ŞUABU’L-İMAN

21.ŞU’BE: NAMAZ

 

Ramazan Gecelerini İbadetle Geçirmek

 

2997- Müminlerin annesi Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece Mescid'de namaz kılınca, bazıları ona uyup namaz kıldılar. Diğer gece de kılınca daha çok sayıda kişi ardında namaz kıldı. Üçüncü veya dördüncü gece ise halk toplandı; ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına çıkmadı. Sabah olunca da: "Yaptığınızı gördüm. Yanınıza çıkmamamın nedeni, sadece bu namazın size farz kılınmasından korkmamdır" buyurdu. Bu olay, Ramazan'da vaki olmuştu.

 

Buhari ve Müslim bu hadisi Sahih'te Malik'ten naklettiler.

 

Tahric: İsnadı sahihtir ve ravileri güvenilirdir. - Buhari, teheccüd (44), Cuma (222), teravih (252) ve Müslim, salat (ı 78).

 

 

 

2998- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), farz olduğunu emretmeksizin Ramazan gecelerini namaz kılarak geçirmeye teşvik eder ve şöyle derdi: "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan gecelerini namaz kılarak geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır."

 

İbn Şihab der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman durum bu şekildeydi (insanlar, teravih namazını tek başına kıldılar). Ebu Bekr'in hilafetinde ve Hz. Ömer'in hilafetinin başlangıcında da durum aynıydı."

 

Tahric: İsnadı sahihtir ve ravileri güvenilirdir. Buhari, teravih (251-252) ve Müslim, salat (174).

 

 

 

2999- Abdurrahman b. Abdilkari der ki: Bir Ramazan gecesi Ömer b. el-Hattab ile beraber Mescid'e çıktığımızda baktık ki insanlar bölük bölük bir halde, kimi tek başına namaz kılıyor, kimilerine bir kişi namaz kıldınYOL Bunun üzerine Ömer b. el-Hattab şöyle dedi: "Vallahi; ben bunları tek bir imamın arkasında toplasam daha iyi olur." Sonra insanları Ubey b. Ka'b'ın imamlığında topladı. Sonra bir başka gece yine Hz. Ömer'le birlikte Mescid'e çıktım. İnsanlar imamın arkasında namaz kılıyorlardı. Hz. Ömer: "Bu ne güzel bidat, ancak bu namazı bunların uyuduğu vakitte kılmak (gecenin sonunda), şu anda kılmalarından daha faziletlidir" dedi. İnsanlar o zaman gecenin başında teravihi kılıyorlardı.

 

Buhari bu hadisi Sahih'te rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Buhari, teravih (2S2).

 

 

 

3000- Yezid b. Ruman der ki: "İnsanlar Ömer b. el-Hattab zamanında Ramazan ayında (gece namazını) yirmi üç rekat kılıyorlardı."

 

Tahric: İsnadı munkatıdır. Malik, Muvatta (115); Abdürrezzak, Musannef 4/262 (7734).

 

 

 

3001- Abdurrahman b. Hurmuz el-A'rec der ki: "Sahabe zamanında ashabın Ramazan ayında namazlarında (kunutta) kafirlere lanet okudukları na şahit oldum. O zaman kari (imam) Bakara Suresini sekiz rekatta okuyordu. Zira imam bu sureyi on iki rekatta bitirince namazı cemaate kısa kıldırmış diye düşünürlerdi."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Malik, Muvatta (115); Abdürrezzak, Musannef 4/262 (7734).

 

 

 

3002- Abdullah b. Ebi Bekr der ki: Babamın şöyle dediğini işittim:

"Ramazan ayında gece namazını bitirince, tan ağarmasından endişe ederek hizmetçiye yemeği (sahur yemeğini) çabuk getirmesini söylerdik.''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Malik, Muvatta (116).

