SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 88 >>

باب ما جاء في الوضوء بالنبيذ

65. ŞIRA İLE ABDEST ALINABİLİR Mİ?

 

حدثنا هناد حدثنا شريك عن أبي فزارة عن أبي زيد عن عبد الله بن مسعود قال سألني النبي صلى الله عليه وسلم ما في إداوتك فقلت نبيذ فقال تمرة طيبة وماء طهور قال فتوضأ منه

 

Abdullah bin Mes’ud (r.a.)’den rivayete göre, şöyle demiştir: “Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana su kabında ne var diye sordu bende ''şıra'' dedim bunun üzerine, ''güzel hurma ve temiz su'' buyurdu. Sonra da ondan abdest aldı.”

 

 

Diğer tahric: (Ebu Davud, Tahara; İbn Mace, Tahara)

 

 

قال أبو عيسى وإنما روى هذا الحديث عن أبي زيد عن عبد الله عن النبي الله عليه وسلم وأبو زيد رجل مجهول عند أهل الحديث لا يعرف له رواية غير هذا الحديث وقد رأى بعض أهل العلم الوضوء بالنبيذ منهم سفيان الثوري وغيره وقال بعض أهل العلم لا يتوضأ بالنبيذ وهو قول الشافعي وأحمد وإسحاق وقال إسحاق إن ابتلى رجل بهذا فتوضأ بالنبيذ وتيمم أحب إلي قال أبو عيسى وقول من يقول لا يتوضأ بالنبيذ أقرب إلى الكتاب وأشبه لأن الله تعالى قال { فلم تجدوا ماء فتيمموا صعيدا طيبا } 

 

Tirmîzî: Bu hadis yalnız Ebu Zeyd’den ve Abdullah’dan rivayet edilmiştir. Ebu Zeyd hadisçiler tarafından meçhul kabul edilir. Bu hadisten başka bir rivayeti de bilinmemektedir. İlim adamlarından bazıları; Şıra ile abdest alınabileceği kanaatindedirler. Sufyan es Sevrî ve diğerleri bunlardandır. Kimi ilim adamları ise: “Şıra ile abdest alınmaz” derler. Şafii, Ahmed ve İshak bu görüştedir. İshak diyor ki: Bir kimse bu duruma düşerse abdest alıp teyemmüm yapması hoştur.

 

Tirmîzî: “Şıra ile abdest olmaz” diyenlerin görüşü: Kur’an’ın hükmüne daha uygundur çünkü Allah: “Nisa: 43’de: “Ey iman edenler! Sarhoş iken namaz kılmaya kalkışmayın, ne dediğinizi bilinceye kadar bekleyin, boy abdestini gerektiren bir durumda iken de yıkanıncaya kadar kesinlikle namaz kılmayın. Fakat, yolcu iseniz ve yıkanma imkanından yoksun iseniz o başka. Eğer hasta veya seyahatte iseniz yahut abdestinizi yeni bozmuşsanız veya hanımlarınızdan birisine yaklaşmışsanız ve hiç su bulamamışsanız, o zaman temiz toprakla teyemmüm edin, ellerinize ve yüzünüze hafifçe sürün. Bilin ki, Allah günahları temizleyen ve çok affedendir” buyurur.