ŞUABU’L-İMAN

23.ŞU’BE: ORUÇ

 

Şaban Ayında Oruç

 

3535- Müminlerin annesi Hz. Aişe der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen peş peşe öyle oruç tutardı ki artık hiç ara vermeyecek diye düşünürdük. Bazen de oruca öyle ara verirdi ki artık hiç tutmayacak diye düşünürdük. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ayı dışında bir ayı tamamıyla oruçlu geçirdiğini görmüş değilim. Ramazan ayı dışında da en fazla Şaban ayında oruç tutardı."

Lafız Ka'nebi'nin lafzıdır.

Buhari ve Müslim bunu Malik kanalıyla rivayet ettiler.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Buhari (2/243, 244) ve Müslim 1/810 (175).

 

 

 

3536- İbn Lebid bunu Ebu Seleme kanalıyla rivayet etti: Hz. Aişe'ye, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orucu hakkında sorulunca: "Şaban ayının hemen hemen tamamını oruçlu geçirirdi" dedi.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Müslim bunu Ebu Bekr ve Amr kanalıyla Süfyan'dan rivayet etti. Muhammed b. İbrahim ve başkası kanalıyla bize bildirilene göre Ebu Seleme, Hz. Aişe'nin şöyle dediğini aktarmıştır: "(Ramazan ayı dışında) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Selleml, Şaban ayında oruç tuttuğu kadar hiçbir ayda tutmazdı. Birkaç günü dışında Şaban ayının tamamını oruçlu geçirirdi. Evet tamamını oruçlu geçirirdi." - Müslim 1/811 (176) - Buhari (2/244) ve Müslim 1/811 (177).

 

 

 

3537- Ümmü Seleme bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şaban ve Ramazan ayı dışında iki ayı birleştirerek oruç tutmamıştır."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Mace 1/528 (1648), Tirmizi 3/113 (736) ve Nesai (4/150).

 

 

 

3538- Hz. Aişe der ki: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en sevgili aylar; Şaban ayında oruç tutması sonra ona Ramazam eklemesiydi.''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Nesai (4/199) ve Ebu Davud 2/812 (2431).

 

 

 

3539- Enes b. Malik der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Hangi oruç daha üstündür?" diye sorulunca: "Ramazanı tazım için Şaban ayında tutulan oruçtur" buyurdu. "Hangi sadaka daha üstündür?" diye sorulunca da: "Ramazan ayında verilen sadakadır" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı hüccet değildir. Tirmizi 3/51, 52 (663).

 

 

 

3540- Usame b. Zeyd der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bir ayda öyle oruç tutuyorsun ki başka bir ayda öyle oruç tuttuğunu hiç görmedim" dediğimde: "Hangi ay?'" diye sordu. "Şaban ayıdır" dediğimde: "Şaban ayı Receb ve Ramazan ayı arasında bir aydır. insanlar ondan gafil olmaktadır. Halbuki kulların amelleri o ayda (Allah'a) çıkarılır. Ben de oruçlu olduğum halde amelimin çıkarılmasını istiyorum'" buyurdu.

Abdulhalik'in bu lafzım Gifarı (yani Ebu'l-Gusn Sabit b. Kays) rivayette tek kalmıştır.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Nesai (4/201).

 

 

 

3541- İbn Ebi Uveys'in, Ebu Said el-Makburi kanalıyla bildirdiğine göre Usime b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öyle peşpeşe oruç tutardı ki neredeyse oruçsuz geçirdiği gün olmazdı. Yine öyle peşpeşe ara verirdi ki artık neredeyse hiç oruç tutmayacak gibi olurdu. Mutad olarak tuttuğu oruçlarla aynı güne denk gelse de, gelmese de haftada iki gün oruç tutardı ve hemen hemen onları hiç bırakmazdı. Aylar içinde en fazla Şiban ayında oruç tutardı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Mutad olarak tuttuğun oruçlarla aynı güne denk gelse de, gelmese de haftada iki gün oruç tuttuğunu görüyorum" dediğimde: "Hangi iki gün?" buyurdu: "pazartesi ve perşembe günleridir" dediğimde: "Bu iki günde ameller alemlerin Rabbi'ne arz edilir. Ben de amellerimin oruçlu olduğum halde arz olunmasını istiyorum" buyurdu. Kendisine: "Hiç bir ayda Şiban ayındaki kadar oruç tuttuğunu görmedim" dediğimde: "Şaban ayı, Receb ve Ramazan ayı arasında bir aydır. insanlar ondan gafil olmaktadır. Halbuki o, öyle bir aydır ki onda ameller alemlerin Rabbi'ne arz edilir çıkarılır. Ben de oruçlu olduğum halde amelimin çıkarılmasını istiyorum" buyurdu.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Şaban Ayının On Beşinci (Berat) Gecesi