UMDETU’L

AHKAM

HACC BÖLÜMÜ

 

HACC

 

Haccın Anlamı ve Hükmü

 

Hacc "ha" fethalı olarak mastardır. Hem fethalı ve hem kesreli (hic) ise bu mastardan isimdir. Asıl anlamı kastetmektir. Aynı zamanda iş ve bir işi ardı arkasına yapmak anlamında da kullanılır.

Umre'nin ise asıl anlamı ziyaret etmektir.

 

Bilelim ki hacc mükellef, hür ve Müslüman olup gücü yeten herkes için bir farz-ı ayndır. ilim adamları Umre'nin vacip olup olmadığı hususunda farklı görüşlere sahiptir. Vacip olduğu söylendiği gibi müstehab olduğuda söylenmiştir. Şafii'nin bu hususta iki görüşü olup ikisinden daha sahih olanı vacip olduğudur. ilim adamlarının icma ettiklerine göre hacc ve umre insanın ömrü boyunca ancak bir defa vacip (farz) olur. Bunları yapmayı adaması hali müstesnadır. O taktirde şartına uygun olarak adağını yerine getirmesi icap eder. Aksi taktirde Mekke'ye yahut Mekke'nin Harem bölgesine ticaret, ziyaret ya da bunlara benzer tekerrür etmeyen bir ihtiyacı sebebi ile girecek olursa hacc yahut umre maksadıyla ihrama girmenin vacip olup olmadığı hususunda ilim adamlarının görüş ayrılığı vardır. Aynı zamanda bu Şafii'nin de bu hususta ki iki görüşüdür. Daha sahih olanına göre bu müstehabtır. ikinci görüşe göre ise savaşmak için ve savaşın baş göstermesi ve ortaya çıkması korkusu ile girmemesi şartıyla vacip olur.

 

Haccın vücubunun fevren (şartları) tamamlanır-tamamlanmaz mı, yoksa şartları tamamlandıktan sonraki zaman içerisinde (terahi ile) yerine getirilmesinin mi vacip olduğu hususunda ilim adamları ihtilaf etmişlerdir. Şafii, Ebu Yusuf ve bir kesim haccın vücubu terahi üzeredir. Daha sonrasına erteleyecek olursa artık haccedemeyeceğini zannedecek hale varmış olması durumu müstesnadır. Ebu Hanife, Malik ve diğerleri ise hacc fevren vaciptir, demişlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

HACC VE UMRE'NİN MİKATLARI BABI