BEYHAKİ

KÜLLİYATI

İMAM’IN ARKASINDA KIRAAT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ashabın İmamın Arkasında Okumaları ve

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Bunu Emretmesi

 

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ashabının İmamın Arkasında Okumaları ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Bunu Kendilerine Emretmesi Hakkında Gelen Rivayetler

 

*********************************

Yine Bu Konuda Müminlerin Emiri Ebu Hafs Ömer b. el-Hattab'tan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

186- Yezid b. Şerik et-Teymi der ki: Ömer b. el-Hattab'a: "Ey müminlerin emiri! İmamın ardında namaz kılarken okuyayım mı?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi. Ben: "Sen (imamlık yaparken) okusan bile mi?" diye sorunca ise: "Ben okusam bile" cevabını verdi.

 

 

187- Yezid b. Şerik'in bildirdiğine göre Hz. Ömer: "Sesli kıraatle namaz kıldıran imamın ardında Fatiha Süresini ve bir miktarda başka şeyoku" dedi. Yezid der ki: "Senin arkanda olsam bile mi?" diye sorunca: "Benim arkada olsan bile" cevabını verdi. -Ebü Kureyb'in Hafs'tan rivayetinde ise şöyle geçmektedir: Ben: "Açıktan okusan bile mi?" diye sorunca da: "Açıktan okusam bile" cevabını verdi.

 

Ebü Bekr Muhammed b. İshak b. Huzeyme, isnadıyla Abdullah b. Said el-Eşec kanalıyla Hafs'tan bildiriyor: Hz. Ömer: "Sesli kıraatle namaz kıldıran imamın ardında Fatiha Süresini ve bir miktarda başka şeyoku" dedi. Dedim ki: "Senin arkanda olsam bile mi?" diye sorunca: "Benim arkada olsan bile" cevabını verdi. -Ebü Kureyb'in Hafs'tan rivayetinde ise şöyle geçmektedir: Ben: "Açıktan okusan bile mi?" diye sorunca da: "Açıktan okusam bile" cevabını verdi.

 

 

188-189- Yezid b. Şerik'in bildirdiğine göre kendisi, Hz. Ömer'e imamın arkasında yapılan kıraatı sorunca: "Fatiha Süresini oku" dedi. Ben: "İmam sen olsan bile mi?" diye sorunca: "Ben olsam bile" cevabını verdi. Ben: "Açıktan okusan bile mi?" diye sorunca da: "Açıktan okusam bile" cevabını verdi.

 

Cevvab ile Haris, her ikisi de bunu Yezid b. Şerik'ten aktarmıştır.

Darekutni ile başkasının ifade ettiği gibi ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

190- Ebü Yezid'in bildirdiğine göre Haris b. Suveyd ve Yezid etTeymi: "Ömer b. el-Hattab bize imamın arkasında okumamızı emretti" demişlerdir.

 

Eş'as, İbn Sevvad'dır. Ebü Yezid ise Abdulmelik b. Meysere'dir. Ebu'l-Kasım et-Taberani böyle demektedir. Bu rivayete göre de muhtemelen Cevvab bunu Yezid b. Şerik ile İbrahim kanalıyla Haris b. Suveyd'den aktarmıştır. Her ikisi de bunu Hz. Ömer'den rivayet etmiştir. Haris'in, İbrahim'den olan rivayeti, Yezid kanalıyladır. O, Ömer'in verdiği cevabı işitmiş ve Abdurrezzak'ın rivayetinde olduğu gibi: "Ömer bize böyle emretti" demiştir. Doğrusunu da Allah bilir. Şeybani'nin hadisini rivayet edenler bunu rivayet eden ravilerden daha güvenilirdir. İbrahim b. Muhammed b. el-Munteşir'in başka bir isnadı daha bulunmaktadır.

 

 

191- Temim oğullarından bir adam şöyle demiştir: Ömer b. el-Hattab'ın: "Fatiha Süresini ve bir miktar da başka şeyokumadan namaz olmaz" dediğini işittim. Kendisine: "Ya imamın arkasında isem?" dediğimde: "O zaman içinden oku" karşılığını verdi.

