MUĞNİ’L-MUHTAC

ORUÇ - MÜSTEHABLARI

 

2. ORUCUN MÜSTEHAPLARI

 

ORUÇ TUTAN KİŞİNİN ŞUNLARI YAPMASI MÜSTEHAPTIR:

 

> Fecirden önce cünüplükten yıkanması,

> Kan aldırmak, öpmek, yemeğin tadına bakmak ve çiğnemek gibi fiillerden kaçınması,

> İftar yaparken "Allahümme leke sumtü ve ala rızkike eftartü" demesi,

> Ramazan ayında çokça sadaka vermesi ve Kur'an okuması,

> Özellikle de ramazan ayının son on gününde itikaf yapması.

 

A. CÜNÜP HAYIZLI VE LOĞUSA KİŞİLERİN FECİR VAKTİNDEN ÖNCE GUSLETMESİ

B. ORUÇLU KİŞİNİN KAN ALDIRMAK, ÖPMEK, YEMEĞİN TADINA BAKMAK VE ÇİĞNEMEK GİBİ FİİLLERDEN KAÇINMASI

C. İFTAR VAKTİ DUA ETMEK

D. RAMAZAN AYINDA ÇOKÇA SADAKA VERMEK VE KUR'AN OKUMAK

E. RAMAZAN AYINDA -ÖZELLİKLE DE SON ON GÜNÜNDE- İTİKAF YAPMAK

 

A. CÜNÜP HAYIZLI VE LOĞUSA KİŞİLERİN FECİR VAKTİNDEN ÖNCE GUSLETMESİ

 

1. [Oruç tutacak kimsenin] fecir vaktinden [tan yerinin ağarmasından] önce cünüplük, hayız ve loğusalıktan gusletmesi müstehaptır.

 

[Bunun müstehap olmasının üç sebebi vardır:]

 

1. Böylece kişi günün başında temiz olmuş olur.

 

2. "Cünüp, hayızlı ve loğusa kimselerin [yıkanmadıkça] oruçları geçerli olmaz" diye görüş belirten Ebu Hureyre'nin görüş ayrılığından çıkmış olur.

 

3. Kişi oruçlu iken yıkandığında kulağının, makat deliğinin vb. yerlerin içine su kaçmasından [ve böylece orucun bozulmasından] korkulur.

 

Sonraki alimlerden bazıları şöyle demişlerdir: Kişinin tam olarak gusletmesi mümkün olmazsa bu yerlerinin yıkanması gerekir.

 

İsnevi şöyle demiştir: [Yukarıdaki] birinci sebebe kıyasla kişinin gündüz vakti ihtilam olması halinde yıkanmakta acele etmesi de müstehaptır.

 

Kişinin yukarıda sayılan bölgelerine gusletme esnasında su kaçarsa bu konuda "ağız ve burnu yıkama" konusundaki ayrıntılı hükümler aynen geçerli olur.

 

Mehamili ve Cürcanı şöyle demiştir: Oruçlunun -bir ihtiyaç bulunmaksızın- hamama girmesi mekruhtur. Çünkü bu onun orucuna zarar vererek orucunun bozulmasına sebep olabilir.

 

Ezrai'nin "bu hüküm hamama gittiğinde bundan sıkıntı duyan kişi hakkında geçerlidir. Buna alışkın olan kişi hakkında geçerli değildir" görüşü kabul edilemez; çünkü hamama gitmek -daha önce geçen- orucun hikmetiyle bağdaşmayan bir rahatlamadır.

 

2. Hayızlı veya loğusa olan kadın geceleyin temiz olsa ve oruca niyet ederek oruç tutsa, yahut cünüp olan bir erkek gusletmeksizin oruç tutsa orucu geçerli olur.

 

[Bunun delilleri şunlardır:]

 

[*] - Allah (c.c.) "artık onlarla ilişkide bulunun ve Allah'm sizin için yazdığı nı talep edin" [Bakara, 187] buyurmuştur.

