ŞUABU’L-İMAN

21.ŞU’BE: NAMAZ

 

Beş Vakit Namazı Cemaatle Kılmak ve Özürsüz Olarak Cemaatle Namazı Terk Etmenin Cezası

 

2567- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cemaatle kılınan namaz, yalnız kıldığınız namazdan yirmi yedi derece daha üstündür."

 

Müslim, Sahih'te2 değişik yollarla Ubeydullah b. Ömer'den rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Müslim, mesacid (2S0).

 

 

 

2568- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cemaatle kılınan namaz. tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha üstündür."

 

Buhari, Sahih'te - Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten ve Müslim - ise Yahya b. Yahya'dan rivayet etti.

 

Hadis sahihtir. - Buhari, ezan (158). - Müslim, mesacid (249).

 

 

 

2569- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cemaatle kılınan namaz. tek başına kılman namazdan yirmi yedi derece daha üstündür ...

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/480-481).

 

 

 

2570- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cemaatle klıman namaz, sizden birinin tek başına klıdığı namazdan yirmi beş derece daha üstündür."

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur. Müslim Sahih'te Yahya b. Yahya'dan rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Müslim, mesacid (245).

 

 

 

2571- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cemaatle klıman namaz, tek başına kılman namazdan yirmi beş derece daha üstündür. ''

 

Buhari, Sahih'te - Abdullah b. Yusuf kanalıyla Leys'ten rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Buhari, ezan (158).

 

 

 

2572- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cemaatle klıman namaz, tek başına klıman yirmi beş namaza eşittir. Kişi bu namazı kırsalda (ıssız bir yerde) kılarak rüku ve secdelerini tam yaparsa elli namaza eşit olur.''

 

Tahric: İsnadı hasendir. Ebu Davud 1/379 (560) ve İbn Mace 1/259 (788).

 

 

 

2573- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kişinin cemaatle kıldığı namaz. evinde veya çarşısında (tek başına) kıldığı namazdan yirmi beş derece daha üstündür. Kişi güzelce abdest aldıktan sonra, başka bir maksatla değil, sadece namaz için yola çıkarsa, attığı her adıma bir sev ap yazılır ve bir günahı silinir. Bu kişi namazgahında olduğu müddetçe de melekler ona: ''Allahım! Bunu bağışla, Allahım! Buna merhamet et'' şeklinde dua ederler. Bu kişi namazı beklediği müddetçe namazda sayılır.''

 

İsnadı sahihtir.

 

 

 

2574- Bu hadis A'meş'ten aynı senet ve manada nakledilmiştir; ancak farklı olarak şu ibare vardır: "Bu kişi mescidde kimseye eziyet etmediği ve abdestli olduğu müddetçe melekler: ''Allahım! Buna merhamet et. Allahım! Bunu bağışla'' derler. ''

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari ve Müslim sahihte - Ebu Muaviye'den, Müslim, - Musa b. İsmail kanalıyla Abdülvahid'den rivayet etmiştir. - Buhari, salat (122-123) ve Müslim, mesacid (272). - Mislim, ezan (158-159).

 

 

 

2575- Ebu Hureyre der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Cemaatle kılınan namaz tek başına kılınan namazdan yirmi beş derece daha üstündür. Gece ve gündüz melekleri fecir vakti bir araya gelirler." Sonra Ebu Hureyre şöyle dedi: Eğer isterseniz: ''Sabah vakti de namaz kıl, zira sabah namazına melekler şahit olur''[İsra 78] ayetini okuyun.''

 

Buhari Sahih'te Ebu'l-Yeman'dan ve Müslim, Ebu Bekr b. İshak kanalıyla Ebu'l-Yeman'dan rivayet ettiler.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Buhari, ezan (159). - Müslim, mesacid (450).

 

 

 

 

2576- Ebu Hureyre ile Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sabah vakti de namaz kıl, zira sabah namazına melekler şahit olur"[İsra 78] ayetiyle ilgili olarak: "Gece ve gündüz melekleri toplanıp ona şahit olurlar" buyurdu.

