UMDETU’L

AHKAM

İÇECEKLER

 

SARHOŞLUK VEREN HER ŞEYİN HAMR (ŞARAB / iÇKİ) VE HER HAMRIN DA HARAM OLDUĞUNUN BEVANI BABI

 

Burada zikredilen hadisler de sarhoşluk veren her bir şeyin haram olduğu ve ona hamr (şarab, içki) denileceği hususunda da gayet açıktır.

Bizim Mezheb ''alimlerimiz de bütün bu nebizlere (şıralara) hamr denilmesi üzerinde ittifak etmişlerdir. Ama onların çoğunluğu da: Bu bir mecazdır. Çünkü hamr'ın gerçek anlamı üzümden sıkılarak elde edilen hakkındadır demişlerdir. Onlardan bir topluluk ise hadislerin Zahirdeki anlamlarından ötürü bu hakikat anlamında bir kullanımdır demişlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

 

5179-67/1- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Ben Malik'e İbn Şihab'dan rivayetini okudum. O Ebu Seleme b. Abdurrahman'dan, o Aişe'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (s.a.v.)'e bal şerbeti hakkında soru soruldu. O: "Sarhoşluk veren her bir içecek haramdır" buyurdu.

 

Açıklama:

 

(5179) "Bal şerbeti hakkında ona soru soruldu." Bit' kesreli bir be sonra sakin bir te sonra da ayn harfi ile yazılıp bu da bal nebizi (bal şerbeti)dir. Yemenlilerin içeceğidir. Cevheri dedi ki: Buna aynı zamanda te harfi fethalı olarak "bita'" da denilir. Kim' ve kima' gibi. "Resulullah (s.a.v.)'e bal şerbetine dair soru soruldu O da: Sarhoşluk veren her bir içki haramdır" buyurdu. Bu, Resulullah (s.a.v.)'in kapsamlı sözlerinden (cevamiul kerim) dir. Hadiste, müftinin soru soranın sorduğundan başkasına da ihtiyacının olduğunu görecek olursa, cevabına hakkında soru sorulan hususa onu da eklemesinin müstehab olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bu hadisin bir benzeri de: "O (deniz) suyu Tahir, meytesi helal olandır" hadisidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İÇKİNİN, MEYTENİN, DOMUZUN VE PUTLARIN SATIŞININ HARAM KILINMASI BABI