HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

202- Erkeklik Organına Dokunmaktan Dolayı Abdest Almak ve Busra Hadisi Diye Bilinen Hadisin Tahkiki

 

485- "'Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah es-Saffar haber verdi, bize İsmail b. İshak el-Kadi tahdis etti. Bize Süleyman b. Harb ile Muhammed b. el-Fadl Arim tahdis etti.

Bana Hafız Ali b. Ömer -ki lafız onundur- de tahdis etti, bize Ebu Abdullah Muhammed b. Abdulaziz bildirdi, bize Halefb. Hişam tahdis edip (Süleyman ve Muhammed ile birlikte) dediler ki: Bize Hammad b. Zeyd, Hişam b. Urve'den tahdis ettiğine göre Urve, Mervan b. el-Hakem'in yanında iken erkeklik organına dokunmanın durumu soruldu. (Mervan) bunda bir sakınca görmeyince Urve şöyle dedi: Safvan kızı Busra'nın bana tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden herhangi bir kimse çıplak hali ile erkeklik organına dokunacak olursa abdest almadıkça namaz kılmasın." Bunun üzerine Mervan bir güvenlik görevlisini Busra'ya gönderdi. Elçi geri dönünce evet (öyledir, Busra dedi ki) babam şöyle diyordu: Bir kişi erkeklik organına yahut hayalarına ya da fercine dokunacak olursa abdest almadıkça namaz kılmasın derdİ 

 

Hammad b. Zeyd bu hadisi böylece rivayet etmiş ve hadiste Urve'nin, Busra'dan semaını (hadisi dinlemiş olduğunu) zikretmiştir. Halef b. Hişam sika birisi olup, kıraat imamlarından birisidir. Hişam b. Urve'nin arkadaşlarının Hişam'dan, onun babasından, onun Busra'dan diye naklettiği cumhurun rivayetinin sıhhatinin delillerinden birisi de Eyyub b. Ebi Temime esSahtiyani, Kays b. Sa'd el-Mekki, İbn Cureyc, İbn Uyeyne, Abdulaziz b. Ebi Kilabe, Yahya b. Said, Hammad b. Seleme, Ma'mer b. Raşid, Hişam b. Hassan, Abdullah b. Muhammed Ebu Alkame, Asım b. Hilal el-Bariki, Yahya b. Salebe el-Mazini, Said b. Abdurrahman el-Cumahi, Ali b. el-Mubarek el-Henai, Eban b. Yezid el-Attar, Muhammed b. Abdurrahman et-Tufavi, Abdulhamid b. Cafer el-Ensarİ [     boşluk    ], Abdulaziz b. Muhammed ed-Deraverdi, Yezid b. Sinan el-Cezeri, Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad, Abdurrahman b. Abdulaziz, Harise b. Herame el-Fukaymi, Ebu Ma'mer ve Abbad b. Suheyb ile başkalarının rivayetleridir.

 

Şu kadar var ki bu hadisin rivayetinde bir topluluk onlara rivayet ederek hadisi Hişam b. Urve'den, o babasından, o Mervan'dan, o Busra'dan diye rivayet etmişlerdir. Süfyan b. Said es-Sevri bunlardandır. Ayrıca Hişam b. Hassan'dan gelen rivayet ile Hammad b. Seleme'nin, Malik b. Enes'in, Vehb b. Halid'in, Sellam b. Ebi Muti'in, Ömer b. Ali

el-Mukaddemi'nin, Abdullah b. İdris'in, Ali b. Mushir'in, Ebu Usame'nin ve diğerlerinin rivayetidir.

 

Bu hadiste Hişam b. Urve'ye muhalif rivayet onun ashabı (ondan rivayet nakleden arkadaşları) arasında da sözkonusu edilmiştir. Durumu inceleyince Urve'nin Busra'dan hadis dinlemiş olduğunu kabul edenlerin sayılarının daha çok olduğunu gördük. Bazıları ise hadisi Mervan'dan diye rivayet edenlerden daha güçlü hafızdır. Şu kadar var ki yine hafız imamlardan bir topluluk hadisin rivayetinde Mervan'ı da zikretmişlerdir. Malik b. Enes, es-Sevri ve onların denkleri olan kimseler bunlar arasındadır. Bundan ötürü bu ihtilafı dikkatlice inceleyemeyenlerden bir topluluk haberin vahi (gevşek, zayıf) olduğunu zannettiler. Buna sebep ise hadis imamlarının Mervan'ın aleyhine tenkitlerde bulunmuş olmalarıdır. Durumu inceleyince hafız sikalardan bir topluluğun bunu Hişam b. Urve'den, o babasından, o Mervan'dan, o Busra'dan diye hadisi rivayet ettiklerini sonra da rivayetlerinde şunu zikrettiklerini gördü: Urve dedi ki: Bundan sonra Busra ile karşılaştım. Bana hadisi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan Mervan'ın ondan bana tahdis ettiği şekilde tahdis etti. İşte bu da hadisin sıhhatine ve onun Buhari ve Müslim'in şartına göre sabit olduğuna delil olmakta ve böylelikle hadis üzerindeki ihtilaf ve şüphe ortadan kalkarak Urve'nin, Busra'dan semaı sabit bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, ISI; Nesai, I, 100; Tirmizi, S3; İbn Mace, 479; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 1657; İmam Ahmed, Müsned, I, 34; Darimi, Sünen, I, lS5.