 

 

192- Abaye b. er-Reddad der ki: Ömer b. el-Hattab biz maiyetinde iken: "Fatiha Süresini ve bir miktar da başka şeyokumadan namaz olmaz" dedi. Bir adam ona: "Ey müminlerin emiri! Ya imamın arkasında isem?" veya: "Ya önümüzde imam varsa?" dediğinde: "O zaman içinden oku" karşılığını verdi.

 

Süfyan es-Sevri bunu İbrahim b. Muhammed kanalıyla bu şekilde aktarmıştır. Süleyman el-A'meş ise, "Hayseme b. Abdirrahman - Abaye b. Rib'1" kanalıyla Ömer b. el-Hattab'dan rivayet etmiştir. Abaye b. erReddad ve Abaye b. Rib'i aynı kişidir. Ancak Muhammed b. el-Munteşir bu kişiye: "Abaye b. er-Reddad" demektedir. Hayseme b. Abdirrahman ve Seleme b. Kuheyl: "Abaye b. Rib'l" demektedir. Buhari, Tarih'te böyle demiştir.

 

 

193- Hayseme bildiriyor: Abaye b. Rib'i sanırım Hz. Ömer'den bildiriyor: "Fatiha Suresini ve bir miktar da başka şeyokumadan namaz olmaz" dedi. Muhadir b. el-Muvarri' bunu, "A'meş - Hayseme" kanalıyla Abaye b. Rib'i' den: "Ömer şöyle dedi" şeklinde şüphe etmeksizin aktarmıştır.

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Müminlerin Emiri Ebu'l-Hasan Ali b. Ebi Talib'den Nakledilen Sahih Rivayetler

*********************************

 

194- 195- Hz. Ali, imamın arkasında namaz kılarken cemaatin ilk iki rekatta Fatiha Suresi ile başka bir sure, son iki rekatta ise sadece Fatiha Suresini okumasını söylerdi.   [-] Hakim 874 [Zehebi: SAHİH]

 

Bunu Yezid b. Harun, Süfyan b. Hüseyn'den babasının ismini zikretmeden rivayet etti ki bu, daha doğrudur.

 

 

196- Hz. Ali'nin katibi olan Ubeydullah b. Ebi Rafi'nin bildirdiğine göre Hz. Ali şöyle dedi: "Öğle ve ikindi namazını imamın ardında kılarken Fatiha Süresini ve bir süre oku."

 

 

197- Bu hadis başka bir kanalla İbn Ebi Rafi'nin babasının ismi verilmeden rivayet olunmuştur. Ancak "Diğer iki rekatta ise sadece Fatiha Süresini oku" ibaresi eklenmiştir.

 

 

 

 

*********************************

Ubey b. Ka'b'dan Nakledilen Konuyla İlgili Rivayet

*********************************

 

198- Abdullah b. Ebi'l-Huzeyl'in bildirdiğine göre Ubey b. Ka'b, öğle ve ikindi namazlarında imamın arkasında kıraatte bulunurdu.

 

 

199- Abdullah b. Ebi'l-Huzeyl der ki: Ubey b. Ka'b'a: "İmamın arkasında iken kıraat yapıyorum" diyerek bu konuyu sorduğumda "(Bir mahzuru yok) olur" dedi.

 

Beyhaki der ki: Buhari, Mecmu'da Malik b. İsmail'in, "Ziyad el-Bekkai - Ebu Ferve - Ebu'l-Muğire" kanalıyla naklederek: "Ubey b. Ka'b imamın arkasında iken okurdu" dediğini okudum.

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Muaz b. Cebel'den Nakledilen Rivayet

*********************************

 

200- Ebü Şeybe el-M ehri der ki: Adamın biri Muaz b. Cebel'e imam arkasında kıraat yapmayı sorunca: "İmam kıraat yaparken sen de Fatiha Süresi ile İhlas Süresini oku. İmamın kıraatini duymadığın zaman da kıraatini içinden yap; sağında ve solunda duranları rahatsız etme" dedi.

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Ubade b. es-Samit'ten Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

201- Mahmüd b. er-Rabi' der ki: Bir namaz vaktini kılarken Ubade b. es-Samit yanımda durmuştu. Bu sırada Ubade'nin Fatiha Süresini okuduğunu işittim. Namazı bitirdiğimizde: "Ey Ebu'l-Velid! İşittiğim kadarıyla Fatiha Süresini okudun" dediğimde: "Evet, bu süre okunmadan namaz olmaz" karşılığını verdi. İbn Avn der ki: Reca'ya: "Eğer imam kıraati açıktan yapıyorsa ne yapmalıdır?" denilince: "Kıraati açıktan da, gizliden de yapsa mutlaka okunması gerekir" derdi.

