UMDETU’L

AHKAM

HACC BÖLÜMÜ

 

MİNA'DA GECELEMENİN FARZ OLUŞU VE SİKAYE GÖREVİNİ YAPAN KİMSELERE BUNU TERK ETMEKTE RUHSAT BULUNDUĞU BABI

 

3164-34611- ... İbn Ömer'den tahdis ettiğine göre Abbas b. Abdulmuttalib Rasulullah (s.a.v.)'den sikaye görevinden dolayı Mina gecelerinde geceleyin Mekke'de kalmak için izin istedi. Bunun üzerine ona izin verdi. 

 

Açıklama:

 

"Abbas Rasulullah (s.a.v.) sikaye görevinden dolayı Mina gecelerinde gece Mekke'de kalmak için izin istedi, o da ona izin verdi." Bu da şu iki meseleye delil teşkil etmektedir:

 

1. Teşrik günlerinin gecelerinde geceyi Mina'da geçirmek, emrolunmuş bir husustur. Bunun üzerinde ittifak vardır. Ama vacip mi sünnet mi olduğu hususunda ihtilaf etmişlerdir. Şafii'nin de bu hususta iki görüşü olup, daha sahih olanlarına göre vaciptir. Malik ve Ahmed de böyle demiştir. İkinci görüşü ise sünnet olduğudur. İbn Abbas, Hasan ve Ebu Hanife böyle demişlerdir. Bunu vacip kabul edenler, terk edilmesi halinde kurban kesmeyi de vacip kabul ederler. Eğer sünnet olduğunu kabul edecek olursak, gecelemeyi terk etmekten ötürü kurban kesmek gerekmez fakat müstehab olur. Burada gece kalmanm vacip olan miktarı hususunda da Şafii'nin iki görüşü vardır. Bu iki görüşten daha sahih olanma göre vacip olan gecenin çoğunluğudur. İkincisi ise bir andır.

 

2. İkinci mesele: Sikaye ile görevli olanlarm Mina'da gece kalmayı terk etmeleri ve geceleyin zemzemden su çekmek ve bu suyu içenlere ve başkalarına sebil olarak dağıtmak üzere havuzlara doldurmak için Mekke'ye gitmeleri caizdir. Fakat Şafii'ye göre bu görev yalnızca Abbas (radıyallahu anh) hanedanma mahsus değildir. Aksine bu şekilde sikaye görevini üstlenen herkesin bu hakkı vardır. Aynı şekilde başka bir sikaye görevi ortaya çıkarılacak olursa bununla görevli olan da Mina'da gecelemeyi terkedebilir. Sahih olan budur. Mezheb alimlerimizden bazıları bu ruhsat Abbas'ın sikaye görevine özeldir derken, bazıları Abbas hanedanına özeldir, bazıları Abbas hanedanından Haşim oğullarına ve başkalarına özeldir demişlerdir. Bunlar bizim Mezheb alimlerimizin dört ayrı görüşüdür. En sahih olanları ise birincisidir. Allah en iyi bilendir.

 

Şunu da bilelim ki Abbas'ın sikaye görevi Abbas'ın soyundan gelenlerin hakkıdır. Bu görev cahiliye döneminde de Abbas'a aitti, Nebi (s.a.v.) de bu görevi onun elinde kalmasmı kabul etmiştir. Bu sebeple ebediyen Abbas'ın soyundan gelecek olanlara aittir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

MÜZDELİFE'DE AKŞAM İLE YATSIYI CEM ETMEK