ŞUABU’L-İMAN

24.ŞU’BE: İTİKAF

 

İtikaf

 

Yüce Allah: 'tbrahim ve İsmail'e: ''Tavaf edenler, ibadete kapananlar, rüku ve secde edenler için Ev'imi temiz tutun'' diye emretmiştik"[Bakara 125] ve: ''Mescidlerde ibadete çekilmiş olduğunuz zamanlarda kadınlarla birleşmeyin"[Bakara 187] buyurmaktadır.

 

 

 

3675- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazanda on gün itikafa çekilirdi."

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Zahid'in rivayetinde ise: "Her Ramazan on gün itikafa çekilirdi. Vefat ettiği yıl ise yirmi gün itikafa çekildi" şeklindedir. Buhari bunu Sahih'te Ebu Bekr b. Ebi Şeybe kanalıyla rivayet etti.- Buhari (2/260).

 

 

 

3676- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Hz. Aişe bildiriyor: "Hz.

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene dek Ramazan ayının son on günü itikafa çekilirdi. Kendisinden sonra hanımları da itikafa çekilmiştir. Sünnete göre itikafta olan kişi (hela gibi) zaruri ihtiyaçları dışında itikafa girdiği yerden dışarı çıkmaz, hasta ziyaretinde bulunmaz, bir kadına dokunmaz ve onunla ilişkiye giremez. İtikaf da ancak cemaat namazı kılınan bir mescidde olur. Yine sünnete göre itikafa çekilen kişi oruç tutar."

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Buhari ve Müslim bunu Sahih'lerinde Leysi kanalıyla rivayet ettiler.

Ancak rivayetlerinde: "Sünnete göre ... " lafzı geçmemektedir.- Buhari (2/255) ve Müslim 1/831 (5).

 Bunun Urve'nin sözü olduğu da söylenmektedir. En doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

3677- Ömer b. el-Hattab der ki: Mescid-i Haram'da itikafa çekilmeyi adadım ve Müslüman olduğumda bunu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordum. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Adağını yerine getir" buyurdu.

 

Buhari ve Müslim bunu Ubeydullah b. Ömer kanalıyla rivayet ettiler.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Buhari (2/256) ve Müslim 2/1277,1278 (59).

 

 

 

3678- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) itikafa çekilen kimse hakkında: "itikatta olan günahlardan uzak duran kişidir. Kendisine, bütün iyilikleri yapan kişiye verilen sevabm aynısı verilir" buyurdu.

 

İsnadı zayıftır.

 

Ebu Zür'a er-Razi bunu Muhammed b. Umeyye kanalıyla İsa b. Musa (Guncar)'dan rivayet etmiştir. Kendisi bu isnadla bunu rivayette tek kalmıştır. En doğrusunu Allah bilir.- İbn Mace 1/566, 567 (1781).

 

 

 

3679- Ata bildiriyor: İbn Abbas, ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'inde itikafa çekilmişti. Bir adam gelip kendisine selam verdi ve (yanına) oturdu. İbn Abbas bu kişiye: "Ey filan! Seni kederli ve üzgün görüyorum" deyince, adam: "Evet (üzgünüm), ey ResululIah'ın amcası oğlu! Filan adamın benim üzerimde hakkı vardır. Ancak şu kabirde yatan kişinin (ResululIah'ın) hakkı için bunu ödemeye gücüm yoktur" karşılığını verdi. İbn Abbas: "Peki senin için onunla konuşmamı ister misin?" deyince, adam:

"İstersen bir konuş" dedi. Bunun üzerine İbn Abbas kalkıp Mescid'den çıktı. Bu sırada adam İbn Abbas'a: "Yoksa itikafta olduğunu unuttun mu?" deyince, İbn Abbas şu karşılığı verdi: "Hayır unutmadım. Ancak ben aramızdan yeni ayrılan ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir (Müslüman) kardeşinin ihtiyacını gidermek için çalışır ve onu giderirse, bu onun için on senelik itikaftan daha hayırlıdır. Yüce Allah'ın kendi rızası için bir gün itikafa çekilen kişiyle, cehennem ateşi arasında her biri batı ile doğu arası kadar geniş olan üç hendek açar'' buyurduğunu işittim."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Hatib, Tarih (4/126, 127), Ebu Nuaym, Ahbaru İsbehan (1/89, 90) ve Hakim (4/269,270).

 

 

 

3680- Ali b. Hüseyn'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim Ramazanda on gün itikafa çekilirse iki hac ve iki umre sevabı alır" buyurmuştur.

İsnadı zayıftır. Bir önceki rivayette de zayıflık vardır. En doğrusunu Allah bilir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Taberani, M. el-Kebir 3/138 (2888).

 

 

 

3681- Ali b. Hüseyn'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ramazanda on gün itikafa çekilen kişi iki hac ile iki umre sevabı alır" buyurmuştur. Yani kendisine iki hac ve iki umre sevabı gibi sevap yazılır.

 

Ravi bu şekilde Muhammed b. Süleym demiştir. Ancak doğru olanı Muhammed b. Zazan'dır ve bu kişi metrlik biridir. Buhari: "Bu kişinin hadisi yazılmaz" demiştir.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

3682- Hasan(-ı Basri): "İtikafa çekilen kişiye her günü için bir hac sevabı vardır" demiştir.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Bu Hasan el-Basri' den rivayet edilendir ve benim için Muhammed b. Zazan'ın rivayetinden daha uygundur. Hasan bu konuda kendisine bir bilgi ulaşmışsa ancak böyle bir sözü söyler.

 

 

 

3683- Ziyad b. es-Seken der ki: Zübeyd el-Yami ile bir topluluk Nevrüz ve Mehrecan bayramlarında namazgahlarında itikafa çekilirler ve: "(Allahım!) Onlar (Mecüsiler) kendi dinlerine sarılıyorlar. Biz de imanımıza sarılıp itikafa çekiliyoruz. Bizi bağışla" derlerdi.

 

İsnadının bir zararı yoktur.

 

 

 

3684- Osman b. Ata'nın bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: "İtikafa çekilen kimse suçlu olup da Allah'ın huzuruna çıkıp: ''Beni bağışlamadan buradan ayrılmayacağım'' diyen kimse gibidir.''

 

İsnadı zayıftır.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Hac