 

[*] - Buhari ve Müslim şunu rivayet etmiştir: Hz. Peygamber (s.a.v.) ihtilam olma sonucu değil cinsel ilişki sonucunda cünüp olarak sabahlar sonra guslederek oruç tutardı.(Buhari, Savm, 1930; Müslim, Sıyam, 2585)

 

Hayızlı ve loğusa olan kadınlar da cünübe kıyas edilmiştir. (kıyas)

 

[*] - Buhari'nin rivayet ettiği şu hadise gelince; Cünüp olarak sabahlayan kişinin orucu yoktur. (Buhari, Savm, Ta'llk yoluyla)

 

Alimler bu hadisi "cinsel ilişkide bulunurken sabaha ulaşan ve ilişkiye devam eden kişi" anlamında yorumlamışlardır. Bazıları ise bu hadisin hükmünün yürürlükten kaldırıldığını söylemiştir ki İbnü'l-Münzir bu görüşü benimsemiştir.

 

 

B. ORUÇLU KİŞİNİN KAN ALDIRMAK, ÖPMEK, YEMEĞİN TADINA BAKMAK VE ÇİĞNEMEK GİBİ FİİLLERDEN KAÇINMASI

 

1. KAN ALDIRMAK VE DAMARINI YARMAK

 

Oruçlu kişinin kan aldırmak ve damarını yarmaktan kaçınması müstehaptır; çünkü bu fiiller kişiyi zayıf düşürür. Aslü'r-Ravda'da bu fiillerin mekruh olduğu tek görüş olarak belirtilmiş olmakla birlikte Nevevi el-Mecmu da bu davranışların "daha iyi olanı terk etmek" olduğunu söylemiştir.

 

Mehamili "oruçlu kişinin başkasının kanını alması [hacamat yapması] mekruhtur" demiştir.

 

2. ÖPMEK

 

Oruçlunun öpmesi mekruhtur. Bu konu daha önce geçtiğinden burada tekrarlanmıştır. Daha önce bunun mekruh hatta haram olduğu geçmişti.

 

3. YEMEĞİN TADINA BAKMAK

 

Oruçlunun yemeğin tadına bakması mekruhtur; çünkü yemeğin kişinin boğazından kaçmasından yahut aşırı yeme isteğine yenik düşmesinden korkulur.

 

4. [YEMEK, SAKIZ VB. ŞEYLERİ] ÇİĞNEMEK

 

Oruçlu kişinin [yemek, sakız vb. şeyleri boğazına kaçırmaksızın yalnızca] çiğnemeyi terk etmesi müstehaptır; çünkü bu insanın tükrüğünü biriktirir. Kişi bu tükrüğü yuttuğunda mezhep içindeki görüşlerden birine göre orucu bozulur, şayet tükrüğünü dışarı atarsa o zaman da susuz kalır. EI-Mecmu'da belirtildiği üzere çiğnemek mekruhtur.

 

 

C. İFTAR VAKTİ DUA ETMEK

 

Oruç tutan kişinin iftarda yani orucunu açtıktan sonra şu şekilde dua etmesi müstehaptır: ''Allahümme leke sumtü ve ala rızkike eftartü". (=Allah'ım senin için oruç tuttum, senin rızkınla orucumu açtım. )

 

Bunun delili Ebu Davud'un mürselolarak rivayet ettiği hadistir. (Ebu Davud, Sıyam, 2358)

 

[*] - Hz. Peygamber (s.a.v.)'in iftarını açarken şöyle dua ettiği de rivayet edilmiştir: "Allahümme zehebe'z-zamaü vebtelleti'l-uruku ve sebete'l-ecru inşAallahu teala. (=Allah'ım susuzluk gitti, damarlar suya kandı ve inşallah sevap gerçekleşti)

 

Kişinin oruç tutan kimselere yemek vermek suretiyle iftar ettirmesi sünnettir.

 

[*] - Bunun delili Tirmizl'nin sahih görerek rivayet ettiği şu hadistir: Kim oruç tutan birine if tar ettirirse oruçlu sevabını alır, oruç tutan kişinin sevabından da bir şey eksilmez. (Tirmizı, Savm, 807)

 

Şayet yemek vererek if tar ettiremiyorsa su içirmek, hurma vb. şeyler vermek suretiyle onlara iftar ettirir.

