el-Velid b. Kesir ve Muhammed b. Abbad b. Cafer'in rivayetlerini delil göstermişlerdir. Ebu'l-Usame (sika kişi) onu (el-Velid b. Kesir'i) Muhammed b. Cafer ile birlikte zikretmiş sonra bir keresinde bundan, bir keresinde de diğerinden diye hadisi rivayet etmiştir.

 

 

 

473- Buna delil de bana Ebu Ali Muhammed b. Ali el-İsferayini kendisine soru sormam üzerine asıl nüshasından tahdis ettiği şu rivayettir: Bize Ali b. Abdullah b. Mubeşşir el-Vasıti tahdis etti, bize Şuayb b. Eyyub tahdis etti, bize Ebu Usame tahdis etti, bize el-Velid b. Kesir, Muhammed b. Cafer b. ez-Zubeyr ile Muhammed b. Abbad b. Cafer'den tahdis etti. (İkisi) Abdullah b. Abdullah b. Ömer'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a suya ve suya gidip gelen hayvanlarla yırtıcıların durumu hakkında soru sorulunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Su iki kulle ise pislik taşımaz" buyurdu.

 

İşte bu rivayet ile bu hadisin sıhhati sahih olarak sabit olmakta ve Ebu Usame'nin hadisi el-Velid b. Kesir'den, onun her ikisinden bir arada rivayet ettiği ortaya çıkmaktadır. Şuayb b. Eyyub es-Sarifini ise sika ve güvenilir birisidir. Ona ulaşan yol da aynı şekildedir. Ayrıca el-Velid b. Kesir'in, Muhammed b. Cafer b. ez-Zubeyr'den rivayeti hususunda Muhammed b. İshak b. Yesar el-Kuraşi de ona mutabaat etmiştir.

 

 

 

474- Bunu bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti, bize Muhammed b. Halid b. Hani el-Havsi tahdis etti, bize Ahmed b. Halid el-Vehbi tahdis etti, bize Muhammed b. İshak tahdis etti.

 

Bize Kadı Abdullah b. el-Huseyn de Merv'de haber verdi. Bize el-Haris b. Ebi Usame tahdis etti, bize Yezid b. Harun tahdis etti. Bize Muhammed b. İshak, Muhammed b. Cafer b. ez-Zubeyr'den bildirdi. O Abdullah b. Abdullah b. Ömer'den, o babası İbn Ömer'den şöyle dediğini rivayet etmektedir:

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ye meskun olmayan bir arazide bulunan suyun ve o suya gidip gelen hayvanlarla yırtıcıların durumu hakkında soru sorulurken Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Su iki kulle kadar olduğu takdirde pislik taşımaz."

 

Hadisi bu şekilde Süfyan es-Sevri, Zaide b. Kudame, Hammad b. Seleme, İbrahim b. Sa'd, Abdullah b. el-Mubarek, Yezid b. Zurey', Hammad b. Zeyd'in kardeşi Said b. Zeyd, Ebu Muaviye ve Abde b. Süleyman da böylece rivayet etmişlerdir. Ayrıca bu hadisi Abdullah b. Ubeydullah b. Abdullah ve Abdullah da hep birlikte sözünü ettiğimin sahih olduğunu ortaya koyacak şekilde tahdis etmişlerdir.

 

 

 

475- *Bize fakih Ebu'l-Velid ile Ebu Bekr b. Abdullah tahdis edip dediler ki: Bize el-Hasen b. Süfyan bildirdi, bize İbrahim b. el-Haccac ile Hutbe b. Halid tahdis edip dediler ki, bize Hammad b. Seleme, Asım b. el-Munzir b. ez-Zubeyr'den şöyle dediğini nakletti: Ubeydullah b. Abdullah b. Ömer ile birlikte içinde suyun bulunduğu bir bostana girdik. O suyun içinde ölmüş bir devenin derisi vardı. Ubeydullah o sudan abdest aldı. Ben: İçinde ölmüş devenin derisi bulunduğu halde ondan abdest mi alıyorsun? dedim. O bana babasından, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu tahdis etti: "Su iki kulleye yahut üç kulleye ulaştığı takdirde hiçbir şeyonu necis etmez."

 

Bu şekilde bize el-Hasen b. Süfyan'dan tahdis etti. Bunu ayrıca Affan b. Müslim ve onun dışındaki diğer hafızlar da Hammad b. Seleme'den hadisi rivayet etmekle birlikte metninde "yahut üç" ibaresini zikretmemişlerdir.

 

 

 

476- Bize Dalec b. Ahmed es-Seczi haber verdi, bize Ali b. el-Huseyn tahdis etti, bize Beyan tahdis etti, bize Abdullah b. Reca tahdis etti, bize Harb b. Şeddad, Yahya b. Ebi Kesir'den tahdis etti. Bana Iyad tahdis edip dedi ki: Ebu Said el-Hudri'ye: Bizden herhangi bir kimse namaz kılarken kaç rekat kıldığını bilmez (ise ne yapar) diye sordum. Şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize dedi ki: "Sizden biriniz namaz kılarken kaç rekat kıldığını bilmezse oturduğu halde iki secde yapsın. Sizden birinize şeytan geldiği ve: Senin abdestin bozuldu dediği takdirde, o: Yalan söyledin desin. Ancak burnuyla koku duyar yahut kulağı ile bir ses işitirse müstesna."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü burada sözü edilen Iyad, Iyad b. Abdullah b. Sa'd b. Ebi Serh'dir. Her ikisi de onun rivayetini delil göstermişlerdir. Ancak bu hadiste Eban b. Yezid el-Attar'ın, Yahya b. Ebi Kesir'den rivayetindeki muhalefet dolayısıyla bunu tahriç etmemişlerdir. Çünkü o hadisi hıfz etmediğinden ötürü Yahya'dan, o Hilal b. Iyad'dan yahut Iyad b. Hilal'den demiştir. Bu durum ise Yahya b. Ebi Kesir'in bu senedi ondan doğrultması üzerinde icma ettikleri ve Harb b. Şeddad'ın bundaki mutabaatı dolayısıyla illetli duruma getirmez. Aynı şekilde Hişam b. Abdullah ed-Destevai ile Ali b. el-Mubarek, Mamer b. Raşid ve başkaları da bu hadisi Yahya b. Ebi Kesir'den rivayet etmişlerdir.

 

 

 

477- Hişam'ın rivayet ettiği hadisi bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Ebu'l-Musenna tahdis etti, bize Muhammed b. el-Minhal tahdis etti, bize Yezid b. Zurey' tahdis etti, bize Hişam, Yahya'dan tahdis etti. O Iyad'dan rivayet ettiğine göre Ebu Said el-Hudri'ye ... sordu ve hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

 

478- Ali b. el-Mubarek'in rivayet ettiği hadise gelince, onu bize Muhammed b. Ahmed b. Hamdun haber verdi, bize Muhammed b. İshak tahdis etti, bize Seleme b. Cunade tahdis etti, bize Yezid b. Zurey', Ali b. el-Mubarek'ten tahdis etti. O Yahya b. Ebi Kesir'den, o Iyad'dan deyip hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

 

479- Ma'mer'in hadisi rivayetine gelince, onu bize Ahmed b. Cafer elKatıi haber verdi, bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, Yahya'dan bildirdi, o Iyad'dan deyip hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

201- Lems (Dokunman) ın Cimaın Altındaki Temaslar Olduğuna ve Bundan Dolayı Abdest Almak Gerektiğinin Delili