UMDETU’L

AHKAM

SÜT EMZİRME

 

DOĞUMDAN DOLAYI HARAM OLAN SÜT EMMEKTEN DOLAYI DA HARAM OLUR BABI

 

3553-111- Bize Yahya b. Yahya da tahdis edip dedi ki: Malik'e Abdullah b.

Ebu Bekir'den rivayetini okudum. Onun Amre'den rivayet ettiğine göre Aişe kendisine şunu haber vermiştir: Rasulullah (s.a.v.) yanında idi. Bu arada Aişe (radıyallahu anha). Hafsa'nın evinde (içeri girmek üzere) izin isteyen bir adamın sesini işitti. Aişe dedi ki: Bunun üzerine ben: Ey Allah'ın Rasulü! Burada senin evinde izin isteyen bir adam var. dedim. Rasulullah (s.a.v.) Hafsa'nın süt amcasını kastederek: "Zannederim bu kişi filandır" buyurdu.

 

Aişe: Ey Allah'ın Rasulü! -kendisinin bir süt amcasını kastederek- filan kişi hayatta olsaydı benim yanıma girebilir miydi, dedi. Rasulullah (s.a.v.): "Evet! Şüphesiz süt emmek de doğumun haram kıldıklarını haram kılar" buyurdu.

 

Açıklama:

 

Bu hadis-i şerifler süt emmek yoluyla haramlığın sabit olduğunu ittifakla ortaya koymaktadır. Ümmet de süt emen ile süt emziren arasında bu akrabalığın sabit olduğunu ve süt emzirdiği oğlun kendisine nMihının ebediyyen haram olduğunu, süt oğlunun süt annesine bakmasının onunla halvette kalmasının ve beraber yolculuk yapmasının helal olduğunu, bununla birlikte her bakımdan annelik hükümlerinin bundan dolayı doğmadığını, birbirlerine mirasçı olmadıklarını, onlardan birine diğerinin nafakasının düşmediğini, mülk edinmesi halinde mülk edinene rağmen hürriyetine kavuşmayacağını, çocuğun annesi lehine şahitliğinin reddolunmayacağını, onun yerine diyet ödemeyeceğini, süt annesi tarafından öldürülmesi sebebi ile kısasın üzerinden düşmeyeceğini, bütün bu hükümlerde birbirlerine yabancı iki kişi olduklarını icma ile kabul ettiği gibi aynı şekilde süt emziren kadın ile süt emenin çocukları ve süt emen çocuk ile süt emziren annenin çocukları arasında haramlığın yayılacağını ve bu hususta bu hadislerden ötürü neseb yoluyla çocuğu gibi olduğunu icma ile kabul etmişlerdir.

 

Süt emziren kadının kocası olduğu yahut ona Malik olduğu için onunla ilişki kurduğu ya da şüpheli bir ilişkide bulunduğu için sütün kendisine nisbet edildiği erkeğe gelince hem bizim mezhebimize göre hem genelolarak bütün ilim adamlarının görüşüne göre kendisi ile emen çocuk arasında da haramlık sabit olur ve çocuk o erkeğin de çocuğu olur. O erkeğin çocukları da süt emen çocuğun kardeşleri ve kızkardeşleri olur. Adamın erkek kardeşleri, süt emen çocuğun amcaları; kız kardeşleri, halaları olur. Süt emen çocuğun çocukları da o adamın çocukları olur. Bu hususta sadece Zahiri alimleri ile İbn Uleyye muhalefet etmiş ve bunlar: Süt emme haramlığı erkek ile süt emen çocuk arasında sabit olmaz demişlerdir. Bunu el-Mazeri, İbn Ömer ve Aişe'den de nakletmiş bulunmaktadır. Bu görüş sahipleri yüce Allah'ın: "Sizi emziren anneleriniz süt kız kardeşleriniz" (Nisa, 23) buyruğunu delil göstermişlerdir. Bu buyrukda kız ile hala -neseb akrabalığı dolayısı ile haramlıkta söz konusu edildiği gibi- söz konusu etmemiştir.

 

Cumhur ise Aişe (radıyallahu anha)'nın amcası ile Hafsa (r.anha)'nın amcası hakkındaki açık ve sahih hadisler ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in amcanın girmesine izin vermesi ile birlikte "doğumdan dolayı ne haram oluyorsa süt emmekten dolayı haram olur" buyruklarını delil göstermişler ve muhalif kanaat sahiplerinin ayeti delil göstermelerine de: Bu ayette kızın halası ve benzerlerinin mübah olduklarına dair bir nas bulunmamaktadır diye cevap vermişlerdir. Çünkü bir şeyin zikredilmesi onun dışındakiler hakkında hükmün -eğer bir başka delil onunla çatışmıyor ise- düşmesine delil değildir. Hem bu sahih hadisler gelmişken böyle bir şey nasılolabilir? Allah en iyi bilendir.

 

Resulullah (s.a.v.)'in Hafsa'nın amcası için: "Galiba o filandır" demesi zannederim odur demektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

SÜT EMME YOLUYLA HARAMLIK ERKEGİN SUYUNDAN DOLAYıDıR BABI