ŞUABU’L-İMAN

23.ŞU’BE: ORUÇ

 

Oruçlu Orucunu Ne İle Açmalı ve İftar Anında Nasıl Dua Etmelidir?

 

3615- Selman b. Amir ed-Dabbi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri i{tar edeceği zaman orucunu hurma ile açsın. Eğer hurma bulamazsa su ile açsın. Zira su temizdir" buyurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tirmizi 3/46,47 (658) ve İbn Mace 1/542 (1699).

 

 

 

3616- Enes der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu olduğu halde akşam namazını kıldığını hiç görmedim. Su ile olsa bile önce orucunu açardı.''

 

Tahric: İsnadı zayıftır ve hasen bir hadistir. Bezzir, Müsned 1/468 (948), İbn Huzeyme, Sahih 3/276 (2063), Hakim, Müstedrek (1/432), Beyhaki, Sünen (4/239), Ebu Ya'li, Müsned 6/424 (3496) ve İbn Hibban, el-İhsan 5/207, 208 (2495,2496).

 

 

 

3617- Enes'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazını kılmadan önce bir kaç yaş hurma ile, eğer yaş hurma bulamazsa kuru hurma ile, eğer onu da bulamazsa bir kaç avuç su ile orucunu açardı.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Ebu Davud 2/764 (2356) ve Tirmizi 3/79 (696).

 

 

 

3618- Vehb b. Münebbih der ki: "Kişi peş pe şe (nafile) omç tutarsa görme duyusu yerinden kayar. Eğer tatlı bir şey ile iftar ederse görme duyusu yerine gelir."

 

İsnadı salihtir.

 

 

 

3619- Muaz der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) omeunu açtığı zaman:

"Yardımıyla oruç tuttuğum ve verdiği rızıkla if tar ettiğim Allah'a hamd olsun" diye dua ederdi.

 

Tahric: İsnadı zayıftıf. İbnu's-Sünni, Amelu'l-Yevm ve'l.Leyle 141 (481).

 

 

Huşeym'in, Hasin kanalıyla Muaz b. Zühre'den bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) omeunu açtığı zaman: "Allahım! Senin rızan için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açtım" diye dua ederdi. - Ebu Davud 2/765 (2358).

 

Bize bildirilene göre İbn Ömer şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) omeunu açtığı zaman: ''Susuzluk gitti, damarlar ıslandı ve inşallah ecir hasıl oldu'' diye dua ederdi.''- Ebu Davud 2/765 (2358).

 

 

 

3620- İbn Ömer der ki: Eskiden: "Her müminin if tar edeceği zaman kabul edilecek bir duası vardır. Bu duasının karşılığı ya acil olarak dünyada iken verilir ya da ahireti için saklanır" denilirdi.

 

Ravi der ki: İbn Ömer iftar edeceği zaman: "Ey bağışlaması geniş olan (Allahım)! Beni bağışla" diye dua ederdi.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

3621- Abdullah (b. Amr) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlu kimsenin i{tar ettiği zaman reddedilmeyen bir duası vardır" buyurdu.

 

Ravi der ki: Abdullah'ın iftar edeceği zaman: "Allahım! Her şeyi kuşatan rahmetinle beni bağışlamanı diliyorum" diye dua ettiğini işittim .

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Mace 1/557 (ı 753).

 

 

 

3622- Velid b. Müslim isnadıyla aynısını "Semi'tu (işittim)" sıygasıyla zikretmiştir.

 

Abdullah b. Amr b. el-As rivayetinin sonunda: "Günahlarımı (bağışla)" ziyadesinde bulunmuştur. İshak, Medineli İbn Ubeydullah'ın kendisidir. Velid b. Müslim ve Yakub b. Muhammed kendisinden rivayetlerde bulunmaktadır. Ancak iki hocam da bunu doğrulamayıp: "Bu kişi İshak b. Abdillah'tır" demişlerdir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hakim, Müstedrek (1/422) ve İbnu's-Sünni, Amelu'l-Yevm ve'l-Leyle 141 (483 ).