 

 

202- Mahmud b. er-Rabi der ki: Ubade b. es-Samit'in imamın arkasında kıraat yaptığını ve "Kıraatsız namaz olmaz" dediğini işittim.

 

 

203-205- Hamele b. Abdirrahman bildiriyor: Ubade b. es-Samit namazda rüku ve secdelerini tam yapmayan bir adamı görünce yanına gelip elinden tuttu ve şöyle dedi: "Bu ve bunun gibileri örnek almayın! Fatiha Suresi okunmadan namaz olmaz. Şayet bir imamın arkasında namazı kılıyorsan kıraatini içinden yap. Tek başına kılıyorsan da kıraatini sadece kendin duyacak şekilde yap ve sağında ile solunda olanları rahatsız etme."

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Abdullah b. Mes'ud'dan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

206-207- Abdullah b. Ziyad el-Esedi der ki: Abdullah b. Mes'üd'un yanında, imamın ardında namaz kıldım. Onun öğle ve ikindi namazında okuduğunu işittim."

 

 

208- Huzeyl b. Şurahbil bildiriyor: "İbn Mes'üd, ikindi namazını kılarken ilk iki rekatında Fatiha Süresini ve bu süreyle birlikte başka bir süre okudu."

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Abdullah b. Abbas'tan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

209- İbn Abbas: "İmamın arkasındayken Fatiha Süresini oku"

demiştir.

 

 

210- İbn Abbas: "İmamın arkasında namaz kılarken kıraati açıktan da, gizliden de yapsa sen her re katta Fatiha Süresini oku" demiştir.

 

 

211- İbn Abbas: "İmamın arkasında namaz kılarken kıraati açıktan da, gizliden de yapsa sen her re katta Fatiha Süresini okumaktan geri durma" demiştir.

 

 

212- İbn Abbas: "İmamın arkasında namaz kılarken her rekatta Fatiha Süresini oku" dedi.

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Abdullah b. Ömer b. el-Hattab'dan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

213- Abdullah b. Safvan, İbn Ömer' e: "Ey Ebü Abdirrahman! Her namazda kıraat yapar mısın?" diye sorunca, İbn Ömer: "Kılacağım iki rekatta asgari Fatiha Süresini okumamaktan şu yapının Rabbinden haya ederim!" dedi.

 

 

214- Ebu'l-Niye el-Bera der ki: İbn Ömer'e: "Her namazda kıraat var mıdır?" diye soruldu veya sordum. Şu karşılığı verdi: "Kılacağım namazda asgari Fatiha Süresini ve kolayıma gelen bazı ayetleri okumamaktan şu yapının Rabbinden haya ederim!" dedi.

 

Beyhaki der ki: Abdurrahman b. Abdillah b. Said er-Razi'nin, Ebü Cafer kanalıyla bildirdiğine göre Yahya el-Bekka şöyle demiştir: "İbn Ömer'e imamın arkasında okumak sorulunca: "(Öncekiler) kişinin Fatiha Süresini içinden okumasında bir sakınca görmezdi" karşılığını verdi.

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Abdullah b. Amr b. el-As'tan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

215- Mücahid der ki: "Abdullah b. Amr'ın öğle ve ikindi namazlarında imamın arkasında okuduğunu işittim."

 

 

216- Mücahid diyor ki: "Abdullah b. Amr'ın öğle namazında imamın arkasında Meryem Süresini okuduğunu işittim."

 

 

217- Husayn der ki: "Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe'nin yanında namaz kıldım. İmamın arkasındayken kıraat yaptığını işittim. Mücahid'le karşılaştığımda ona bunu anlattım. Mücahid: "Abdullah b. Amr b. el-As'ın da imamın arkasında okuduğunu işittim" dedi.

 

 

218- Mücahid diyor ki: "Abdullah b. Amr b. el-As'ın öğle ile ikindi namazında imamın arkasında okuduğunu işittim."

