ŞUABU’L-İMAN

23.ŞU’BE: ORUÇ

 

Muharrem Ayının Dokuzuncu Gününü Onuncu Günle Birlikte Oruçlu Geçirmek

 

3506- Abdullah b. Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aşure günü oruç tutup bize de tutmamızı emrettiği zaman, ashab kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bu gün Yahudilerin tazim ettikleri bir gündür" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "inşallah gelecek sene bu orucu (onuncu günde değil de) dokuzuncu günde tutarız" buyurdu. Ancak diğer yıl bu gün gelmeden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat etmişti

Müslim bunu Sahih'te Hasan b. Ali el-Hulvani kanalıyla İbn Ebi Meryem'den rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Müslim 1/797 (133).

 

 

 

3507- İbn Abbas bildiriyor: Hz. Peygamber (Aşure günü orucunu kaçırır korkusuyla): "Şayet gelecek yda kadar yaşarsam (Muharrem ayının) dokuzuncu günü oruç tutacağım" buyurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Taberani, M. el-Kebir 10/40I, 402 (10817).

 

 

 

3508- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet gelecek yıla kadar yaşarsam Aşure günü orucunu (Muharrem ayının) dokuzuncu günü tutacağım" buyurdu.

 

el-Akadi'nin lafzını Müslim, İbn Ebi Zi'b kanalıyla rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Müs]im 1/798 (134).

 

Bize bildirilene göre İbn Abbas: "(Muharrem ayında) dokuzuncu ve onuneu günlerde oruç tutun ve böylece Yahudilerden farklı davranmış olun" demiştir. Bir sonraki hadis te bu yöndedir.

 

 

 

3509- İbn Abbas: "(Aşure orucu konusunda) Yahudilerden farklı davranın ve dokuzuncu gün ile onuneu günde oruç tutun" demiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Abdürrezzak, Musannef 4/387 (7839), Beyhaki, Sünen (4/287), Tahavi, Şerh Meani'l-Asar (2/78) ve İbnu']-Ca' d, Müsned 2/886 (2502).

 

 

 

3510- Davud b. Ali'nin, babası kanalıyla dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet hayatta kalırsam (gelecek yıl) Aşure günüyle birlikte bir gün önce veya bir gün sonra da oruç tutulmasını emrederdim" buyurmuştur.

 

Süfyan der ki: "İbn Ebi Leyla bu hadisi Davud kanalıyla Emeviler zamanında işitmişti."

 

Tahric: İsnadının bir zararı yoktur. Humeyd, Müsned 1/227 (485), Beyhaki, Sünen (4/287) ve İbn Adiy, el-Kamil (3/956).

 

 

 

3511 - İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aşure günü oruç tutun, ancak bu konuda Yahudilerden farklı olmak için bir gün öncesi veya bir gün sonrasını da tutun" buyurdu.

 

Tahric: İsnadının bir zararı yoktur. İbn Adiy, el-Kamil (3/956), Ahmed, Müsned (1/241), İbn Huzeyme, Sahih 3/290, 291 (2095) ve Beyhaki, Sünen (4/287).

 

 

*****************

Bölüm / Fasıl

*****************

 

3512- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aşure gününde ailesinin nafakasını bol tutan kişinin Yüce Allah tüm yılını bolluk içinde kılar" buyurdu.

 

Bu zayıf bir isnaddır. Başka bir yolla bir sonraki hadiste de zikredilmiştir.

 

isnadı zayıftır.

 

 

3513- Abdullah (b, Mes'üd) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aşure gününde ailesinin nafakasını bol tutan kişinin Yüce Allah tüm yılını bolluk içinde kılar" buyurdu,

 

Heysam bunu A'meş'ten rivayette tek kalmıştır. Başka bir kanalla bu hadisin aynısı Ebu Said el-Hudri'den, o da Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rivayet olundu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hatib, el-Mudah (2/277), Taberani, M, el-Kebir 10/94 (10007), Ukayli, ed-Duafa (3/252), İbn Hibban, el-Mecruhin (3/54) ve İbn Adiy, el-Kamil (5/1854). 

 

 

      

3514- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aşure gününde ailesinin nafakasını bol tutan kişinin Yüce Allah tüm yılını bolluk içinde ktiar" buyurdu.

 

İsnadında adı belirlenmeyen bir ravi vardır.

 

 

 

3515- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Aşure gününde ailesinin nafakasını bol tutan kişinin Yüce Allah tüm yılını bolluk içinde kıiar" buyurmuştur.

 

Bu isnadlar zayıf olsa bile birbirlerine eklendiklerinde daha da sağlamlaşır. En doğrusunu Allah bilir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (6/2207) ve Ebu Nuaym, Ahbaru Isbehan (1/198).

 

 

 

3516- İbrahim b. Muhammed b, el-Münteşir der ki: "Kişi Aşure gününde çoluk çocuğuna nakafayı bol kıldığı zaman yılın kalan günleri de onlar için bolluk içinde geçer, denilirdi.''

 

Ancak Aşure günü sürme çekmek hakkında çok zayıf rivayetler zikredilmiştir.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

3517- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aşure gününde antiman taşıyla sürme çeken kişinin bir daha asla gözleri iltihaplanmaz" buyurdu.

 

İsnadı zayıftır.

 

Bişr b. Hanıdan b. Bişr en-Nisaburi bunu amcası Hüseyn b. Bişr'den bu şekilde zikretmiştir. Bir başkasının bunu Cuveybir'den rivayet ettiğini görmedim. Cuveybir zayıf biridir. Dalıhak ise İbn Abbas ile karşılaşmamıştır.

 

 

 

3518- Ebu Cebele der ki: Bir yolculukta İbn Şihab ile birlikteydim. Aşure gününde oruç tutunca kendisine: "Ramazan ayında oruç tutmazken şimdi seferi olmana rağmen Aşure orucunu mu tutuyorsun?" denilince, İbn Şihab: "Ramazan ayının orucu başka günlerde kaza edilebilir. Ancak Aşure orucu kaçırıldı mı kazası yoktur" karşılığını verdi.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Receb Ayının Zikre Tahsis Edilmesi