UMDETU’L

AHKAM

VAKIF – HİBE

 

BAĞIŞ YAPARKEN ÇOCUKLAR ARASINDA ADALETLİ OLMAK

 

4157-13/5- ... o en-Numan b. Beşir'den şöyle dediğini rivayet etti: Babam bana malından bir miktar tasadduk (bağış)da bulundu. Annem Revaha kızı Amre de: Rasulullah (s.a.v.)'i şahit tutmadığın sürece ben kabul etmem" dedi. Bunun üzerine babam bana yaptığı bağışa şahitlik etmesi için Nebi (s.a.v.)'in yanına gitti. Rasulullah (s.a.v.) ona: "Bütün çocuklarına aynısını yaptın mı" buyurdu. O: Hayır deyince Rasulullah (s.a.v.): ''Allah'tan korkun ve çocuklarınız arasında adaletli olun" buyurdu. Sonra babam geri döndü ve o sadakayı geri aldı.

 

 

4161-17/9- ... oNuman b. Beşir'den şöyle dediğini rivayet etti: Babam beni taşıyarak Rasulullah (s.a.v.)'in huzuruna götürdü ve: Ey Allah'ın Rasulü! Benim Numan'a kendi malımdan şunu ve şunu bağışladığıma şahit ol, dedi. O: "Numan'a bağışladığının aynısını bütün çocuklarına da bağışladın mı" buyurunca babam: Hayır, dedi. Allah Rasulü: "O halde buna benden başkasını şahit tut" buyurduktan sonra: "Hepsinin sana karşı iyi davranmalarının aynı olması seni memnun eder mi?" diye sorunca babam: Elbette deyince, Allah Rasulü: "O halde böyle yapma" buyurdu. 

 

Açıklama:

 

Bu hadisten çeşitli hükümler anlaşılmaktadır:

 

1. Baba çocuklarına yapacağı bağışta eşit davranmalıdır. Onların herbirine diğerinin aynısını bağışlamalı ve herhangi birisine fazla vermeyip, erkek ve dişi arasında eşitlik sağlamalıdır. Bazı Mezheb ''alimlerimiz: Bir erkeğe iki dişinin payı gibi verilir demiş olmakla birlikte sahih ve meşhur olan hadisin zahiri dolayısı ile erkek ve kız arasında eşitlik sağlayacağıdır. Eğer birilerine fazla verecek yahut birilerine diğerinden daha az bağışta bulunacak olursa Şafii, Malik ve Ebu Hanife'nin mezhebine göre bu mekruhtur, haram değildir, hibe de sahih olur.

 

Tavus, Urve, Mücahid, Sevri, Ahmed, İshak ve Davud ise bu haramdır demişler ve: "Ben zulme şahitlik etmem" rivayetini ve bunun dışındaki rivayetlerde geçen hadis lafızlarını delil göstermişlerdir.

Şafii ve ona muvafakat edenler de Rasulullah (s.a.v.)'in:

"Buna benden başkasını şahit tut" buyruğunu delil göstererek şunu söylemişlerdir: Eğer bu haram ya da batıl olsaydı böyle bir söz söylemezdi. Şayet o bu sözünü tehdit olmak üzere söylemiştir denilecek olursa biz de şöyle deriz: Şeriat koyucunun kelamında aslolan böyle olmamasıdır. Bununla birlikte yap kişinin mutlak olarak kullanılması halinde vücub (farziyet) ya da mendubluk ifade etme ihtimali vardır. Eğer buna imkan olmazsa o taktirde mÜbahlık anlaşılır.

 

Rasulullah (s.a.v.)'in: "Ben haksızlığa şahitlik etmem" buyruğundan da bunun haram olduğu anlaşılmaz. Çünkü haksızlık (cevr) eşitlik ve itidalden uzaklaşmak demektir. itidalin sınırları dışına çıkan her bir şey haksızlıktır. Haram yahut mekruh olsun fark etmez. Daha önce yaptığımız açıklamalar ile Nebi (s.a.v.)'in: "Buna benden başkasını şahit tut" buyruğunun haram olmadığına delalet ettiği açıklık kazanmış bulunmaktadır. O halde buradaki zulmün tenzihen mekruh olduğu şeklinde tevil edilmesi gerekmektedir.

 

2. Bu hadiste çocukların bir kısmını dışarıda tutarak bazılarına bir şeyler hibe etmenin sahih olduğu, eğer buna yaptığı bağışın bir benzerini diğerlerine yapmayacak olur ise de birincisine yaptığı bağışı geri almanın müstehab olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Mezheb alimlerimizin, dediklerine göre birincisine yaptığı bağışın bir benzerini diğerlerine de yapması müstehab olur. Şayet bunu yapmayacak olursa birincisine yaptığı bağışı geri alması müstehab olmakla birlikte vacip değildir.

 

3. Babanın çocuğuna yaptığı hibeden vazgeçip onu geri alması caizdir.

"Çocuklarınız arasında adaletli olun" Kadı Iyaz, dedi ki: Biz buradaki (adaletli olun) buyruğunu be harfi ile mukarebe kökünden "karibu" şeklinde bir de kıran kökünden gelecek şekilde "karinu: onları denk tutun" diye rivayet etmiş bulunmaktayız. Her ikisinin anlamı da doğru olup, onlara yaptığınız bağışın aslında ve miktarında aralarında eşitlik sağlayın demektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

UMRA BABI