SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 86 >>

باب ما جاء في ترك الوضوء من القبلة

63. ÖPME ABDESTİ BOZMAZ

 

حدثنا قتيبة وهناد وأبو كريب وأحمد بن منيع ومحمود بن غيلان وأبو عمار الحسين بن حريث قالوا حدثنا وكيع عن الأعمش عن حبيب بن أبي ثابت عن عروة عن عائشة أن النبي صلى الله عليه وسلم قبل بعض نسائه ثم خرج إلى الصلاة ولم يتوضأ قال قلت من هي إلا أنت قال فضحكت

 

Aişe (r.anha)’dan rivayete göre: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ailelerinden birini öptü ve sonra abdest almadan namaza çıktı.”  Hadisin ravîsi Urve diyor ki: Aişe (r.anha)’ya o hanımı mutlaka sen olmalısın dediğimde Aişe (r.anha) güldü, demiştir.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Tahara; Nesaî, Tahara; İbn-i Mace tahare; Ahmed b. Hanbel Müsned.

 

 

قال أبو عيسى وقد روى نحو هذا عن غير واحد من أهل العلم من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم والتابعين وهو قول سفيان الثوري وأهل الكوفة قالوا ليس في القبلة وضوء وقال مالك بن أنس والأوزاعي والشافعي وأحمد وإسحاق في القبلة وضوء وهو قول غير واحد من أهل العلم من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم والتابعين وإنما ترك أصحابنا حديث عائشة عن النبي صلى الله عليه وسلم في هذا لأنه لا يصح عندهم لحال الإسناد قال وسمعت أبا بكر العطار البصري يذكر عن علي بن المديني قال ضعف يحيى بن سعيد القطان هذا الحديث جدا وقال هو شبه لا شيء قال وسمعت محمد بن إسماعيل يضعف هذا الحديث وقال حبيب بن أبي ثابت لم يسمع من عروة وقد روى عن إبراهيم التيمي عن عائشة أن النبي صلى الله عليه وسلم قبلها ولم يتوضأ وهذا لا يصح أيضا ولا نعرف لإبراهيم التيمي سماعا من عائشة وليس يصح عن النبي صلى الله عليه وسلم في هذا الباب شيء

 

Tirmîzî: Rasulullah (s.a.v.)’in ashabından ve sonraki dönemlerdeki ilim adamlarının bu görüşte oldukları rivayet edilmiştir. Sufyan es Sevrî ve Küfeliler de bu görüştedirler yani “Öpmeden dolayı abdest almak gerekmez.”   Malik b. Enes, Evzaî, Şafii, Ahmed ve İshak öpmekten dolayı abdest almak gerekir diyorlar. Sahabe ve Tabiinden bir kısım kimseler de bu görüştedirler.

 

Hz. Aişe’nin Rasulullah (s.a.v.)’den rivayet ettiği bu hadisi hadisçilerin kabul etmemeleri sened yönünden sıhhatli görmemelerinden dolayıdır.  Ebu Bekir el Attar el Basrî’nin, Ali b. el Medînî’den naklen şöyle dediğini işittim: Yahya b. Saîd el Kattan bu hadisi zayıf bulmuş ve hiç hükmünde olduğunu söylemiştir. Diğer taraftan Muhammed b. İsmail bu hadisi zayıf görmüş ve “Habib b. ebî Sabit, Urve’den bir şey işitmemiştir” demiştir.

 

İbrahim et Teymî Aişe (r.anha)’dan şöyle rivayet etmiştir: “Rasulullah (s.a.v.), öptü ve abdest almadı.” Bu hadiste yukarıdaki gibi sahih değildir. Çünkü İbrahim et Teymî’nin, Aişe (r.anha)’dan hadis işittiğini bilmiyoruz. Bu konuda Rasulullah (s.a.v.)’den sahih olarak bir hadis rivayet edilmemiştir.

 

Bu hadis’in Ebu Davud rivayetinde mezheplere dair geniş izahat var, istiyorsan buraya tıkla