 

 

 

3623- İshak b. Ubeydillah el-Medeni söz konusu hadisin aynısını zikretmiştir. Ancak rivayetinin sonunda: "Günahlarımı (bağışla)" ifadesini kullanmamıştır.

 

İsnadı zayıftır. 

 

 

 

3624- Amr b. Şuayb'ın, babası kanalıyla dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruçlu kimsenin i{tar ettiği zaman reddedilmeyen bir duası vardır" buyurmuştur. Abdullah b. Amr da if tar edeceği zaman eşini ve çocuğunu çağırıp öyle dua ederdi.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

3625- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Sahur yemeği yiyin. lira sahur yemeğinde bereket vardır" buyurmuştur.

 

Buhari bunu Sahih'te Adem kanalıyla Şu'be'den ve Müslim bunu başka bir yolla Abdülazız'den rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Buhari (2/232). - Müslim 1/770 (45).

 

 

 

3626- Enes der ki: "Kimin şu üç şeyi yapmaya gücü yeterse oruç tutmaya gücü yeter demektir. Bunlar; içmeden önce yemek yemek, sahur yemeğini yemek ve kokudan bir şey sürünmektir.''

 

Bu mevküf bir hadistir. Bir sonraki hadiste geçtiği üzere başka bir yolla Enes b. Malik'den merfU olarak zikredilmiştir.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

3627- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir kişiyi yorgun bir şekilde görünce: "Ne oluyor seni çok yorgun görüyorum?" diye sordu. Adam: "Oruçlu olarak akşamladım" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim sahur yapar, içmeden önce yemek yer ve koku sürünürse oruca karşı dirençli olur" buyurdu.

 

Seleme b. Verdan ravi olarak güçlü biri değildir. Diğer ravileri güvenilirdir. Bir sonraki hadiste geçtiği üzere başka bir yolla da bize rivayet olundu.

 

Isnadı zayıftır.

 

 

 

3628- Enes b. Malik der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girdi ve yorgun, takatten kesilmiş bir adam gördü. Oradakilere: "Arkadaşınızın bu hali nedir?" diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Oruçludur" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruca karşı dirençli olmak isteyen kimse sahur yemeği yesin, öğle istirahatma çekilsin, koku koklasın ve orucunu su ile açmasın" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı zayıftıf. İbn Hibban, el-Mecruhin (1/359).

 

 

 

3629- Yahya b. Ebi Kesir bildiriyor: Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruca karşı dirençli olmak isteyen kimse ... " buyurdu" dedi ve söz konusu hadisi aktardı.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (6/2284).

 

 

 

3630- Sehl b. Sa'd es-Sa'idl'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "insanlar (vakti girince) if tar etmekte acele ettikleri sürece hayır üzeredirler" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Buhari (2/241) ve Müslim 1/771 (48).

 

 

 

3631- Said b. el-Müseyyeb bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "insanlar (vakti girince) doğu halkı gibi geciktirmeyip if tar etmekte acele ettikleri sürece hayır üzeredirler" buyurdu.

Malik bunu İbn Barmele kanalıyla mürsel olarak rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Mill, Muvatta (1/288) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (3/12).

 

 

 

3632- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlar (vakti girince) doğu halkı gibi geciktirmeyip if tar etmekte acele ettikleri sürece hayır üzeredirler" buyurdu.

 

Ebu Hureyre kanalıyla başka bir yolla da zikredilmiştir. 

 

İsnadında biyografisini bulamadığım bir ravi vardır.

 

 

 

3633- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlar (vakti girince) if tar etmekte acele ettikleri sürece din galip kalmaya devam edecektir. Çünkü Yahudiler ve Hıristiyanlar iftarı geciktirirler" buyurdu.

 

Tahric: Ravilerigüvenilirdir. Ebu Davud 2/763 (2353) ve İbn Mace 1/541 (1698).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Oruç Hakkında Haber ve Hikayeler