 

Tahric: Muhammed b. Ebi Amr el-Hiraşi hakkında bilgi vereni bulamadım. Diğer ravileri güvenilirdir. Tirmizi 5/302 (3135).

 

 

 

2577- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Birbiri ardınca birtakım melekler gece, birtakım melekler de gündüz sizin aranıza gelirler. Bunlar sabah namazı ile ikindi namazında toplanırlar. Sonra sizin aranızda geceleyenler göğe çıkarlar. Rableri kullarının hallerini pekala bildiği halde onlara: ''Kullarımı ne halde bıraktınız?'' diye sorar. Melekler: ''Onları namaz kılarlarken bıraktık. Yanlarına vardığımızda da namaz kılarlarken bulduk'' derler." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: "Sizden biri namazgahında olduğu süre içinde melekler ona dua ederler ve abdestli olduğu müddetçe: ''Allahım! Bunu bağışla. Allahım. Buna merhamet et'' derler."

 

Müslim, Sahih'te Muhammed b. Rafi kanalıyla Abdurrezzak'tan rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Müslim, mesacid (1735,439) ve Buhari, mevakit (139), tevhid (177).

 

 

 

2578- Cerir b. Abdullah der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında otururken, dölunaya baktı ve şöyle buyurdu: "Şu Ay'ı hiçbir sıkıntı çekmeden gördüğünüz gibi öteki dünyada Rabbinizi de aynen göreceksiniz. Güneş doğmadan ve batmadan önceki namazlar kaçırmamak elinizden geliyorsa, kesinlikle kaçırmayıp kılmız ...

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur; ancak şu ilave yer almıştır: Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güneş doğmadan önce ve batmadan önce Rabbini hamd ile tesbih et"[Taha 130] ayetini okudu.

 

Buharİ ve Müslim Sahih'te değişik yollarla İsmail b. Ebi Halid'den naklettiler. - Buhari, mevakit (138, 143) ve Müslim, mesacid (211).

 

 

 

2579- Ebu Bekr b. Umara b. Rueybe, babasından bildiriyor: Basra halkından bir adam babama geldi ve: "Bize Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şeyanlat" dedi. Babam şöyle karşılık verdi: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Bilin ki: Güneş doğmadan önce ve batmadan önce namaz kılan cehenneme uğramaz ... İhtiyar: "Sen bunu Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin mi?" diye sorunca, babam: "Evet. Kulaklarım işitti, kalbim anladı" cevabını verdi. İhtiyar: "Şahitlik ederim ki ben de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin dediğin gibi dediğini işittim. Bunu senden başkası benden önce söylememiştir" dedi.

 

Müslim, bunu Veki kanalıyla İsmail b. Ebi Halid'den rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Müslim, mesacid (213, 214).

 

 

 

2580- Ebu Bekr b. Abdillah b. Kays'ın, babasından bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim serinlikte kılman iki namazı (sabah ve ikindi namazını) kılarsa cennete girer. ..

 

Bu hadis Kattan'ın rivayetinde, "Ebu Bekr'den, babasından" şeklindedir. Buhari ve Müslim Sahih'te - Hemmam b. Yahya'dan naklettiler.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Buhari, mevakit (144) ve Müslim, mesacid (215).

 

 

 

2581- Cundub b. Süfyan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sabah namazını kılan Allah'ın himayesindedir. Ey Ademoğlu! Dikkat et: Allah kendi himayesine girerken yapılan sözleşme gereğince seni hesaba çekmesin. ''

 

Müslim Sahih'te - Ebu Bekr b, Ebi Şeybe kanalıyla Yezid b, Harun'dan rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Müslim, mesacid (455,461).

 

 

 

2582- Nevfel b. Muaviye, Ebu Hureyre kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fitnelerle ilgili bir rivayette bulunmuş, ancak farklı olarak Ebu Bekr şu ibareyi eklemiştir: "Namazlardan öyle birisi vardır ki: bunu kaçıran, malını ve ailesini kaybetmiş gibidir. "

 

Buhari ve Müslim Sahıh'te - Yakub b. İbrahim'den naklettiler.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Müslim,fiten (10,11) ve Buhari, menakib (177).

