UMDETU’L

AHKAM

NAMAZ

 

NAMAZ KILANIN SÜTRE (EDİNME)Sİ BABI

 

1124-254/14- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Malik'e, İbn Şihab'dan naklen okudum. O Ubeydullah b. Abdullah'tan, o İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Dişi bir merkebe binerek geliyordum. O günlerde ben büluğ çağına yaklaşmıştım. Rasulullah (s.a.v.)'de insanlara Mina'da namaz kıldınyordu. Safın önünden geçip indim, dişi eşeği de otlasın diye saidım. Safın içine girdim, kimse benim bu yaptığıma karşı çıkmadı.

 

Açıklama:

 

(1124) "Bir dişi merkep üzerinde binerek geldim." diğer rivayette (1125) "eşek üzerinde" diye zikretmekte, Buharl"deki bir rivayette de: "Dişi eşek üzerinde" denilmektedir. Dil bilginleri der ki: Eton eşek türünden dişi olanına den ilir. "Eşek" diye rivayeti nakledenlerin bu rivayeti de tür hakkında yorumlanır. Buhari'nin rivayeti ise hepsini beyan eden bir ifadedir.

 

"Ben o günlerde büluğ çağına yaklaşmıştım." İlim adamları Rasulullah (s.a.v.)'in vefatı sırasında İbn Abbas (radıyallahu anh)'ın yaşı hususunda ihtilaf etmişlerdir. On yaşında, on üç yaşında, on beş yaşında olduğu söylenmiştir. Bu sonuncusu Said b. Cubeyr'in kendisinden naklettiği bir rivayettir. Ahmed b. Hanbel (radıyallahu anh) doğrusu da budur demektedir.

 

Bu hadisten çıkartılan çeşitli hükümler vardır:

 

1- Çocuğun namazı sahihtir.

 

2- İmamın önündeki sütre onun arkasında namaz kılanlar için de bir sütredir.

 

Kadı Iyaz -yüce Allah'ın rahmeti ona- dedi ki: İmamın sütresinin arkasında namaz kılanlar için de bizatihi sütre olur mu yoksa o onun için özel bir sütre olup. kendisi arkasında bulunanların sütresi de mi olduğu hususunda ihtilaf edilmiş olmakla birlikte, hep birlikte bir sütreye doğru namaz kıldıkları üzerinde ittifak etmişlerdir. Namaz kılarken önünden geçilip geçilmeyeceğinden emin olmadığ) bir yerde ise sütrenin meşru olduğu hususunda görüş ayrılığı yoktur. Ancak kimsenin geçmeyeceğinden emin olunması halinde sütrenin meşruiyeti hususunda ihtilaf etmişlerdir ve bunlar Maliki mezhebinin iki görüşüdür. Bizim mezhebimize göre ise hadislerin umum ifade etmesi dolayısıyla kayıtsız ve şartsız olarak meşrudur. Diğer taraftan sütre kişinin gözünü (uzaklara gitmekten) korur, şeytanı önünden geçmekten ve namazını bozmaya kalkışmaktan -hadislerde belirtildiği gibi- engeller.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

NAMAZ KILANIN ÖNÜNDE ENİNE YATMAK BABI