SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 12 >>

باب ما جاء في النهي عن البول قائما

8- AYAKTA BEVL ETME (KÜÇÜK ABDEST BOZMA) YASAĞI

 

 حدثنا علي بن حجر أخبرنا شريك عن المقدام بن شريح عن أبيه عن عائشة قالت من حدثكم أن النبي صلى الله عليه وسلم كان يبول قائما فلا تصدقوه ما كان يبول إلا قاعدا

 

Aişe (r.anha)’dan aktarıldığına göre, şöyle demiştir: “Kim size; Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ayakta bevlettiğini söylerse ona inanmayın. Ancak oturarak bevlederdi.''

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, Tahara; Nesai, Tahara

 

قال وفي الباب عن عمر وبريدة وعبد الرحمن بن حسنة قال أبو عيسى حديث عائشة أحسن شيء في الباب وأصح

 

Bu konuda, Ömer, Büreyde ve Abdurrahman b. Hasene’den hadis rivayet edilmiştir. Tirmizi: “Aişe hadisi bu konuda en güzel ve en sahih hadistir” der.

 

 

وحديث عمر إنما روى من حديث عبد الكريم بن أبي المخارق عن نافع عن بن عمر عن عمر قال رآني النبي صلى الله عليه وسلم وأنا أبول قائما فقال يا عمر لا تبل قائما فما بلت قائما بعد

 

Ömer’in hadisi ise, sadece Abdülkerim b. Eb’il-Muharik’in, Nafi’den, İbn Ömer’den ve Ömer’den rivayeti olarak gelmiştir ve şöyledir: “Rasulullah (s.a.v.) beni ayakta abdest bozarken gördü de, Ya Ömer ayakta abdest bozma buyurdu. Bende bundan sonra ayakta abdest bozmadım.”

 

 

قال أبو عيسى وإنما رفع هذا الحديث عبد الكريم بن أبي المخارق وهو ضعيف عند أهل الحديث ضعفه أيوب السختياني وتكلم فيه

 

Tirmizi: Bu hadisi sadece Abdülkerim bin Ebi Muharik, Ömer’e nispet etmiştir ki bu kimse hadisçiler yanında hadisleri zayıf görülmüştür. Eyyub es-Sahtiyani bu kişiyi zayıf kabul etmiş ve hakkında bazı sözler söylemiştir.

 

 

وروى عبيد الله عن نافع عن بن عمر قال قال عمر رضى الله تعالى عنه ما بلت قائما منذ أسلمت

 

Ubeydullah, Nafi’den o da İbn Ömer’den rivayet ettiğine göre;  Ömer (r.a.): “Müslüman olduğumdan beri ayakta abdest bozmadım” demiştir.

 

 

وهذا أصح من حديث عبد الكريم وحديث بريدة في هذا غير محفوظ ومعنى النهي عن البول قائما على التأديب لا على التحريم

 

Bu hadis Abdülkerim’in hadisinden daha sahihtir. Bu konudaki Büreyde hadisi pek sağlam değildir. Rasulullah (s.a.v.)’in ayakta küçük abdesti bozmayı yasaklaması haramlık için olmayıp bir edep kaidesi içindir.

 

 

وقد روى عن عبد الله بن مسعود قال أن من الجفاء أن تبول وأنت قائم

 

Abdullah bin Mes’ud’tan rivayete göre, şöyle demiştir: “Edebe aykırı davranışlardan biri de ayakta abdest bozmaktır.”