 

 

 

2583- Nevfel b. Muaviye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Beş vakit namazdan öyle bir namaz vardır ki. bunu kaçıran ailesini ve malını kaybetmiş gibidir. ''

 

Ravileri güvenilirdir.

 

İbn Ebi Zi'b, Ebu Bekr kanalıyla Nevfel b. Muaviye'den ikindi namazı konusunda nakletmiştir; ancak senedinde Abdullah b. Muti'i zikretmemiştir. Hadis başka bir kanalla ve munkatı bir isnadla nakledilmiştir.

 

 

 

2584- Nevfel b. Muaviye der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Namazı terk eden, ailesini ve malını kaybetmiş gibidir, ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tayalisi, Müsned (sh. 172, 249); Ahmed, Müsned (5/429); İbn Hibban, Sahih 3/14 (1466) ve Tahavi, Müşkil (4/233).

 

 

Zühri der ki: Bu hadisi Salim'e zikrettiğimde şöyle dedi: Babamın bana söylediğine göre ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim ikindi namazını terk ederse .... " buyurdu."

Osman b. Ömer bu hadisi İbn Ebi Zib'den bu şekilde nakletmiş, ancak Salim'in rivayetini zikretmemiştir. Esid b. Musa'nın İbn Ebi Zi'b'den olan rivayeti şu şekildedir: "Namazı kaçıran ailesini ve malını kaybetmiş gibidir." Ebu Bekr'e: "Hadiste kastedilen namaz hangisidir?" diye sorduğumda: "İkindi namazı" cevabını verdi.

Ebu Bekr der ki: İbn Ömer'den işittiğime göre ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ikindi namazını kaçıran, ailesini ve malını kaybetmiş gibidir" buyurdu.

 

 

 

2585- Salim'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "ikindi namazını kaçıran, ailesini ve malını kaybetmiş gibidir.''

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Müslim, Sahıh'te Ebu Bekr b. Ebi Şeybe ve Amr b. en-Nakid kanalıyla Süfyan'dan rivayet etti. Müslim, mesacid (436)

 

 

 

2586- Nevfel b. Muaviye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir namazı kaçıran, ailesini ve malını kaybetmiş gibidir.''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Nesai, Sünen (1/237-238).

 

İrak der ki: Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ikindi namazını kaçıran ailesini ve malını kaybetmiş gibidir."

 

Hadis bu rivayette bu şekildedir. Yezid b. Ebi Habib, İrak kanalıyla Nevfel b. Muaviye'den aynı rivayette bulunmuş ve İbn Ömer'in: "Bu namaz ikindi namazıdır" dediğini eklemiştir.

 

 

 

2587- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "ikindi namazını kaçıran, ailesini ve malını kaybetmiş gibidir. "

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari ve Müslim Sahih'te2 Malik'ten naklettiler. - Buhari, mevakit (138) ve Müslim, mesacid (200).

 

 

 

2588- Ebu'l-Melih der ki: Bureyde ile beraber bir gazvedeyken şöyle dedi: "İkindi namazını kılmada erken davranın. çünkü Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ikindi namazını kaçıranın diğer amelleri boşa gider" buyurdu."

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari bu hadisi Müslim b. İbrahim'den rivayet etti. - Buhari, mevakit (138,147)

 

 

 

2589- Abdurrahman b. Ebi Umra der ki: Akşam namazını kıldıktan sonra Mescid'e girdiğimde Osman b. Affan'ın tek başına oturduğunu gördüm ve gelip yanında oturdum. Bana "Sen kimsin?" diye sorunca: "Abdurrahman b. Ebi Umra" cevabını verdim. Osman şöyle dedi: "Yeğenim! Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Kim yatsı namazını cemaatle kılarsa, gecenin yarısını ibadet le geçirmiş gibidir. Sabah namazını cemaatle kılan da gecenin tamamını ibadetle geçirmiş gibidir ...

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Müslim bu hadisi Sahih'te Abdulvahid b. Ziyad'dan rivayet etti. Hadisin, "Süfyan es-Sevri -Osman b. Hakim" kanalıyla rivayet edilen lafzında ihtilaf vardır. - Müslim, mesacid (260).

