ŞUABU’L-İMAN

22.ŞU’BE: ZEKAT

 

Başkasının İhtiyacı Varken Fazla Olan Şeyi Elde Tutmak

 

3114- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey Ademoğlu! Sen ihtiyaçtan fazlasını infak edip dağıtırsan senin için bu hayırlıdır. Eğer biriktirir ve elinde tutarsan senin için bu zararlıdır. Geçinecek kadarını elinde tutmandan dolayı kınanmazsın. Sen harcamaya önce geçimini üzerine aldığın kimselerden başla. Veren el alan elden daha hayırlıdır. ''

 

Müslim bu hadisi Sahih'te Muhammed b. Beşşar'dan ve başkasından rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Müslim, zekat (97).

 

 

 

3115- Ebu Said der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir yolculuktayken bir adam devesiyle gelip onu sağa sola çevirmeye başladı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kimin yanında fazla binek varsa onu bineği olmayana versin. Kimin yanında fazla azık varsa onu azığı olmayana versin" buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o kadar çeşitli mallar saydı ki hiç birimizin sahip olduğu fazla malda bir hakkının olmadığını düşündük.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Müslim bu hadisi Sahih'te Şeyban kanalıyla Ebu'l-Eşheb'den rivayet etti. - Müslim, lukata (18).

 

 

 

3116- Rekb el-Mısrl'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Onurundan bir şey kaybetmeden mütevazı olana, miskinliğe düşmeden nefsini zelil edene, kazandığı maldan masiyet olmayan yerlere harcayana, miskin ve düşkünlere merhamet eden e, fıkıh ve hikmet ehliyle beraber olana ne mutlu. Kazancı temiz olana, gizli halleri temiz, açık halleri güzel olana, insanların kötülüklerinden emin olduğu kişiye ne mutlu. Bildiğiyle amel eden e, malının fazlasını infak edene, sözünün fazlasını tutana (gereğinden fazla konuşmayana) ne mutlu. ''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Buhari, Tarih 2/1 (338-339); İbn Ebi Asım, Zühd (108); Taberani, M. elKebir 5/96 (4616) ve Heysemi,Mecma (10/2290).

 

 

 

3117- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Mümin, kendisi tok iken yanındaki komşusu aç olan değildir. ''

 

Tahric: İsnadı hasendir. Buhari, el-EdEbu'l-Müfred (39/112), Tarih 3/2 (195-196); Hennad, Zühd 2/507 (1044); Abd b. Humeyd, Muntehab 1/589 (693); Ebu Ya'la, Müsned 5/92 (2699); Taberani, M. el-Kebir 12/154 (12741); Hakim, Müstedrek (4/167); Hatib, Tarih (10/391392) ve İbn Ebi Şeybe, İman (33/100).

 

 

 

3118- Behz b. Hakim, babası kanalıyla dedesinden Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "Kendisinden bir şey isteyen azatlısına malı olduğu halde bir şey vermeyen kişiye kıyamet gününde vermediği bu maL, kel bir yılan suretinde çıkarılır ve kendisini ısım ...

 

Tahric: İsnadı hasendir. Nesai, zekat (5/82); Ahmed, Müsned (S/2,3,5); Abdürrezzak, Musannef 4/29 (6864) ve Taberani, M.el-Kebir 19/409-410 (978-982)

 

 

 

3119- Hakim b. Muaviye'nin babası kanalıyla bildirdiğine göre Hz.

Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kendisinden bir şey isteyen azatiısına malı olduğu halde bir şey vermeyen efendiye kıyamet gününde vermediği bu mail, Allah kıyamet gününde bir yılan suretinde çıkarır ve insanlar hakkında hüküm verilmeden önce kendisini Isırır'' ...

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Taberani, M. el-Kebir 19/420466 (1035).

 

 

 

3120- Mirveh b. Sebre der ki: Ömer b. el-Hattab'ın yanına gidip: "Ey müminlerin emiri! Yüz devenin hakkı nedir?" diye sordum. Ömer şöyle cevap verdi: "Dostum Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle dedi: "Develerin en hayırlısı, sahiplerinin bir deve verip bir deve bırakarak onu (ödünç) isteyen birine vererek hakkını ödedikleri otuz devedir." Sen bana yüz deveyi soruyorsun. Vallahi yanımızda bir deve vardır ve onunla komşularımıza su taşıyoruz, hem kendimize, hem komşularımıza odun taşıyoruz. Buna rağmen vallahi daha bu devenin hakkını veremediğimi düşünüyorum. Allah'tan kork ve develerinin zekatını ver, damızlıklarını ödünç ver, sütünü sağmak üzere ödünç ver ve kuvvetli olanını da binilmek üzere ödünç vererek Rabbinden kork."

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

3121- Katade der ki: Hz. Süleyman b. Davud şöyle derdi: "Doyduğun zaman açı hatırla. Zengin olduğun zaman da fakiri hatırla.''

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

3122- Eş'as b. Seyyar'ın bildirdiğine göre Hasan( -ı Basri): ''Allah'ın sana verdiğinden (O'nun yolunda harcayarak) ahiret yurdunu iste; ama dünyadan da nasibini unutma"[Kasas 77] ayetini açıklarken: "Malının fazlasını infak etmen, ihtiyacın olanı ise elinde tutman emredilmiştir" dedi.

 

Tahric: Ahmed b. Abdilcebbar el-Utaridi ve Eş'as b. Seyyar sebebiyle senedi zayıftır. İbn Ebi Şeybe, Musannef (13/530) Bak: Suyuti, Dürrü'l-Mensur (6/439).

 

 

 

3123- İbn Abbas: ''Ne saif edeceklerini sana sorarlar''[Bakara 219] ayetini: "Ailenin ihtiyacından artakalanı" şeklinde açıklamıştır.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Cerir, Tefsir (2/364); Taberani, M. el-Kebir 11/386 (12075) ve Suyuti, Dürrü'l-Mensur (1/607).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

İsteyeni Geri Çevirmek ve Allah'a Karşı (İsyana) Düşkün Olandan Başka Kimsenin Helak Olamayacağı