 

 

 

3003- Arfece es-Sekafi der ki: "Ali b. Ebi Talib, insanlara Ramazan'da gece namazı kılmalarını emreder, erkeklere ayrı, kadınlara ayrı imam tayin ederdi." Arfece ekledi: "Ben, kadınların imamıydım."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ebu Nuaym, Ahbaru İsbehan (1/111-112)

 

 

 

3004- Ebu Osman en-Nehdi der ki: "Ömer b. el-Hattab üç kariyi çağırdı ve onların okumasını dinledi. En hızlı okuyana da Ramazan'da (her rekatta) otuz ayet okumasını emretti. Vasat okuyana yirmi beş ayet, en yavaş okuyana da yirmi ayet okumasını emretti.''

 

 

Tahric: İsnadında tanımadıklarım vardır. İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/392) ve Abdürrezzak, Musannef4/261 (7732).

 

 

 

3005- İbn Şavzeb der ki: Eyyub Razaman ayında Mescidindeki cemaate imamlık yapar ve her rekatta otuz ayet okurdu. Halka'da kendisi: ''Namaza, namaza!" diye seslenirdi. Kunut duasını okuyunca da Kur'an'daki dualardan yapar, ardındaki cemaat amin derdi. Duasının sonunda da Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salavat getirip: "Allahım! Bizi onun sünnetini yaşamakta kullan, onun yolunda yürümeye düşkün kıl ve takva sahiplerine önder eyle" dedikten sonra tekbir getirerek secdeye varırdı.

 

Tahric: İsaadında tanımadığı biri vardır. Zehebi, Siyer (6/21).

 

 

 

3006- Halid b. Dureyk der ki: Basra'da Ramazan ayında (teravili)

namaz(ın)ı bize üç günde bir hatimle kıldıran bir imamımız vardı. Bu imam hastalanınca, başkası bize namaz kıldırdı ve her dört günde hatmi bitirince biz onun az okuduğunu düşündük.

 

İsaadında tanımadığım biri vardır.

 

 

 

3007- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber oruç tuttuk Ramazan ayının son haftasına kadar bize farz namazdan başka bir namaz kıldırmadı. Ramazanın yirmi dördüncü gecesi, gecenin üçte biri geçinceye kadar namaz kıldırdı, altıncı gün namaz kıldırmadı, beşinci gün gecenin yarısına kadar bize namaz kıldırdı. Yirmi altıncı gece, gecenin yarısı geçinceye kadar bize namaz kıldırdı. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Bu gecenin geri kalan kısmında da bize nafile namaz kıldırsan" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim imam namazı bitirinceye kadar onunla namaz kılarsa geceyi ibadetle geçirmiş gibi sevap alır" buyurdu. Ramazanın yirmi yedinci gecesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize gece namazı kıldırmadı. Yirmi sekizinci gece Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesini topladı. İnsanlar da toplandılar ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) neredeyse fe lah geçinceye kadar bize namaz kıldırdı. Ebu Zer'e: "felah" nedir?" diye sorduğumuzda: "Sahur" cevabını verdi. Sonra şöyle devam etti: "Yeğenim! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun dışında Ramazan ayı boyunca bize gece namazı kıldırmadı."

 

Beyhaki der ki: Bu hadis teravih namazını cemaatle kılmanın faziletine dair bir delildir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ahmed, Müsned (5/159-160).

 

 

 

3008- Ebu Zer der ki: Ramazanın yirmi üçüncü gecesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin üçte birine yakın bir zamana kadar bize namaz kıldırdı. Yirmi beşinci gece de gecenin yarısına kadar bize namaz kıldırdı. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Bu gecenin geri kalan kısmında da bize nafile namaz kıldırsan" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim imam namazı bitirinceye kadar onunla namaz kılarsa geceyi ibadetle geçirmiş gibi sevap alır" buyurdu. Sonra Ramazanın son üç gününe kadar bize namaz kıldınnadı. Ramazanın bitmesine üç gün kala ailesini, hanımlarını ve halkı toplayıp neredeyse felah geçinceye kadar bize namaz kıldırdı. Ebu Zer'e: "Felah" nedir?" diye sorduğumuzda: "Sahur" cevabını verdi. Sonra şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun dışında Ramazan ayı boyunca bize gece namazı kıldırmadı.

 

Beyhaki der ki: "Teravih namazını tek başına kılmak isteyen Kur'an hafızı için bu hadis delil teşkil etmektedir."