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Ebu Hureyre ed-Devsi'den Nakledilen Rivayet

*********************************

 

219- Ala b. Abdirrahman, babasından bildiriyor: Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Fatiha Suresini okumadan namaz kılanın namazı eksiktir, tamam değildir." Ben ona: "Ey Ebü Hureyre! Bazen imamın arkasında kılıyorum (o zaman ne yapayım?)" deyince Ebü Hureyre şu karşılığı verdi: "Ey Farisi'nin oğlu! O zaman içinden oku. Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim:

"Yüce Allah buyuruyor ki: ''Namazı kulum la kendi aramda iki kısma ayırdım, yarısı benim, yarısı da kulum içindir. Kuluma istediği verilecektir.'' Kul: ''Hamd, Alemlerin Rabbi Allah'a mahsustur''[Fatiha 2] deyince, Allah ta: ''Kulum bana hamd etti'' buyurur. Kul: ''O, Rahman ve Rahım'dir''[Fatiha 3] deyince, Allah ta: ''Kulum beni övdü'' der. Kul: ''Din Gününün sahibidir''[Fatiha 4] deyince, Allah ta: ''Kulum beni yüceltti. Bu, benimle kulum un arasındadır'' der. Kul: ''Ancak Sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz''[Fatiha 5] deyince, Yüce Allah: ''Bu, benimle kulum arasındaki müşterek ayettir. Sürenin son kısmı için Allah: ''Bu, kulumundur ve kuluma istediği verilecektir'' buyurur."

 

Bu bölümde bunu, "Süfyan - Ala b. Abdirrahman" kanalıyla babasından şöyle rivayet ettik: Kendisine: "Ey Ebü Hureyre! İmamın okuduğunu işitmekteyim" dediğimde: "Ey Farisi!" veya: "Ey Farisi'nin oğlu! O zaman sen de içinden oku" karşılığını verdi.

 

 

220- Ebü Hureyre der ki: "(İmamlar) sustuğu zaman siz okuyun, onlar okuduğunda siz susun. İçinde kıraat olmayan namaz noksandır."

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Ebu Hureyre ve Aişe Bintu's-Sıddik'tan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

221- Ebü Salih bildiriyor: "Hz. Aişe ile Ebü Hureyre öğle ve ikindi namazlarını imamın arkasında namaz kılarken ilk iki re katta Fatiha Süresinin yanında Kur'an'dan bir miktar daha okunmasını söylerdi. Hz. Aişe bu namazların son iki rekatında da Fatiha Süresini okurdu."

 

 

222- Bu hadis başka bir kanalla "imam arkasında kıraat yapmanın gerekli olduğu görüşündeydiler" ibaresiyle rivayet olunmuştur.

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Hişam b. Amir'den Nakledilen Rivayet

*********************************

 

223- Humeyd b. Hilal der ki: Hişam b. Amir imamın arkasındayken kıraat yapınca ona: "İmamın arkasındayken kıraat mi yapıyorsun?" denildi. Hişam: "Biz böyle yapıyoruz" karşılığını verdi.

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Ebu Said el-Hudri'den Nakledilen Rivayet

*********************************

 

224- Ebü Nadra der ki: Ebü Said el-Hudri'ye imamın arkasında cemaatin yaptığı kıraatı sorunca: "Fatiha Süresi ile yapılır" dedi.

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Cabir b. Abdillah'tan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

225-226- Ubeydullah b. Ebi Rafi'nin Hz. Ali'den, bir azatlının da Cabir'den bildirdiğine göre Hz. Ali ile Cabir şöyle demişlerdir: "İmam ve arkasındaki cemaat ilk iki rekatta Fatiha Süresi ile bir süre daha, son iki rekatta ise Fatiha Süresini okurlar."

 

 

227- Cabir dedi ki: "İlk iki rekatta Fatiha Süresi ve bir süre, son iki re katta ise (sadece) Fatiha oku."

 

 

228- Yezid el-Fakir'den rivayet olunduğuna göre Cabir b. Abdillah der ki: "Öğle ve ikindi namazının ilk iki rekatında imamın ardında Fatiha Süresi ve bir süre okurduk. Diğer iki rekatta ise sadece Fatiha Süresini okurduk."