 

 

 

2590- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim yatsı ve sabah namazını cemaatle kılarsa, gecenin tamamını ibadetle geçirmiş gibidir ...

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Abdurrezzak; bu hadisi Süfyan'dan bu şekilde nakletmiş, Ebu Nuaym ve Ebu Ahmed ez-Zübeyri ise hadisi Süfyan'dan, Abdulvahid'in lafzıyla aktarmıştır. - Abdürrezzak, Musannef 1/525 (2008)

 

 

 

2591 - Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sabah namazını cemaatle kılmam, benim için gecenin tümünü namazia geçirmemden daha sevimlidir. Yatsı namazını cemaatle kılmam ise benim için gecenin yarıSını namazia geçirmemden daha sevimlidir. ''

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

2592- Hz. Osman'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sevabını Allah'tan bekleyerek sabah namazını cemaatle kılan, geceyi ibadetle geçirmiş gibidir. Yatsı namazını cemaatle kılan ise gecenin yarıSını ibadetle geçirmiş gibidir. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir; ancak Muhammed b. İbrahim] Hz. Osman ile karşılaşmamıştır. Ahmed, Müsned (1/58) ve Ebu Nuaym, Hilye (9/45).

 

 

 

2593- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Münafıklar için namazın en ağm, yatsı ve sabah namazıdır. Şayet bu namazlardakini bilselerdi. emekleyerek de olsa bu iki namaza gelirlerdi. Aklımdan şöyle bir şey geçiyor: Namaz için kamet getirilmesini emredeyim, sonra içinizden bir kişiye namazı kıldırmasını emredeyim, ardından da ellerinde odun bağları bulunan adamlarla birlikte gidip, namaza gelmeyenlerin evlerini onlar evlerindeyken ateşe vereyim."

 

Müslim bu hadisi Ebu Bekr b. Ebi Şeybe kanalıyla Ebu Muaviye'den rivayet etti. Buhari de başka bir yolla A'meş'ten rivayet etti.

 

Tahric: Ravilerden Ahmed b. Abdilcebbar el-Utaridi zayıf, hadis ise sahihtir. - Müslim, mesacid (252) - Buhari, ezan (160).

 

 

 

2594- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Canım elinde olana yemin ederim ki; içimden odun toplanmasını emredeyim, sonra namaz için ezan okunmasını emredeyim. sonra bir adamın halka imamlık yapmasını emredeyim, sonra gidip cemaate katılmayanların evlerini onlar evlerindeyken ateşe vereyim. Canım elinde olana yemin ederim ki; onlardan biri etti bir kemik parçası veya güzel iki koyun ayağını bulacağını bilse, mutlaka yatsı namazında ham bulunurdu. ''

 

Buhari bu hadisi İbn Ebi Uveys ve başkası kanalıyla Malik'ten, Müslim ise İbn Uyeyne kanalıyla Ebu'z-Zinad'dan rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Buhari, ahkam (127, ezan (158). - Müslim, mesacid (251).

 

 

 

2595- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biri benimle namaz kıldığı zaman etti bir koyun kemiği elde edeceğini bilse muhakkak namaza getirdi. Halbuki kişinin bu namazdan alacağı sev ap çok daha büyüktür. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ahmed, Müsned (2/299).

 

 

 

2596- Said b. el-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bizimle münafıklar arasındaki fark yatsı ve sabah namazlarında hazır bulunmaktır. Onlar bunu yapamazlar" veya bu manada bir şey söyledi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir ve hadis mürseldir.

 

 

 

2597- İbn Ömer der ki: "Kişi bizimle beraber yatsı ve sabah namazını kılmazsa onun hakkında kötü düşünürdük."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Taberani, M. el-Kebir 12/271 (13085); İbn Hibban, Sahih 3/267 (2096); İbn Huzeyme, Sahih 2/370-371 (1485), Hakim, Müstedrek (1/211) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef(1/332).

 

 

 

2598- Ümmü'd-Derda der ki: Ebu Derda bir gün kızgın bir şekilde yanıma girince: "Neyin var?" diye sordum. Bana: "Vallahi, ben Muhammed ümmetinden, onların cemaatle namaz kılmaları müstesna, (kusursuz yaptıkları başka) bir şey tanıyamıyorum."