 

Tahric: Ravilerden Yahya el-Hımmaru hadis "çalmakla" itham edilmiştir. Diğer ravileri güvenilirdir. Tirmizi 3/169 (806); Ebu Davud 2/105 (1375); Nesai (3/83-84) ve İbn Mace 1/420-421 (1327).

 

 

 

3009- Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında hasırdan bir oda yaptırıp iki gece orada namaz kılınca, sahabeden bazılarının ona uyup namaz kıldıklarını gördü. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu anlayınca oturmaya başladı. Sonra yanlarına çıkıp şöyle buyurdu: "Yaptığınızı gördüğüm şu işi beğendim. Ancak ey insanlar! Siz (bu namazı) evlerinizde kılın. Çünkü farz olanı dışında, insanın namazının en faziletlisi, kendi evinde kıldığı namazdır.''

 

Buhari bu hadisi Sahih'te Abdu'l-A'la b. Hammad'dan, Müslim ıse başka bir yolla Vuheyb'den rivayet etti .

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Buhari, ezan (178). - Müslim, salat (214).

 

 

 

3010- Damra b. Rabia der ki: Evzai'ye Ramazan ayında kılınan namazın evde mi yoksa mescidde mi kılınacağını sorduğumda: "Nerede daha çok namaz kılıyorsa, orada kılmaya baksın" cevabını verdi.

 

 

 

3011- Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biri; ''Ramazanın tamamında namaz kıldım'' demesin." "Ravi der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin nefsini tezkiye etmesini hoş görmedi de ondan mı, yoksa uykudan kaçış olmayacağı için mi (böyle) söyledi bilmiyorum."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 2/802 (2415) ve Nesai (4/130).

 

 

 

3012- Temim ed-Dari'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet günü kulun hesaba çekileceği ilk şey namazıdır. Eğer namazını tam kılmışsa sevabı tam olarak yazılır. Eğer tam değilse Allah meleklerine: ''Kulumun nafile namazı olup olmadığına bakm ve bu eksikleri onunla tamamlaym'' buyurur. ''

 

Sevri bu hadisi Davud'dan mevkUf olarak nakletmiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 1/541 (866) ve İbn Mace 1/458 (1426).

 

 

 

3013- Hasan(-ı Basri:) der ki: Ebu Hureyre bir adamla karşılaşınca:

"Sanki buralı değilsin" dedi. Adam: "Doğru" karşılığını verince, Ebu Hureyre: "Sana Resulullah'tan işittiğim bir şeyi anlatayım mı?" dedi. Adam:

"Anlat" karşılığını verince Ebu Hureyre şöyle dedi: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Kıyamet günü kulun hesaba çekileceği ilk şey namazdır. Allah, bildiği halde meleklerine: ''Kulumun namazına bakm'' buyurur. Melekler kulun namazının tam olduğunu görürlerse sevabını tam yazarlar. Eksik olduğunu görürlerse, Allah meleklere: ''Kulumun nafile namazı olup olmadığına bakm'' buyurur. Bu şekilde namazı nafileyle tamamlanır. Diğer amellerin de bu şekilde hesabı görülür. ''

 

Tahric: Yahya b. Ebi Talib dışındaki ravileri güvenilirdir. Bu kişiyi Ebu Ahmed el-Hakim eleştirmiştir.

 

 

Aynı manada bir hadisi Abdulvehhab, Avf kanalıyla Hasan'dan, o da Ebu Hureyre' den, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakletmiştir.

 

 

 

3014- Hasan(-ı Basri), Benu Salit kabilesinden bir adamın şöyle dediğini bildiriyor: Ebu Hureyre bana: "Nerelisin?" diye sorunca: "Basra halkındanım" cevabını verdim. Ebu Hureyre: "Sana bir hadis anlatayım mı? Umulur ki yanlarına gideceğin kişiler bu hadisten faydalanır" deyince: "Olur" karşılığını verdim. Ravi buradan sonra önceki hadisle aynı manada bir rivayette bulundu.

