ŞUABU’L-İMAN

23.ŞU’BE: ORUÇ

 

Kişinin Oruçluya İftar Vermesi

 

3666- Zeyd b. Halid el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Oruçlu bir kişiye if tar veren kişi. oruçlunun sevabı kadar sevaba nail olur. Oruçlunun sevabında da bir eksilme olmaz. (Allah yolunda) savaşa çıkacak olan kişinin ihtiyaçlarını karşılayıp donatan veya geride kalan ailesini gözeten kişinin o gazi kadar sevabı olur ve gazinin sevabında bir eksilme olmaz. "

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tirmizi 3/171 (807).

 

 

 

3667- Zeyd b. Halid el-Cuheni der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlu bir kişiye if tar veren veya (Allah yolunda) savaşa çıkacak kişiyi donatan kişi. o kimse kadar sevaba nail olur" buyurdu.

 

İsnadının bir zararı yoktur.

 

 

 

3668- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlu bir kişiye if tar veren, ona yiyecek ve içecek ikram eden kişi. oruçlunun sevabı kadar sevaba nail olur" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Abdürrezzak, Musannef 4/311 (7906) ve Ebu Nuaym, Ahbaru Isbehan (2/22ı).

 

 

 

3669- Selman el-Farisi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Ramazan ayında oruçlu bir kişiye helal kazancından iftar verirse melekler Ramazan gecelerinin tümünde ona dua ederler. Kadir gecesinde de Cibril onunla musafaha eder (tokalaşır). Cibril'in musafaha ettiği kişinin de gözyaşı çoğalır ve kalbi yumuşar" buyurdu. Bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ya yanında bu kadarı yoksa?" dediğinde, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir lokma" veya: "Bir parça ekmek te yeterlidir" buyurdu. -Buradaki şüphe Hakim'e aittir- Adam: "Ya yanında bu kadarı da yoksa?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir avuç yiyecek te yeterlidir" buyurdu. Adam: "Ya yanında bu kadarı da yoksa?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir yudum süt te yeterlidir" buyurdu. Adam: "Ya yanında bu kadarı da yoksa" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir yudum su da yeterlidir" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Taberani, M. el-Kebir 6/320 (6161) ve İbn Hibhan, el-Mecruhin (1/242).

 

 

 

3670- Ali b. Zeyd b. Cud'an bir önceki hadisin aynısını aktarmıştır.

Ancak rivayetinde: "Kalbi yumuşar ve gözyaşı çoğalır" demiştir. Yine önce olarak: "Bir avuç yiyecek te yeterlidir" ifadesini kullanmış ve şöyle devam etmiştir: Adam: "Ya yanında bu kadarı da yoksa?" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir lokma ekmek te yeterlidir" buyurdu. Sonrasında da bir yudum süt ve bir içim suyu zikretmiştir.

 

Hakim b. Hizam bunu rivayette tek kalmıştır. Başka bir yolla mana olarak bir kısmı Ali b. Zeyd kanalıyla zikredildi. Bu da Yüsuf b. Ziyad'ın, Hemmam kanalıyla Ali b. Zeyd'den rivayet etmiş olduğu hadistir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (2/638) ve Taberani, M. el-Kebir 6/321 (6162).

 

 

 

3671- Ala ile Ebu'l-Cehm anlatıyor: Hasan b. Ali sabah namazından sonra Mescid'de oturmaktaydı. Bir adam gelip kendisini ve yanındakileri yemeğe davet etti. Hasan b. Ali adama aldırış etmeyince, adam kendisini bir daha davet etti. Bunun üzerine Hasan b. Ali yanındakilere şöyle dedi: "Haydi kalkın. İlk davetinde ona icabet etmekten beni alıkoyan Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim sabah namazını kılar ve güneş çıkana kadar Allah'ı zikrederse, sonra iki veya dört rekat namaz kılarsa artık (cehennem) ateş(i) tenine dokunmaı'' buyurduğunu işitmiş olmamdı." Hasan bunu gösterirken derisini tutup çekmişti. Bir de baktılar ki kendilerini davet eden kişi Abdullah b. ez-Zübeyr'miş. Yemeği koyduğu zaman Hasan: "Ben oruçluyum" dedi. İbnu'z-Zübeyr: "Ona bir hediye verin" deyince kendisine bir misk ve buhurdanlık verildi. Bunun üzerine misk ve buhurdanlıkla oradakileri kokulandırdı.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

3672- Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Oruçlunun hediyesi, yağ ve buhurdanlıktır" buyurmuştur.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

3673- Hasan b. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Oruçlunun hediyesi, yağ ve buhurdanlıktır" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi 3/91 (2751).

 

 

 

3674- Hasan b. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ziyaretçi oruçlu erkeğin hediyesi sakalına yağ sürülmesi ve giysilerinin tütsülenmesidir. Ziyaretçi oruçlu kadının hediyesi ise saçlarının taranması ve giysilerinin tütsülenmesidir. ''

Başkaları Sa'd b. Tariften daha güvenilirdir. En doğrusunu Allah bilir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (3/1186).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

24.Şu’be: İTİKAF