 

Buhari bu hadisi A'meş'ten rivayet etti. - Buhari, ezan (159).

 

Tahric: İsnadında zayıflık vardır, ancak hadis sahihtir.

 

 

 

2599- Ma'dan b. Ebi Talha el-Ya'meri der ki: Ebu Derda: "Meskerrin nerede?" diye sorunca: "Humus'a varmadan bir köyde" cevabını verdim. Ebu Derda dedi ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Köyde veya çölde oturanlardan üç kişi bir araya gelip de cemaatle namaz kılmazlarsa, şeytan onlara galebe çalar. Cemaate devam ediniz. Çünkü sürüden ayrılanı kurt kapar. ..

 

Tahric: İsnadı hasendir. Nesal, Sünen (2/106-107) ve Ebu Davud 1/371 (547).

 

 

 

2600- Muaz b. Cebel der ki: "Şeytan insanın kurdu gibidir. Tıpkı sürüden ayrılan koyunu kapan kurt gibidir. Siz mescidlere ve cemaate önem verin. çünkü cemaatin duası orada olmayanları da kapsar.''

 

Tahric: İsnadında bir ravi tanımadığım vardır. Ahmed, Müsned (5/233, 243); Taberanı, M. el-Kebir 20/164, 165 (344,345) ve Ebu Nuaym, Hilye (2/247). '

 

 

 

2601 - Ubey b. Ka'b der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdıktan sonra, bize doğru döndü ve: "Falan, falan ve falan burada mı?" diye üç kişiyi sordu. Üçü de: "Evet" cevabını verince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Münafıklar için namazların en ağın yatsı ve sabah namazıdır. Eğer bu namazlardaki sevabı bilselerdi emekleyerek te olsa gelirlerdi. Bilin ki ilk saf meleklerin saffı gibidir. Eğer bu saffın üstünlüğünü bilseydiniz, bu saf ta durmak için yarışırdınız. Bilin ki kişinin biriyle kıldığı namaz. tek başına kıldığı namazdan daha faziletlidir. iki kişiyle kıldığı namaz da bir kişiyle kıldığından daha faziletlidir. Bu sayı çoğaldıkça Allah'ın daha çok hoşuna gider ...

 

Tahric: Ravilerden Ebu Reca'yı tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 1/375 (554) ve Nesai, (2/104).

 

 

 

2602- Ebu'ş-Şe'sa der ki: Kufe mescidinde Ebu Hureyre ile beraberken müezzin ezan okuyunca bir adam kalkıp çıktı. Bunun üzerine Ebu Hureyre: "Bu adam Ebu'l-Kasım'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) isyan etti" dedi.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Müslim, mesacid (258)

 

 

 

2603- Eş'as b. Ebi'ş-Şe'sa'nın bildirdiğine göre babası şöyle dedi: Kufe mescidinde Ebu Hureyre ile beraber otururken müezzin ezan okudu. Bu sırada bir adam mescidden çıkınca Ebu Hureyre şöyle dedi: "Bu adam Ebu'l-Kasım'a {Sallallahu aleyhi ve Sellem} isyan etti. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müezzin ezan okuyunca, hiç kimse namaz kılmadan çıkmasın'' buyurdu."

 

Tahric: İsnadı hasendir. Müslim, mesacid (259).

 

 

 

2604- Ebu Salih der ki: Ebu Hureyre, müezzin ezan okurken veya kamet getirilirken bir adamın mescidden çıktığını görünce: "Bu adam Ebu'lKasım'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) isyan etti" dedi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Hibban, Sahih 3/252 (2059).

 

 

 

2605- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Kim yarın Allah'ın huzuruna Müslüman olarak çıkmak istiyorsa, şu namazları ezan okunan yerde kılmaya ehemmiyet versin. Şüphesiz ki Allah sizin Peygamberinize hidayet yollarını açıklamıştır. Bu namazlar da hidayet yollarındandır. Şayet siz de cemaati terk edip şu adam gibi namazları evinizde kılacak olursanız, Peygamberinizin sünnetini terk etmiş olursunuz. Peygamberinizin sünnetini terk ederseniz sapıklığa düşmüş olursunuz. Kim güzel bir şekilde abdest alır, sonra da bu mescidlerden birisine giderse, attığı her adım için, Allah ona bir sevap yazar, derecesini bir kat yükseltir ve bir günahını da siler.