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Ebu'd-Derda'dan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

229- Ebu'd-Derda der ki: "İmam açıktan okusun gizli okusun Fatiha Süresini terketme." Ali ile İbn Ebi'l-Havarı rivayetinde "Rükü halinde okusan bile" ve tek başına Amr'ın rivayetinde "İmam rüküda dahi olsa bitirebileceğini düşünüyorsan Fatiha Süresini oku" ibareleri eklenmiştir.

 

 

230- Ebu'd-Derda der ki: "İmama rükü halinde iken namaza yetiştiğinde (bile) Fatiha Süresini okumayı müstehab görürüm."

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Enes b. Malik'ten Nakledilen Rivayet

*********************************

 

231-232- Sabit bildiriyor: "Enes, imamın arkasında kıldığımız namazlarda kıraat yapmamızı söylerdi. İmamın arkasında kıldığımız namazda Enes'in yanında dururdum. Enes Fatiha Süresinin yanında Mufassal sürelerden birini okurdu. Bu konuda kendisini örnek almamız için de kıraatini bize duyururdu."

 

 

 

*********************************

Bu Konuda İmran b. Husayn'dan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

233- İmran b. Husayn der ki: "Müslüman kişinin namazı ancak abdestli olması, rükü etmesi, secde etmesi ve imamın arkasında olsun veya yalnız olsun Fatiha Süresini okuması ile tam olur."

 

 

234- İmran b. Husayn dedi ki: "Kendisinde Fatiha Süresi ile iki ayet ve daha fazlasının okunmadığı namaz, geçerli değildir."

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Abdullah b. Muğaffel el-Müzenı'den Nakledilen Rivayet

*********************************

 

235- Ömer b. Ebi Suhaym der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Abdullah b. Muğaffel el-Müzeni imamın arkasında öğle ve ikindi namazlarını kılarken ilk iki rekatta Fatiha Suresi ile başka bir sure, son iki re katta ise Fatiha Suresini okumamızı öğretirdi."

 

 

 

*********************************

Bu Konuda Adları Belirlenmeyen Bir Grup ile Tabiundan ve Tebe-i Tabiinden Adları Belirlenen Bir Gruptan Nakledilen Rivayetler

*********************************

 

236- Amr b. Şuayb'ın, babası kanalıyla de desin den bildirdiğine göre kendileri Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında namaz kılarken Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sustuğunda okurlar ve okuduğunda okumazlardı. Sadece sustuğunda okurlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kendisinde Fatiha Suresi okunmayan her namaz eksiktir'' buyururdu. Abdülhamid b. Cafer bunu Amr b. Şuayb'dan aynı manada rivayet etmiştir.

 

 

237- Said b. Cübeyr der ki: "Ama öncekiler, tekbir getirdiğinde imam cemaatin Fatiha Suresini okuyacağı kadar bir süre okumaz susardı."

 

Abdurrezzak'ın bildirdiğine göre İbn Cüreye, İbn Huseym'den olan hadisinde Said b. Cübeyr'in şöyle dediğini nakletmiştir: "Önceki imamlar tekbir getirdiğinde cemaatin Fatiha Suresini okuduğu kanaatine varıncaya kadar kıraate başlamazdı."

 

Buhari'nin kaleme aldığı el-Kıraatu halfe'l-imam kitabında şöyle okudum: İbn Huseym der ki: "Said b. Cübeyr'e: ''İmamın arkasında iken okuyayım mı?'' dediğimde: ''Evet, imamın kıraatini işitsen bile. Şimdiki imamlar önceki gibi yapmamaktadır. Önceki imamlar tekbir getirdikten sonra cemaatin Fatiha Süresini okuduğu kanaatine varıncaya kadar kıraate başlamaz susardı. Sonra kıraate başlar ve yine susardı'' karşılığını verdi."

 

 

238- Hişam b. Urve'nin bildirdiğine göre babası (Urve) şöyle demiştir: "Evladım! (İmamın arkasında namazı kılarken) imam sustuğunda siz kıraatinizi yapın. Zira Fatiha Süresini okumadan namaz tamamlanmış olmaz."

 

Ebü Abdillah'ın rivayeti şöyledir: "Evladım! İmam sustuğunda sizler okuyun. İmam sesli okuduğunda ise sizler susun. Evladım! Gerek farz gerekse nafile olsun, insanlardan en az bir Fatiha Süresi okumayan birinin namazı tamamlanmış sayılmaz."