 

 

 

486- Urve'nin, Busra'dan hadis dinlediğini zikrettiğimiz kimseler arasında Şuayb b. İshak ed-Dımaşki de vardır. Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi tahdis etti, bize Ebu Abdullah Muhammed b. İbrahim el-Buşenci tahdis etti, bize el-Hakem b. Musa tahdis etti, bize Şuayb b. İshak tahdis etti. Bana Hişam b. Urve'nin babasından tahdis ettiğine göre Mervan kendisine Safvan kızı Busra'dan tahdis etti. Busra, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin sohbetinde bulunmuş bir kadındı. Ona göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim fercine dokunursa abdest alsın."

 

Urve dedi ki: Ben Busra'ya sordum, onun (Mervan'ın) dediklerini tasdik etti.

Bunlardan birisi de Rabia b. Osman et-Teymi'dir.

 

 

 

487- Bize Ebu'l-Velid Hassan b. Muhammed el-Pakih başkaları ile birlikte tahdis edip dediler ki: Bize Muhammed b. İshak b. Huzeyme tahdis etti, bize Muhammed b. Rafi tahdis etti, bize İbn Ebi Pudeyl tahdis etti, bize Rabia b. Osman, Hişam b. Urve'den tahdis etti. O babasından, o Mervan b. Hakem'den rivayet ettiğine göre Safvan kızı Busra dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Erkeklik organı na dokunan kimse abdest alsın" buyurdu.

Urve dedi ki: Ben Busra'ya sordu, o da onu (Mervan'ı) tasdik etti.

 

 

 

488- Bunlardan birisi de el-Munzir b. Abdullah el-Hizami el-Medini'dir:

Bana Ebu Abdullah Muhammed b. Ahmed b. Batta el-Asbahani haber verdi. Bize Muhammed b. Esbağ b. el-Parac tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize el-Munzir b. Abdullah el-Hizami, Hişam b. Urve'den tahdis etti. O babasından, o Mervan'dan, o Safvan'ın kızı Busra'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu zikretti: "Erkeklik organına dokunan kimse abdest alsın."

 

Urve bunu kabul etmedi. Busra'ya sorunca, Busra Mervan'ın dediğini doğruladı.

 

 

 

489- Bunlardan birisi de Anbese b. Abdurrahman el-Vahid el-Kuraşi'dir:

Bize Ebu Muhammed Cafer b. Muhammed b. Nusayr el-Havvas tahdis etti. Bize Muhammed b. Abdullah b. Süleyman el-Hadrami tahdis etti, bize Abdullah b. Ömer b. Eban tahdis etti. Bize Anbese b. Abdulvahid, Hişam b. Urve'den tahdis etti. O babasından, o Mervan'dan, o Busra'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim fercine dokunursa abdest alıncaya kadar namaz kılmasın."

 

(Urve) dedi ki: Busra'nın yanına gittim, Mervan'ın kendisinden naklen: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı bunu söylerken dinledim diye tahdis ettiği şekilde bana tahdis etti.

 

 

 

490- Bunlardan birisi de sika, güvenilir bir kişi olan Ebu'l-Esved Hamid b. el-Esved el-Basri'dir: Bize Ebu Cafer Muhammed b. Muhammed b. Abdullah el-Bağdadi haber verdi, bize Kadı İsmail b. İshak tahdis edip dedi ki:

Ali b. el-Medini'yi şöyle derken dinledim deyip, Şuayb b. İshak'ın, Hişam b. Urve'den diye naklettiği ve Urve'nin Busra'dan hadisi işiterek dinlediğini belirten hadisi zikretti. Ali (İbnu'l-Medini) dedi ki: İşte bu Yahya b. Said el-Kattan'ın, Hişam b. Urve'den, onun babasından, onun Mervan'dan, onun Safvan kızı Busra'dan gelen rivayeti hıfz etmiş olduğunun delilidir. Busra da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin sohbetinde bulunmuş (sahabi) bir kadındır. Dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz erkeklik organına dokunduğu takdirde abdest alıncaya kadar namaz kılmasın." Ancak Urve bunu kabul etmeyip Busra'ya sorunca onu (Mervan'ı) tasdik etti.

[    boşluk     ] Hazm el-Ensari, Muhammed b. Müslim ez-Zühri, Ebu'z-Zinad Abdullah b. Zekvan el-Kuraşi, Muhammed b. Abdullah b. Urve, Ebu'l-Esved Muhammed b. Abdurrahman el-Kuraşi, Abdulhamid b. Cafer el-Ensari, el-Hasen b. Müslim b. Bennak ve daha başka tabiin ile onlara tabi olanlar. Safvan kızı Busra'ya gelince o Kureyş'in hanımefendilerindendir.

