SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

NAMAZ BAHSİ

<< 189 >>

باب ما جاء في بدء الأذان

27- (139) EZAN OKUMAYA BAŞLAMA NASIL OLDU?

 

حدثنا سعيد بن يحيى بن سعيد الأموي حدثنا أبي حدثنا محمد بن إسحاق عن محمد بن إبراهيم بن الحرث التيمي عن محمد بن عبد الله بن زيد عن أبيه قال لما أصبحنا أتينا رسول الله صلى الله عليه وسلم فأخبرته بالرؤيا فقال إن هذه لرؤيا حق فقم مع بلال فإنه أندى وأمد صوتا منك فألق عليه ما قيل لك وليناد بذلك قال فلما سمع عمر بن الخطاب نداء بلال بالصلاة خرج إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم وهو يجر إزاره وهو يقول يا رسول الله والذي بعثك بالحق لقد رأيت مثل الذي قال قال فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم فلله الحمد فذلك أثبت قال وفي الباب عن بن عمر

 

Abdullah b. Zeyd (r.a.)’den rivayet edildiğine göre, şöyle demiştir: Sabahleyin Rasulullah (s.a.v.)’e geldik gördüğüm rüya’yı ona haber verdim buyurdular ki: “Gerçekten bu hak bir rüyadır” Bilal ile birlikte kalk çünkü o senden daha uzun boylu ve sesi gürdür. Rüyanda söyleneni ona aktar onunla Müslümanları namaza çağırsın.

 

Abdullah b. Zeyd diyor ki: Ömer b. Hattab, Bilal’in namaz için çağrısını işitince eteğini toplayarak Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’e çıkıp geldi ve şöyle diyordu: Ey Allah’ın Rasulü seni gerçek ile gönderen Allah’a yemin olsun ki bende rüyamda aynen gördüm. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): “Allah’a hamdolsun böylece iş sağlamlaştı” buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Salat; İbn Mace, Ezan

 

 

قال أبو عيسى حديث عبد الله بن زيد حديث حسن صحيح وقد روى هذا الحديث إبراهيم بن سعد عن محمد بن إسحاق أتم من هذا الحديث وأطول وذكر فيه قصة الأذان مثنى مثنى والإقامة مرة مرة وعبد الله بن زيد هو بن عبد ربه ويقال بن عبد رب ولا نعرف له عن النبي صلى الله عليه وسلم شيئا يصح إلا هذا الحديث الواحد في الأذان وعبد الله بن زيد بن عاصم المازني له أحاديث عن النبي صلى الله عليه وسلم وهو عم عباد بن تميم

 

Tirmîzî: Bu konuda İbn Ömer’den hadis rivayet edilmiştir. Tirmîzî: Abdullah b. Zeyd hadisi hasen sahihtir. Bu hadisi İbrahim b. Sa’d, Muhammed b. İshak’tan daha uzun ve tam olarak aktarıyor ve ezanın sözlerinin ikişer kamette ise tek tek okunacağı anlatılıyor. Abdullah b. Zeyd ki ona İbn Abd Rabbih, İbn Abdi Rabbin de denilir. Ezan hakkında rivayet edilen bu hadisten başka bir hadis rivayet ettiğini bilmiyoruz. Abdullah b. Zeyd b. Asım el Mazinî ise Peygamberimiz (s.a.v.)’den değişik hadisler rivayet etmiştir. Ve o kimse Abbad b. Temîm’in amcasıdır.