MUĞNİ’L-MUHTAC

ŞUF’A / ÖN ALIM HAKKI

 

GİRİŞ

 

A. ŞUF'A'NIN TANIMI

B. ŞUF'A'NIN MEŞRUİYETİ

 

A. ŞUF'A'NIN TANIMI

 

Şuf'a (şufua) kelimesi sözlükte, en meşhur görüşe göre "eklemek" anlamına gelen <&-) sözcüğünden alınmıştır. Araplar bir şeyi birbirine eklediklerinde - şefe'tu'ş-şey' - derler. Ezanda bazı cümlelerin çifter çifter okunmasına da -şefe'el ezan- denir.

 

Birazdan ele alınacak olan fıkht konuya şuf'a adının verilmesi, ortaklardan birinin, diğerinin payını kendi payına eklemesi sebebiyledir.

 

Bir başka görüşe göre şuf'a kelimesi "güçlendirmek" veya "arttırmak" anlamına gelmektedir.

 

Bir diğer görüşe göre ise "şefaat" anlamındadır.

 

Bir fıkıh terimi olarak şuf'a "yeni ortağın sahip olduğu malı, eski ortağın bedelini ödemek suretiyle zorla temellük etme hakkı" olarak tanımlanır.

 

 

B. ŞUF'A'NIN MEŞRUİYETİ

 

[*] - Şuf'a konusunda temel delil Buharl'nin Cabir'den rivayet

ettiği şu hadistir: Resulullah (s.a.v.), taksim edilmemiş mallarda şuf'a hakkının bulunduğuna hükmetti. [Gayri menkuller arasında] sınırlar çekilip de yollar aynlınca şuf'a söz konusu olmaz.(Buhari, Şuf'a, 2257)

 

[*] - Bir başka rivayette ise şöyle denilmiştir: Arazide, evde ve bahçede şuf'aya hükmetti.

 

Şuf'anın meşru kılınma gerekçesi; ortak mülkün taksiminden doğacak zararı önlemek yahut da yeni ortağın elde edeceği hisse üzerinde yapacağı merdiven, aydınlatma penceresi, lağım gibi irtifak haklarından doğabilecek zararı önlemektir. Bir görüşe göre ise ortak olmaktan doğacak zararı önlemektir.

 

İzzeddin bin Abdüsselam şöyle demiştir:

 

Müşteri, yaptığı alışverişten pişman olmadıkça veya aidatı lmadıkça, şuf'adann, [hakkını kullanmayıp] buna göz yumması daha iyidir.

 

Bu konunun "gasp" konusundan sonra zikredilmesinin sebebi şuf'a yoluyla mülkün zorla alınmasıdır. Bu, adeta "başkasının malını zorla almanın haramlığı" hükmünden yapılan bir istisna gibidir.

 

İbnü'l-Münzir, şuf'anın meşrUiyeti konusunda icma bulunduğunu belirtmiştir. Ancak Rafii, tabiınden Cabir bin Zeyd'in bunu inkar ettiğini rivayet etmiştir. Demırı "muhtemelen o, bu konudaki rivayetleri sahih görmediğinden böyle yapmıştır" demiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

ŞUF'A'NIN RÜKÜNLERİ VE BUNLARA İLİŞKİN HÜKÜMLER