UMDETU’L

AHKAM

HACC BÖLÜMÜ

 

KIR'AN HACCI YAPAN KİMSENİN DE ANCAK İFRAD HACCI YAPANIN İHRAMDAN ÇIKTIĞI ZAMANDA İHRAMDAN ÇlKACAĞININ BEYANI 

 

2974-176/1- Bize Yahya b. Yahya da tahdis edip dedi ki: Malik'e Nafi'den rivayetini okudum. O Abdullah b. Ömer'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Havsa (radıyallahu anhum): Ey Allah'ın Rasulü! İnsanlara ne oluyor ki sen umrenin ihramından çıkmadığın halde onlar ihramdan çıktılar dedi. Allah Rasulü: "Çünkü ben saçlarımı zamkla yapıştırıp taradım, hediyelik kurbanlıklarıma gerdanlık koydum. Bu sebeple kurbanlıklarımı kesinceye kadar ihramdan çıkamam" buyurdu.

 

Açıklama:

 

Bu hadisten şu hükümler de anlaşılmaktadır:

 

Kıran haccı yapan bir kimse tavaf ve say yapmakla ihramdan çıkmış olmaz.

 

Onun ihramından çıkabilmesi için Arafat'da vakfe yapması, cemreye taş atması. tıraş olması ve İfrad haccı yapan kimse gibi tavaf da yapmış olması zorunludur. İfrad haccı yaptığını kabul edenler bunu zayıf bazı yorumlarla tevil etmişlerdir.

 

Yine bu hadisten anlaşıldığı üzere Hafsa (radıyallahu anha) umre lafzı ile hacc: kastetmiştir. Çünkü her ikisi de "kast" anlamını ihtiva etmeleri bakımından ortak bir özelliğe sahiptirler. Bununla ihramı kastettiği de söylenmiştir. Bir diğer görüşe göre Hafsa (radıyallahu anha) umre niyeti ile ihrama girmiş olduğunu sanmıştır. "Umrenden" sözünün umren ile anlamına geldiği de söylenmiştir. Yani haccını feshedip başkalarının yaptığı gibi umreye dönüştürmen (neticesinde neden ihramdan çıkmadın) demek istemiştir. Fakat bütün bunlar zayıf ihtimallerdir. Doğru olan az önce geçendir.

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Başımı zampkla yapıştırıp taradım ve kurbanlıklanma da gerdanlık taktım" ibaresinden saçları zamklayıp taramanın ve hediyelik kurbanlıklara gerdanlık takmanın müstehab olduğu anlaşılmaktadır. Her ikisi de ittifakla sünnettir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

TEMETTU HACCININ CAİZ OLDUĞU