SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 124 >>

باب ما جاء في التيمم للجنب إذا لم يجد الماء

92- SU BULUNMAZ İSE TEYEMMÜM EDİLEBİLECEĞİ

 

حدثنا محمد بن بشار ومحمود بن غيلان قالا حدثنا أبو أحمد الزبيري حدثنا سفيان عن خالد الحذاء عن أبي قلابة عن عمرو بن بجدان عن أبي ذر أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال إن الصعيد الطيب طهور المسلم وإن لم يجد الماء عشر سنين فإذا وجد الماء فليمسه بشرته فإن ذلك خير

 

Ebu Zerr (r.a.)’den rivayet edilmiştir. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu ki: “Temiz toprak, Müslüman’ın temizleyici maddelerindendir on sene su bulamasa bile toprakla emizlenebilir. Ama su'yu bulduğunda onunla yıkan çünkü bu daha hayırlıdır.”

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud,Tahara; Nesaî, ğusül

 

 

وقال محمود في حديثه إن الصعيد الطيب وضوء المسلم قال وفي الباب عن أبي هريرة وعبد الله بن عمرو وعمران بن حصين قال أبو عيسى وهكذا روى غير واحد عن خالد الحذاء عن أبي قلابة عن عمرو بن بجدان عن أبي ذر وقد روى هذا الحديث أيوب عن أبي قلابة عن رجل من بني عامر عن أبي ذر ولم يسمه قال وهذا حديث حسن صحيح وهو قول عامة الفقهاء أن الجنب والحائض إذا لم يجدا الماء تيمما وصليا ويروى عن بن مسعود أنه كان لا يرى التيمم للجنب وإن لم يجد الماء ويروى عنه أنه رجع عن قوله فقال يتيمم إذا لم يجد الماء وبه يقول سفيان الثوري ومالك والشافعي وأحمد وإسحاق

 

Hadisin ravîlerinden Mahmud: “Temiz toprak Müslümanın abdest suyudur” demektedir. Tirmîzî: Bu konuda Ebu Hureyre, Abdullah b. Amr ve Imran b. Husayn’dan da hadis rivayet edilmiştir. Tirmîzî: Bu hadisi Halid b. Hazza’dan Ebu Kılabe, Amr b. Bücdan, ve Ebu Zerr yoluyla birçok kişi böylece rivayet etmişlerdir. Eyyub ise bu hadisi Ebu Kılabe, Amir oğullarından ismini vermediği bir kimse ve Ebu Zerr’den rivayet etmektedir.

 

Bu hadis hasen sahihtir. Fıkıhçıların genelinin görüşü “Cünüp ve hayızlı kimse su bulamazsa teyemmüm ederler” şeklindedir. İbn Mes’ud’un; Su bulamayan cünüp için teyemmüm olmaz görüşünden sonradan döndüğü de rivayet edilmiştir. Sufyan es Sevrî, Malik, Şafii, Ahmed ve İshak da aynı görüştedirler. Ebu Muaviye kendi rivayetinde: “Her vakit namazı için abdest al hayız zamanın gelinceye kadar” demektedir. Bu konuda Ümmü Seleme’den de hadis rivayet edilmiştir.

 

Tirmîzî: Aişe (r.anha)’nın bu hadisi hasen sahihtir. Nebi (s.a.v.)’in ashabından ve tabiinden pek çok ilim adamlarının görüşü de budur. Sufyan es Sevrî, Malik İbn’ül Mübarek ve Şafii demektedirler ki: “Aybaşı kanının süresini fazla gören kadın hayız günleri geçince yıkanır ve her namaz için abdest alır.”