MUĞNİ’L-MUHTAC

MÜSABAKA

 

4. DİĞER YARIŞMALARIN HÜKMÜ

 

Değnekle topa vurma, mermi atma, yüzme, satranç ve yüzük oyunu için müsabaka yapmak sahih değildir.

 

Tek ayak üzerinde durma, elindekini karşı tarafın bilmesi konusunda yarış yapmak da böyledir.

 

At yarışı yapmak sahihtir. Daha doğru görüşe göre m, katır ve eşek yarışı da böyledir. Daha doğru görüşe göre kuş yarışı ve güreş için müsabaka yapmak sahih değildir.

 

11. Değnekle topa vurma konusunda ortada bedelin söz konusu olduğu bir yarışma yapmak sahih değildir.

 

12. Çukur vb. bir yere mermi fırlatmak üzere yarışma yapmak da sahih değildir.

 

13. Suda yüzmek üzere yarış yapmak sahih değildir.

 

14. Satranç oynamak üzere yarış yapmak sahih değildir. Yine yüzükle yarışma yapmak sahih değildir.

 

15. Tek ayak üzerinde durma yarışması yapmak ve elinde sakladığı şeyin tek mi çift mi olduğunu bilme konusunda yarışma yapmak sahih değildir. Yine ayaklar üzerinde yahut gemilerle ve sandallarla yarışma yapmak sahih değildir; çünkü bunlar savaşta yarar sağlamaz.

 

Yukarıdaki hüküm, bu yarışmalar bir bedel karşılığında olursa söz konusu olur. Aksi takdirde bu konuda yarışma yapmak mubahtır.

 

16. Belirli bir toplulUğa karşı mermi fırlatma konusunda yarışma yapmaya gelince, Ravdatü't-talibin ve eş-Şerhu'[-kebir'deki ifadenin zahirinden hükmün yine böyle olduğu anlaşılmaktadır. Ancak el-Havi'de bunun caiz olduğu nakledilmiştir. Zerkeşi şöyle demiştir:

"Alimlerin ifadesinden bu konuda bir görüş ayrılığı olmadığı anlaşılmaktadır." Zerkeşi bunun daha uygun olduğunu söylemiştir.

 

17. Bedelli ve bedelsiz olarak atları koşturarak yarışma yapmak sahihtir. Bunun delili daha önce geçen "At veya deve yarışı dışındaki yarışlarda ödül vermek yoktur" hadisidir.

 

Not:  Nevevi, el-Muharrer'de olduğu gibi deve yarışından söz etmemiştir. Yukarıdaki hadis sebebiyle bunun hükmü at yarışının hükmü gibidir. Araplar deve üzerinde en şiddetli şekilde savaşırlar.

 

İbn Şühbe şöyle demiştir: "Nevevi ve Rafi ileride "devenin geçmesi kalçasıyla olur" dedikleri halde burada deve yarışından söz etmeleri tuhaftır."

 

Ravdatü't-talibin'de Dariml'den at yarışının "ganimette kendisine pay verilen at" mı yoksa küçük at için de bunun söz konusu olup olmadığı konusunda mezhep içinde iki görüş olduğu belirtilmiştir. Ganimette pay verilen at iki ve üç yaşındaki attır. Bulkini şöyle demiştir: "Bize göre üzerinde yarış yapma konusunda adet bulunan atlar için ödüllü müsabakanın caiz olması görüşü tercihe şayan olan görüştür. Bunun dışındakilere gelince bu durum süvariliği göstermez. Bu atlar üzerinde yarışmaktan dolayı ödül almak da caiz olmaz."

 

18. [Ödül koymak suretiyle m, katır ve eşek yarışları yapılabilir mi? Bu konuda İmam Şafii'ye ait iki görüş bulunmaktadır:]

 

Birinci görüş

 

Daha güçlü görüşe göre bunlarla ödüllü ve ödülsüz yarış yapmak, yukarıda geçen hadisteki genel ifade sebebiyle sahihtir. Cüveyni şöyle demiştir: "Hadiste at ve deve denilmeyip de [at ayağını ifade eden] "huff" ve [deve ayağını ifade eden] "hafir" denilmesi de bunu göstermektedir. Bu ifadelerin, hükmü genelleştirme dışında bir anlamı yoktur"

 

İkinci görüş

 

İkinci görüş, hadiste geçen hükmün sadece deve ve ata özgü olduğunu kabul etmektedir; çünkü genellikle savaş bu ikisi üzerinde yapılır. Şayet ödülsüz olarak yarışma yapılırsa caiz olur.

 

19. Köpek yarışı yapmak, horoz döğüştürmek, keçi tokuşturmak bedelli olsun bedelsiz olsun caiz değildir. Bu konuda görüş ayrılığı yoktur. Çünkü bunu yapmak ahmakça bir iştir. Yine bu, Allah'ın günahları sebebiyle helak ettiği Lut kavminin yaptığı işlerdendir.

 

20. Kuşları yarıştırmak ve güreş yarışması yapma[nın hükmü nedir? Bu konuda mezhep içinde iki görüş bulunmaktadır:]

 

Birinci görüş

 

Daha doğru görüşe göre her iki meselede de ödüllü yarışma yapmak sahih değildir. Çünkü bu fiiller savaş hareketlerinden değildir.

 

İkinci görüş

 

Bu iki meselede ödüllü müsabaka yapmak sahihtir. Kuşlara gelince; savaşta haber iletmek için kuşları kullanmaya ihtiyaç vardır. Güreşe gelince; Hz. Peygamber (s.a.v.) Rükane ile birkaç koyun ödül karşılığında güreş yapmıştır. Bunu Ebu Davud Mürseller arasında zikretmiştir ..

 

İlk görüş sahipleri buna şu şekilde cevap vermişlerdir: Kuşlara savaşta olan ihtiyaç çok küçük çaplı bir ihtiyaç olup bunun karşılığında ödül konulmaz. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in Rükane ile güreş yapması onun Müslüman olması için kendisine ne kadar güçlü olduğunu göstermek amacıyla olmuştur. Nitekim Peygamberimizin onu yenmesi üzerine Rükane Müslüman olmuş, peygamberimiz de koyunlarını ona geri vermiştir.

 

21. Şayet kuş yarışı ve güreş ödülsüz olarak olursa o zaman kesin olarak caiz olur.

 

22. Savaşta işe yaramayan; ağ yapmak ve sığır üzerinde yarış yapmak gibi şeylere gelince bunlar bedelsiz olarak yapılırsa caiz olur.

 

23. Suya dalmaya gelince; şayet yüzme gibi savaşta suya daIma faaliyetinden de yararlanılıyorsa ödülsüz olarak bunu yapmak caiz olur. Aksi takdirde mutlak olarak caiz olmaz.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

5. MÜSABAKA SÖZLEŞMESİNİN BAĞLAYICILIĞI