UMDETU’L

AHKAM

GİYECEKLER

 

ERKEKLER İÇİN İPEK VE DAHA BAŞKA ŞEYLERİ GİYMENİN HARAM KILlNDIĞI BABI]

 

5377-11/10- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize Ubeyd b. Said, Şu'be'den tahdis etti, o Halife b. Sa'd Ebu Zübyan'dan şöyle dediğini rivayet etti: Abdullah b. ez-Zubeyr'i hutbe verdiğinde şunları söylerken dinledim: Dikkatli olun. Kadınlarınıza ipek giydirmeyin. Çünkü ben Ömer b. el-Hattab'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (s.a.v.): "İpek giymeyin. Çünkü onu dünyada giyen ahirette onu giymeyecektir" buyurdu.

 

Açıklama:

 

"Ebu Zübyan" künyesinde zel harfi ötreli de kesreli de (Ebu Zibyan şeklinde) söylenir.

 

"Abdullah b. ez-Zubeyr'i hutbe verirken şöyle derken dinledim: Kadınlarınıza ipek giydirmeyin ... Rasulullah (s.a.v.)'i: "İpek giymeyin ... " buyururken dinledim." Bu Abdullah b. ez-Zubeyr'in görüşüdür. Ama ondan sonra ilim adamları ipeğin kadınlara mübah olduğu üzerinde icma etmişlerdir. Onun

465 Bu başlık Tuhfetu'l-Eşraf'dan eklendiği gibi bu başlıktan önce yine Tuhfetu'l-Eşraf'da 26 numaralı Libas (giyim) kitabı yer almaktadır. delil gösterdiği bu hadis, şu iki gerekçe dolayısı ile erkeklerin giymesi hakkında varid olmuştur:

 

1. Evvela burada hitab erkekleredir. Hem bizim hem usül muhakkiklerinin görüşüne göre mutlak hitab esnasında kadınlar erkeklere hitabın kapsamına girmezler.

 

2. Müslim'in bundan önce zikrettiği ve bundan sonra zikredeceği sahih hadisler, ipeğin kadınlara mübah olduğu hususunda gayet açıktır. Resulullah (s.a.v.)'in Ali ve Usame (radıyallahu anhuma)'ya ipeği yanlarındaki hanımlara giydirmelerini emretmeleri ile birlikte meşhur hadiste Rasulullah (s.a.v.)'in ipek ve altın hakkında söylediği: "Şüphesiz bunların ikisi ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir" buyruğu da kadınlara mübah olduğu hususunda gayet açıktır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

ALTIN VE GÜMÜŞ KABI KULLANMANIN ERKEKLERE DE KADINLARA DA HARAM KILINDIĞl, ALTIN YÜZÜĞÜN VE İPEĞİN ERKEKLERE HARAM KADINLARA MÜBAH OLDUĞU, DÖRT PARMAKTAN FAZLA OLMADIĞI SÜRECE ERKEK İÇİN (İPEKTEN) YOLLU VE BENZERİ KULLANIMLARIN MÜBAH OLDUĞU