 

[*] - Bunun delili şu rivayettir: Sahabeden bazıları "Ey Allah'ın elçisi! Hepimizin oruçluyu iftar ettirecek imkanı yok" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: Allah bu sevabı bir oruçluyu bir hurma ile bİr yudum su ile veya sulandırılmış süt ile if tar ettiren kimseye de verİr. (Münziri, et-Terğib ve't-terhib, 2, 95)

 

 

D. RAMAZAN AYINDA ÇOKÇA SADAKA VERMEK VE KUR'AN OKUMAK

 

1. RAMAZAN AYıNDA ÇOKÇA SADAKA VERMEK

 

Ramazan ayında çokça sadaka vermek de müstehaptır.

 

[*] - Bunun delili Tirmizi'nin Enes'ten rivayet ettiği şu hadistir: Hz. Peygamber (s.a.v.)'e en faziletli sadakanın hangisi olduğu soruldu o da "Ramazan'da verilen sadaka" cevabını verdi.(Tirmizı, Zekat, 663. Tirmizı: hasen-garibtir)

 

Ayrıca sevaplar Ramazan ayında katlanır.

 

Yine ramazan ayında verilen sadaka oruçluya iftar ettirmeye de sebep olur; çünkü kendisine sadaka verilen kişi bu sadakadan iftar etmek için yararlanır.

 

2. RAMAZAN AYINDA ÇOKÇA KUR'AN OKUMAK

 

Ramazan ayında Kur'an'ı [hem kendi başına] çokça okumak [hem de başkaları ile karşılıklı olarak ders şeklinde okumak yani] başkasına okuyup ona takip ettirmek ve başkasının okuyuşunu takip etmek şeklinde okumak da müstehaptır.

 

[*] - Bunun delili Buhari ve Müslim'in rivayet ettiği şu hadistir: Cibril aleyhisselam Hz. Peygamber (s.a.v.) vefat edinceye dek her sene Ramazan ayında onunla buluşur ve Hz. Peygamber (s.a.v.) de Kur'an'ı[n o zamana kadar indirilmiş bölümlerini] ona [okuyarak] arz ederdi. (Buhari, Savm, 1902; Müs!im, Fedail, 5964)

 

 

E. RAMAZAN AYINDA -ÖZELLİKLE DE SON ON GÜNÜNDE- İTİKAF YAPMAK

 

Ramazan ayında itikaf yapmak müstehaptır. Çünkü itikaf yapmak [itikaf yapmamaya göre] insanın kendisini dinin yasakladığı şeylerden koruması ve emrettiği şeyleri yapmasına daha uygun bir davranıştır.

 

Buhari ve Müslim'in rivayet ettiği hadise uymuş olma sebebiyle itikafı özellikle de ramazan ayının son on gününde yapmak müstehaptır. (Buhari, İtikaf, 2026; Müslim, İtikaf, 2775)

Ayrıca bu şekilde hareket etmekle kişi kadir gecesine [ibadet halinde iken] rastlama ümidini taşımış olur. Çünkü bize göre kadir gecesi [sene içinde sürekli değişmez] belirli bir zamanı vardır.

 

[*] - Müslim'de şu rivayet yer almaktadır: Resulullah (s.a.v.) Ramazan ayının son on gününde [ibadet konusunda] başka zamanlardakine göre daha çok gayret gösterirdi. (Müslim, İtikaf, 2780)

 

Not:  Nevevi metinde "çokça sadaka vermek, Kur'an okumak ve İtikaf yapmak" dese daha iyi olurdu. Çünkü itikaf yapmak [ramazan ayıyla kayıtlı olmaksızın] mutlak olarak müstehaptır. Ancak ramazan ayında müstehaplığı güçlendiğinden bunun hükmü de sadaka vermek ve Kur'an okumak gibi olmuştur.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

1. RAMAZAN ORUCUNUN FARZ OLMA ŞARTLARI