 

Bizim zamanımızda namazdan ancak münafıklığı belli olan kimse gerı kalırdı. Hasta olan kimse, iki kişi arasında namaza getirilir ve safa durdurulurdu."

 

İsnadı sahihtir.

 

Müslim, Ebu Bekr b. Ebi Şeybe kanalıyla Ebu Nuaym'dan rivayet etti. - Müslim, mesacid (257).

 

 

 

2606- Aynı manada bir hadis başka bir kanalla: "Abdullah b. Mes'üd der ki: "Kim yarın Allah'ın huzuruna Müslüman olarak çıkmak istiyorsa, şu farz namazları ezan okunan yerde kılmaya önem versin" şeklinde başlayarak nakledilmiş ve sonuna: "Hatta daha çok sevap almak için adımlarımızı küçük atardık" ibaresi eklenmiştir.

 

Tahric: İbrahim el-Heceri sebebiyle senedi zayıftır. İbn Mace 1/255-256 (777).

 

 

 

2607- Abdullah b. Mes'üd der ki: "Namaza yürüyerek gidiniz. çünkü ona sizden daha hayırlı olan, Ebu Bekr, Ömer, Muhacirler ve Ensar yürüyerek gitmiştir. Adımlarınızı da küçük atın ve Allah'ı çok anın.''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/359) ve Ahmed, Müsned (1/444).

 

 

 

2608- Sabit der ki: Enes ile beraber yürürken Enes adımlarını küçük attı ve: "Ey Sabit! Neden böyle yapmamın nedeninisormuyorsun?" dedi. Ben: "Neden?" deyince ise şöyle dedi: "Zeyd b. Sabit ile beraber. yürürken o da aynı şeyi yaptı. Sonra: "Neden bana bunun sebebini sormuyorsun?" dedi. Sorduğumda ise şöyle cevap verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı şekilde yaptı ve bana: "Ey Zeyd! Neden bunun sebebini sormuyorsun?" buyurdu. Ben: "Neden yapıyorsun?" diye sorunca da: "Mescidlere attığım adımların çoğalmasını istedim" cevabını verdi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Taberani, M. el-Kebir 5/127 (4800).

 

Dahhak b. Nebras bu hadisi Sabit kanalıyla Enes'ten, o da Zeyd b. Sabit'ten, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakletti. - Taberani, M. el-Kebir 5/126-127 (4797-4799).

 

 

 

2609- Sabit el-Bunani der ki: Namaz için kamet getirildiği bir sırada Enes b. Malik ile yürürken küçük adımlarla yürümeye başladı ve: "Neden böyle yaptığımı sormayacak mısın?" dedi. Ben: "Neden?" diye sorunca: "Adımların çok olması için (Zeyd b. Sabit) bana böyle öğretti" cevabını verdi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Abdürrezzak, Musannef 1/517 (1983).

 

 

 

2610- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Ey Osman b. Maz'un! Kim sabah namazını cemaatle kıldıktan sonra oturup güneş doğana kadar Allah 'ı zikrederse, ona Firdevs'te yetmiş derece verilir. Her iki derecenin arası iyi bir atın koşuşuyla yetmiş senelik bir mesafedir. Öğle namazını cemaatle kılana ise Adn Cennetlerinde elli derece verilir. Her iki derecenin arası iyi bir atın koşuşuyla elli senelik bir mesafedir. ikindi namazını cemaatle kılana ise Hz. ismafl'in oğullarından ev sahibi (evli) olan sekiz kişiyi azad etmiş gibi sevap verilir. Akşam namazını cemaatle kılana ise mebrur hac ve kabul edilmiş umre sevabı verilir. Yatsı namazını cemaatle kılana ise Kadir gecesini ibadetle geçirmiş gibi sevap verilir ...