 

 

 

491- Bize hafız Ebu Ali el-Huseyn b. Ali tahdis etti, bize Abdurrahman Ahmed b. Şuayb en-Nesai bildirdi, bize Muhammed b. Abdullah el-Mubarek el-Bahrami tahdis etti, bize Mansur b. Seleme el-Huzai tahdis edip dedi ki: Malik b. Enes bize: Safvan kızı Busra'nın kim olduğunu biliyor musunuz? dedi. O Abdulmelik b. Mervan'ın anneannesidir, onu iyi tanıyınız.

 

 

 

492- Bize Muhammed b. Yusuf el-Müezzir haber verdi, bize Muhammed b. İmran en-Nesevi tahdis etti, bize Ahmed b. Zuheyr tahdis etti, bize Mus'ab b. Abdullah ez-Zubeyri tahdis edip dedi ki: Busra, Safvan b. Nevfel b. Esed'in kızı olup bey'atte bulunmuş kadınlardandır. Varaka b. Nevfel onun amcasıdır. Safvan b. Nevfel'in soyu ise ancak Busra yoluyla devam etmiştir. Busra da Muaviye b. Muğire b. Ebi'l-As'ın zevcesidir.

 

Bu hadis ashab-ı kiram ve tabiinden bir topluluktan, onlar Busra'dan diye rivayet edilmiştir. Abdullah b. Ömer b. el-Hattab (r.a), Abdullah b. Amr b. elAs, Said b. el-Müseyyeb, Abdurrahman'ın kızı Amre el-Ensariyye, Abdullah b. Ebi Muleyke, Mervan b. el-Hakem ve Süleyman b. Musa bunlardandır.

 

Biz Safvan kızı Busra'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bu hadisin dışında beş hadis daha rivayet ettik. İşte sözünü ettiğimiz bu hususlar ile Safvan kızı Busra'nın şöhreti sabit olmakta ve bu rivayetler sayesinde onun ile ilgili cehalet (hadis rivayeti ile tanınmama) niteliği ortadan kalkmaktadır.

 

Bizler erkeklik organına dokunmaktan ötürü abdest almanın gereğini erkek ve kadın sahabilerin Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dan hadislerini rivayet etmekteyiz. Abdullah b. Ömer, Ebu Hureyre, Zeyd b. Halid el-Cuheni, Sad b. Ebi Vakkas, Cabir b. Abdullah [    boşluk    ), Um Habibe, Ümmü Seleme, Erva [    boşluk   ) bunlar arasındadır.

 

 

 

493- *[   boşluk     ) Bana babam tahdis etti, bize Nafi b. Ebi Nuaym, Said b. Ebi Said el-Makburi'den tahdis etti. Onun Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Fercine dokunan kimse abdest alsın" buyurdu.

 

Bu sahih bir hadistir.

 

Bunun şahidi ise Yezid b. Abdulmelik'ten, o Said b. Ebi Said'den, o Ebu Hureyre'den diye rivayet edilmiş meşhur hadistir.

 

Diğer taraftan Ebu Bekr es-Sıddik (r.a)'ın kızı Aişe (r.anha)'dan: Kadın fercine dokunacak olursa abdest alır dediği rivayeti sahih olarak gelmiştir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 118; İmam Ahmed, Müsned, II, 333; Darakutni, Sünen, I, 147; Mecmau'z-Zevaid, I, 245.

 

 

 

494- Bize Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti, bize el-Fadl b. Muhammed b. el-Museyyeb tahdis etti, bize İshak b. Muhammed el-Perevi tahdis etti, bize Ubeydullah b. Ömer tahdis etti.

 

 

495- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakılb da tahdis etti, bize er-Rabi' b. Süleyman bildirdi, bize eş-Şafii bildirdi, bize el-Kasım b. Abdullah babasından bildirdi. O Ubeydullah b. Ömer'den, o el-Kasım b. Muhammed'den, o Aişe (r.anha)'dan şöyle dediğini nakletti: Kadın eliyle fercine dokunduğu takdirde abdest almakla yükümlüdür.

 

 

496- *Bize Ebu Abdullah Muhammed b. Ahmed b. Batta el-Asbahani kitabının asıl nüshasından tahdis etti, bize Abdullah b. Muhammed ez-Zekeriya el-Asbahani, Muharriz b. Seleme el-Adeni'den tahdis etti. O Abdulaziz b. Muhammed'den, o Ubeydullah b. Ömer'den, o el-Kasım'dan, o Aişe'den:

 

Kadın fercine dokunacak olursa abdest alır demiştir.

İşte bu, bu alanda hafız imamlar arasında cereyan etmiş bir tartışmadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

203- Hafız Yahya b. Main, Hafız Ahmed b. Hanbel ve Hafız ibnu'l-Medini'nin Bir Araya Gelerek Erkeklik Organına Dokunmaktan Dolayı Abdest Alma ile ilgili Hadis Hakkındaki Tartışmalarının Anlatılması