HAKİM

el-Müstedrek

TAHARET

 

201- Lems (Dokunman) ın Cimaın Altındaki Temaslar Olduğuna ve Bundan Dolayı Abdest Almak Gerektiğinin Delili

 

480- Buhari ve Müslim sahih olan müsned kitaplarında lemsin (dokunmanın) cimadan daha aşağıdaki temaslar olduğuna delil gösterilecek değişik hadisleri ittifakla tahriç etmişlerdir.

Bunlardan birisi Ebu Hureyre'nin: "Elin zinasılems (dokunmak)dir" hadisidir.

Diğeri İbn Abbas'ın: "Muhtemelen sen dokundun (temas ettin)" şeklindeki hadisidir.

 

Bir diğeri de İbn Mesud'un: "Gündüzün iki tarafında ... dosdoğru namaz kıl" (Hud, 114) buyruğu hakkındaki hadisi de böyledir. Ancak onların tefsire dair ve başka hususlar ile ilgili kaydetmedikleri daha başka birtakım hadisler de vardır.

 

Bunların bir kısmı şöyledir:

 

 

481- Bize Ebu Cafer Muhammed b. Salih b. Hani ile Ebu Abdurrahman Muhammed b. Abdullah et-Tacir tahdis edip dediler ki: Bize es-Serri b. Huzeyme tahdis etti, bize el-Kanebi tahdis etti, bize Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad tahdis etti, bize Hişam b. Drve babasından tahdis etti. O Aişe'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın hepimizin yanına gelmediği bir gün yoktu ya da çok azdı. Öper ve cimadan aşağı dokunurdu. Günü olan hanımının yanına geldiği takdirde de artık onun yanında kalırdı.

 

 

482- *Bize Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize el-Abbas b. el-Fadl el-Asfati bildirdi, bize Ahmed b. Yunus tahdis etti, bize Ebu Bekr b. Ayyaş, el-A'meş'ten tahdis etti. O Amr b. Murre'den, o Ebu Ubeyde'den, o Abdullah'tan yüce Allah'ın: "Yahut kadınlara dokunduğunuz takdirde" (Nisa, 43) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Bu cima'dan daha aşağıda olan dokunmadır ve bundan dolayı abdest alınır.

 

 

483- *Bana İsmail b. Muhammed b. el-Fadl b. Muhammed haber verdi, bize ceddim tahdis etti. Bize İbrahim b. Hamza tahdis etti, bize Abdulaziz b. Muhammed, Muhammed b. Abdullah'tan tahdis etti. O ez-Zuhri'den, o Salim'den, onun İbn Ömer'den rivayet ettiğine göre Ömer b. el-Hattab: Öpmek lems (dokunmak) türündendir. Bu sebeple ondan dolayı abdest alınız dedİ. 

 

Diğer Tahric: Abdurrezzak, Musannef, 497

 

 

 

484- Bana Abdullah b. Muhammed b. Musa haber verdi, bize Muhammed b. Eyyub bildirdi, bize İbrahim b. Musa ile Yahya b. el-Muğire bildirip dediler ki: Bize Cerir, Abdulmelik b. Umeyr'den tahdis etti. O Abdurrahman b. Ebi Leyla'dan, o Muaz b. Cebel'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'nin yanında oturuyorken bir adam ona gelerek: Ey Allah'ın Rasulü!Kendisine helal olmayan bir kadından erkeğin kendi hanımından aldığı her şeyi alan, ancak onunla cima etmeyen bir adamın durumu hakkında ne dersin? dedi. Allah Rasulü: "Güzel bir abdest al sonra kalk namaz kıl" buyurdu. (Muaz) dedi ki:

Yüce Allah da: "Gündüzün iki tarafında, gecenin de birbirine yakın saatlerinde dosdoğru namaz kıL" (Hud, 114) ayetini indirdi. (Muaz) dedi ki:

Adam: Bu özel olarak benim için mi yoksa genel olarak bütün Müslümanlar için mi? diye sordu. Allah Rasulü: "Hayır, genelolarak bütün müminler içindir" buyurdu,

 

Bu hadisler ile Buhari ve Müslim'in üzerlerinde ittifak ettiklerini zikrettiğim şu kadar var ki, her iki kitapta da dağınık bir şekilde yer aldıklarını söylediğim hadislerin hepsi sahih olup, abdesti gerektiren lemsin (dokunmanın, temasın) cimadan aşağı dokunmalar olduğuna delalet etmektedir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2117; İmam Ahmed, Müsned, V, 244; Darakutni, Sünen, I, 134. Hasen, sahih bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

202- Erkeklik Organına Dokunmaktan Dolayı Abdest Almak ve Busra Hadisi Diye Bilinen Hadisin Tahkiki