UMDETU’L

AHKAM

NAMAZ

 

İMAMLARA NAMAZI HAFİF VE TAM KILDIRMALARININ EMREDİLDİĞİ BABI

 

1046-183/3- Bize Kuteybe b. Said de tahdis etti. .. Ebu Hureyre'den rivayete göre Nebi (s.a.v.): "Sizden biriniz insanlara imam olursa namazı kısa tutsun çünkü aralarında küçük, büyük, zayıf ve hasta kimseler vardır. Tek başına namaz kıldığı taktirde nasıl isterse öyle kılsın" buyurdu.

 

Açıklama:

 

Bu babtaki hadislerin anlamı gayet açıktır. Bu da imama namazın sünnet ve maksatlarını ihlal etmeyecek şekilde namazı kısa kesmesinin emredilmesi ve tek başına namaz kılacak olursa uzatılması mümkün olan -rükudan doğrulmak ve iki secde arası oturmak müstesna olmak üzere- kıyam, rüku, sücud ve teşehhüddür. Allah en iyi bilendir.

 

 

 

1044-182/1- Bana Yahya b. Yahya da tahdis etti. Bize Huşeym haber verdi. .. Ebu Mes'ud el-Ensarı dedi ki: Bir adam Rasulullah (s.a.v.)'e gelerek gerçek şu ki, ben filan kişi bize namazı uzun kıldırdığından dolayı sabah namazından geri kalıyorum, dedi. Nebi (s.a.v.)'i O gün kızdığından daha çok hiçbir öğüt verdiği sırada kızdığını görmedim. "Ey insanlar, gerçekten aranızda nefret ettirenler vardır. Sizden kim insanlara imam olursa namazı kısa tutsun, çünkü onun arkasında yaşlı, zayıf ve ihtiyaç sahibi kimseler vardır" buyurdu.

 

Açıklama:

 

"Filan kişi bize namazı uzun kıldırdığından ötürü sabah namazından geri kalıyorum." Buradan eğer imamın namazı uzun kıldırma adeti olduğunu bilmesi halinde cemaatle namaza katılmaktan geri kalmanın caiz olduğu hükmü anlaşıldığı gibi, şikayet ve fetva sormak sadedinde bir kimsenin bu ve benzeri halini zikretmenin de caiz olduğu anlaşılmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

NEBİ (S.A.v.)'İN NAMAZ KıLMA ŞEKLİ   -  İHRAM (İFTİTAH) TEKBİRİ İLE KlRAAT ARASINDA NELER SÖVLENECEĞİ BABI