MUĞNİ’L-MUHTAC

ZEKAT’I KİM ALIR?

 

GİRİŞ

 

Bu bölümde [farz olan] zekatların taksimi konusu ele alınacaktır.

 

Nafile sadakaların taksimi ise Nevevi tarafından bu bölümün sonunda [müstakil bir başlık altında] ele alınmıştır.

 

Zekatın altın-gümüş, tahıl vb. mallardan farklı türleri bulunduğu için Nevevi, başlıkta "zekatlar"(2) şeklinde çoğul ifade kullanmıştır. (2) Kitabın orijinal başlığı "sadakat / sadakalar"dır. Sadaka kelimesi farz olan zekat anlamında kullanıldığı gibi nafile sadakalar anlamında da kullanılmaktadır. Biz sadaka dilimizde çoğunlukla nafile olarak verilenler için kullanılmasını göz önünde bulundurarak bu bölümde farz olan maddi yardım için sadaka kelimesini değil zekat kelimesini kullanacağız. (çev.)

 

[Zekata] "sadaka" isminin verilmesi, bu malı veren kimsenin doğruluğunu hissettirdiği içindir.

 

Müzenı (r.a.v) ve alimlerin çoğunluğu bu konuyu burada ele almışlardır. Nevevi de [el-Min hac adlı] bu eserinde onlara tabi olmuştur. [Konunun burada ele alınmasının sebebi] fey, ganimet ve zekatı toplama işini devlet başkanının yerine getirmesidir.

 

İmam Şafii ise bu konuyu el-Ümm adlı eserinde zekat konusunun sonunda ele almış, bir grup alim de onu izlemiştir. Nitekim Nevevi de er-Ravda'da böyle yapmıştır. Bu, daha uygundur.

 

[Rafiı] el-Muharrer adlı eserinde konuya "zekatlar ancak ... " [et-Tevbe, 60] ayetiyle başlamıştır. Buradaki "ancak" ifadesinden anlaşıldığına göre zekat, bu ayette belirtilenlerin dışındakilere verilmez. Bu konuda icma bulunmaktadır. Görüş ayrılığı, bu ayette sayılan sınıfların tümüne vermenin gerekip gerekmediği konusundadır.

 

Ayette zekatlar, [sekiz sınıf olarak sayılan kimseler içinden] ilk dört sınıfa, mülkiyet ifade eden "lam" harf-i ceri ile izafe edilmiş, son dört sınıfa ise zarf anlamına gelen "fı" harf-i ceri ile izafe edilmiş, böylece zekatın mülkiyetinin ilk dört sınıfa mutlak olarak son dört sınıfa ise kayıtlı olarak ait olduğu hissettirilmiştir. Buna göre zekat, ikinci gruptaki harcama yerlerine harcanmadığında geri istenir. ilk grup ise -ileride geleceği üzere- bundan farklıdır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

1. FAKİRLER