UMDETU’L

AHKAM

GİYECEKLER

 

ALTIN VE GÜMÜŞ KABI KULLANMANIN ERKEKLERE DE KADINLARA DA HARAM KILINDIĞl, ALTIN YÜZÜĞÜN VE İPEĞİN ERKEKLERE HARAM KADINLARA MÜBAH OLDUĞU, DÖRT PARMAKTAN FAZLA OLMADIĞI SÜRECE ERKEK İÇİN (İPEKTEN) YOLLU VE BENZERİ KULLANIMLARIN MÜBAH OLDUĞU

 

5367-5/12- ... Abdurrahman b. Ebu Leyla'yı şöyle derken dinledim: Huzeyfe içecek (su) istedi. Bir Mecusi gümüşten bir kap içinde ona su getirince o şöyle dedi: Ben Resulullah (s.a.v.)'i şöyle buyururken dinledim: "İnce ipek de kalın ipek de giymeyin, altın ve gümüş kaplarda içmeyin, yine onlardan yapılmış kaplardan yemeyin. Çünkü bunlar dünyada onlaradır. "

 

Açıklama:

 

Bu hadisten şu hükümler anlaşılmaktadır:

 

1. Gümüş kapta içmek haram kılınmıştır.

 

2. Bir masiyet işleyen bir kimse, özellikle daha önce aynı işi yapmaması söylenmişse ta'zir edilir (azarlanır). Dihkan'ın Huzeyfe ile başından geçen olayda olduğu gibi.

 

3. Emirin ta'ziri hak eden bazı kimselere bizzat ta'zirde bulunup azarlamasında bir sakınca yoktur.

 

4. Emir ve büyük bir zat özü itibari ile doğru olan bir iş yapıp (başkaları) bunun açık sebebini anlayamıyorlarsa deliline ve bu fiili yapmasının sebebine dikkat çekmesi gerekir.

 

Rasulullah (s.a.v.)'in: "Şüphesiz ki o dünyada onlara aittir, ahirette de sizin olacaktır" yani kafirler dünyada bunu elde edebilirler. Ahirette ise onların herhangi bir payları yoktur. Müslümanlara gelince, cennette ipek de altın da onların olacaktır. Ayrıca hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın işitmediği ve hiçbir insanın hatırından geçirmediği şeyler de onlara verilecektir.

 

Hadis-i şerifte, kafirler fer'i hükümlerle muhatap değildir diyen kimselerin lehine bir delil yoktur. Çünkü hadiste bunun onlara mübah kılındığına dair açık ifade bulunmamaktadır. Hadiste sadece adet olarak onların vakıaları hakkında haber verilerek bunu dünyada onların kullandıkları bildirilmektedir. Müslümanlara haram olduğu gibi kendilerine de haram olsa dahi.

 

''Ahirette kıyamet gününde de sizin olacaktır" buyruğunda hem ahiret hem kıyamet gününün birlikte söz konusu edilmesi yalnızca ölüm neticesinde bu ikram bakımından ahiret hükmünde olacağının zannedilmemesi içindir. Böylelikle bunun ancak kıyamet gününde ve ondan sonra da cennette ebediyen olmak üzere onlara verileceğini beyan etmiş olmaktadır. Bununla birlikte bu ölümden itibaren ahirette size verilecek ve cennette de ebediyen devam edecektir anlamının kastedilme ihtimali de vardır.

 

(5367) Rasulullah (s.a.v.)'in: "Ondan yapılmış kaplarda yemeyiniz" buradaki sihaf kas'a (çömlek)'den küçük olup safha denilen kabın çoğuludur. El-Cevheri dedi ki: el-Kisai dedi ki: Çömleklerin en büyüğü cefne (kazan) sonra kas'a (çömlek, tencere) gelir. On kişiyi doyurur. Sonra beş kişiyi doyuran sahfa gelir. Sonra da iki üç kişiyi doyuran mekile gelir. Sonra tek bir kişiyi doyuran sahife (tabak) gelir.

 

 

 

5382- 14/15- ... Bize -Biz Azerbeycan'da Utbe b. Ferkad ile birlikte iken -yahut Şam'da bulunuyorken- Ömer (radıyallahu anh)'ın şu mektubu geldi: İmdi! Şüphesiz Rasulullah (s.a.v.) ipeği şöyle olmanız müstesna -iki parmak- yasakladı.

 

Ebu Osman dedi ki: Onun (bu sözleri ile) alemleri (çizgi halindeki ipekleri) kastettiğini anlamakta gecikmedik.

 

 

5384-15/17- Bize Ubeydullah b. Ömer el-Kavariri, Ebu Gassan el-Mismai, Zuheyr b. Harb, İshak b. İbrahim, Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşar tahdis etti. İshak, bize Muaz b. Hişam haber verdi derken diğerleri tahdis etti dedi. (Muaz b. Hişam dedi ki): Bana babam Katade'den tahdis etti, o Amir eş-Şa'bi'den, o Suveyd b. Gafele'den rivayet ettiğine göre Ömer b. el-Hattab (r.a.) el-Cabie'de hutbe verip dedi ki: Nebi (s.a.v.) iki yahut üç ya da dört parmak kadar bir yer dışında ipek giymeyi yasakladı.

 

Açıklama:

 

Bu rivayette eni dört parmağı aşmamak şartı ile elbisede ipekten alem (uzunlamasına şeritlin mübah olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bizim de cumhurun da kabul ettiği kanaat budur. Malik'den bunu mübah görmediğine dair bir rivayet nakledilmekle birlikte onun mezhebine mensup kimi ilim adamından dört parmak miktarını söz konusu etmeden bu şekilde alemin (ipek şeridin) mübah olduğuna dair bir rivayet nakledilmiştir. Hatta büyük olsa dahi caizdir demiştir. Ancak bu iki görüş bu açık hadis ile reddolunur. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

NEBİ (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN NİTELİKLERİ VE YÜZÜ İTİBARİ iLE İNSANLARıN EN GÜZELİ OLDUĞU HAKKINDA BİR BAB