 

Başkası ise bu hadisi "Yunus b. Ubeyd -Hasan -Enes b. Hakim edDabbi -Ebu Hureyre" kanalıyla rivayet etti. Bazıları ise bunu Ebu Hureyre'den onun sözü olarak nakletmiştir.

Beyhaki der ki: Allah en doğrusunu bilir; ancak hadiste eksikliği kastedilen sünnetlerin eksikliğidir

 

Tahric. İsnadında meçhuller vardır. Tirmizi 2/270-271 (413) ve Nesai (1/233),

 

 

 

3015- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey Ali! Namazını tam kılmayan, hamile olup doğum vakti yaklaşınca düşük yapan, böylece ne hamileliği kalan, ne de çocuğu olan kadın gibidir. Namaz kılan kişi tüccar gibidir, Ana malını almadan bu kişi kar etmiş sayılmaz, Aynı şekilde farzı tam olmadıkça kişinin kıldığı nafile namazı kabul edilmez,''

 

Beyhaki der ki: Eğer hadis sahihse, kastedilen namazin vaciplerinde eksiklik yapmaktır.

 

Tahric: Musa b, Ubeyde sebebiyle senedi zayıftır. Ebu Ya'la, Müsned 1/267-268 (315) ve Rimehürmüzi, Emsalu'l-hadis (55),

 

 

 

3016- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet günü kulun hesaba çekileceği ilk şey namazıdır. Eğer namazı tam olursa bu kişi kurtuluşa ve başanya ermiş olur. Eğer. namazın hesabı bozuk olursa, kaybetmiş ve hüsrana uğramış olur."

 

İsnadında durumu bilinmeyenler vardır.

 

 

 

3017- İbnu'l-Mübarek der ki: "Edebi (namazın adabım) ihmal edene, sünnetlerden mahrum olma cezası verilir. Sünnetleri ihmal edene de farzlardan mahrum olma cezası verilir. Farzları ihmal edene de marifetten mahrum olma cezası verilir.''

 

Ravilerden Muhammed b. Abdilaziz b. Şazan asılsız hikayeler anlatan biridir.

 

 

 

3018- Said b. Cübeyr'in bildirdiğine göre bir adam İbn Abbas'a gelerek: "Ne gök, ne de yer onların ardından ağladı ... "[Duhan 29] ayeti konusunda: "Yer ile gök birisinin ardından ağlar mı?" diye sorunca, İbn Abbas şu karşılığı verdi: "Evet, ağlar. Mahlükattan her birinin göğe açılan bir kapısı vardır. Bu kapıdan onun rızkı iner ve ameli de aynı kapıdan göğe yükselir. Mümin öldüğü zaman, amelinin göğe yükseldiği ve rızkının indiği kapı onun ardından ağlar. Müminin üzerinde namaz kıldığı yer de onun ölümünden sonra yokluğuna ağlar. Firavun'un suda boğulan kavmine gelince, onların ne yerde iyi bir işleri, ne de göğe çıkan salih bir amelleri vardı. Bundan dolayı onların ardından ne gök, ne de yer ağladı."

 

Bu hadis Hz. Ali'den muhtasar olarak ta nakledilmiştir.

 

Tahric. Ravileri güvenilirdir. İbn Cerirı Tefsir (25/124-125); İbnu'l-Mübarekı Zühd (114/336); Suyuti, Dürrü'l-Mensur (7/413)

 

 

 

3019- Mücahid der ki: "Yeryüzü müminin ardından kırk sabah ağlar."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Cerir, Tefsir (25/125) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (13/569570).

 

 

 

3020- İbn Abbas der ki: "Biri vefat ettiği zaman yeryüzü onun ardından kırk sabah ağlar."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbnu'l-Mübarekı Zühd (114/338) ve İbn Cerirı Tefsir (25/125).

 

 

Aynı zamanda bu hadis Said b. Cübeyr kanalıyla İbn Abbas'tan, müminin yokluğuyla ilgili olarak nakledilmiştir. Ayrıca Yezid er-Rakkaşi 2 bunu Enes'ten merfu olarak nakletmiştir. - Hakim (2/449). - Tirmizi 5/380 (3255).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

22. ŞUBE: ZEKAT