 

 

239- Abdulmelik b. el-Muğire bildiriyor: Ebu Hureyre: "Kendisinde Fatiha Suresi okunmayan her namaz eksiktir, eksiktir" dedi. Oradakilerden bir kişi: "İmam okuyorsa ne yapmalıyız?" deyince, Ebu Seleme şu karşılığı verdi: "Namazda imam iki yerde susar. Siz sustuğu zamanları (kıraade) değerlendirin. Birinci susması tekbir getirdiği zamandır. Diğer susması ise: ''Ğayril mağdubi aleyhim veleddallin''[Fatiha 7] dediği zamandır."

 

Bu cevabı veren Ebu Hureyre'nin yanında olan Ebu Seleme b. Abdirrahman'dır. Ebu Hureyre onun bu cevabına karşı çıkmamıştır. Çünkü Ebu Hureyre de böyle demiştir. Ala b. Abdirrahman'ın hadisi bu hadisin doğruluğuna şahitlik etmektedir. Muhammed b. Ebi Adiy ve Nadr b. Şumeyl bunu, "Muhammed b. Amr - Abdulmelik b. el-Muğire - Ebu Hureyre" kanalıyla Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Seleme'nin kavlini zikretmeksizin rivayet etmiştir.

 

 

240- Mekhul dedi ki: "İmam sesli okuduğu zaman Fatiha okuduktan sonra (bir süre) sustuğu anlarda sen de (Fatiha'yı) gizlice oku. Eğer susmazsa ondan önce veya onunla beraber veya sonra içinden sen de oku. Yani hiç bir zaman onu (okumayı) ihmal etme."

 

 

241- Kasım b. Muhammed der ki: "Önder kimseler, imamın arkasında kıraat yaparlardı."

 

 

242- Hasan(-ı Basri) şöyle derdi: "İmamın arkasında her namazda (rekatta) gizlice Fatiha'yı oku."

 

 

243- Ebü İshak eş-Şeybani'nin bildirdiğine göre Şa'bi şöyle derdi: "İmamın arkasında kıldığın öğle ve ikindi namazlarının ilk iki rekatında Fatiha Süresi ile bir süre daha, son iki rekatında ise Fatiha Süresini oku."

 

 

244- Malik b. Miğvel der ki: "Şa'bi'nin imamın arkasında namaz kılarken kıraatini de güzelce yaptığını işittim."

 

İbn Ebi Halid bildiriyor: Şa'bi bütün namazları kast ederek: "Beşinde de kıraat yap" demiştir. Diğer rivayette "imamın arkasında" ibaresi geçmiştir.

 

 

245- Husayn der ki: "Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe'nin yanında namaz kıldım. İmamın arkasındayken kıraat yaptığını işittim. Mücahid'le karşılaştığımda ona bunu anlattım. Mücahid: "Abdullah b. Amr b. el-As'ın da imamın arkasında kıldığı öğle namazında Meryem Süresini okuduğunu işittim" dedi.

 

Buhari'nin, el-Kıraatu halfe'l-imam kitabında şöyle bir rivayet okudum: Hasan, Said b. Cübeyr, Meymün b. Mihran, tabiündan ve ilim ehlinden sayılarını bilmediğim bir çok kişinin imam açıktan okusa bile kendilerinin de okudukları aktarılmıştır. Hatta Mücahid: "Eğer kişi ımamın arkasında iken okumaz ise namazını tekrar kılar" demiştir. Abdullah b. ez-Zübeyr de böyle demiştir.

 

 

246- Musa b. Yesar der ki: "Mekhül'un imamın arkasında imam okurken Fatiha Süresini okuduğunu işittim."

 

 

247- Abbas b. el-Velid b. Mezid'in bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: Evzai şöyle derdi: "Cemaatin Fatiha Süresini okuması için imamın biri tekbirden sonra, biri de Fatiha Süresini okuduktan sonra olmak üzere iki defa susması gerekir. Eğer imam susmazsa cemaat Fatiha Süresini imamla birlikte hızlıca okur ve sonra onu dinler."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İmamın Sessiz Okursa Cemaat Kendi Okur Diyenlerin Delili