 

Tahric: İsnadında adı verilmeyen biri vardır.

 

Ebu Bekr b. Huneys, Dirar b. Amr kanalıyla, Sabit'ten, o da Enes'ten mana olarak bir kısmını nakletmiştir.

 

 

 

2611 - Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Münafık. yatsı namazını kırk gece cemaatle kılamaz ...

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tayalisi, Müsned (325).

 

 

 

2612- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kırk gün cemaat namazının iftitah tekbirine yetişerek kılana Allah Cehennemden ve nifaktan kurtuluş beratı yazar ...

 

Tahric: Tirmizi 2/7 (241).

 

 

Beyhaki der ki: Habib, benim kitabımda Habib b. Ebi Sabit şeklindedir, ancak hatalıdır. Doğru olan ise Habib b. Ebi Habib el-Hazza Ebu Umeyre' dir.

 

 

 

2613- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Kırk gece cemaatle namaz kılana Allah Cehennemden ve nifaktan kurtuluş beratı yazar. "

 

Tu'me b. Amr hadisi merfu olarak nakletmiştir. Halid b. Tahman Ebu'lAla, Habib'den bir defa mevküf, bir defa da merfu olarak nakletti. 

 

Tahric: İsnadı hasendir. İbn Adiy, el-Kamil (2/810).

 

 

 

2614- Enes b. Malik der ki: "Kim farz namazları bir rekat bile kaçırmadan kırk gece cemaatle kılarsa Allah ona iki berat yazar. Biri cehennemden kurtuluş beratı, diğeri de nifaktan kurtuluş beratı."

 

Hadis bu isnadla mevküf olarak bu şekilde nakledilmiştir.

 

İsnadında sakınca yoktur.

 

 

 

2615- Enes b. Malik -Ebu Abdullah: "Zannedersem hadisi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırdı" demiştir- şöyle dedi: "Kim kırk gece bir rekat bile kaçırmadan sabah ve yatsı namazını cemaatle kılarsa, ona' iki berat yazılır. Biri cehennemden kurtuluş beratı, diğeri de nifaktan kurtuluş beratı.''

 

İsnadında sakınca yoktur.

 

 

 

2616- Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: "Kim kırk gece mescidde cemaatle namaz kılar ve bu sürede yatsı namazının ilk rekatını kaçırmazsa, Allah bununla o kimse için Cehennem ateşinden bir azadlık yazar, "

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Çünkü Umara, Enes'e yetişmemiştir. İbn Mace 1/261 (798) ve Tirmizi

(2/)

 

 

Himmani'nin rivayetinde: "Kırk gece cemaatle", " şeklinde başlayıp yukarıdaki gibi devam etmiştir.

 

 

 

2617- Ebu Bekr b. Süleyman b. Ebi Hasme'nin bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, Süleyman b. Ebi Hasme'yi sabah namazında görememişti. Ömer b. el-Hattab çarşıya giti. Süleyman'ın evi de Mescid ile çarşı arasındaydı. Ömer Süleyman'ın annesi Şifa'ya uğradı ve: "Süleyman'ı sabah namazında göremedim" dedi. Şifa: "Geceyi namazIa geçirince uykusuna yenik düştü ve uyuyakaldı" deyince Ömer: "Sabah namazını cemaatle kılmam benim için bir geceyi ibadetle geçirmemden daha sevimlidir" dedi.

 

Tahric: Müellifin hocası hakkında bilgi vereni bulamadım. Diğer ravileri güvenilirdir. Malik, Muvatta (131) ve Abdürrezzak, Musannef (1/526).

 

 

 

2618- Hz. Ömer: "Yatsı namazını cemaatle kılmak benim için, ikisi (yatsı ile sabah namazı) arasını namazIa geçirmemden daha sevimlidir."

 

Tahric: Ravileri güvenilidir. Abdürrezzak, Musannef 1/527 (2013).

 

 

 

2619- İbn Ebi Leyla der ki: Ebu Derda vefat etmeden önceki hastalığında: "Beni kaldırın" dedi. Onu kaldırdıklarında: "Beni çıkarın" dedi. Çıkardıklarında da şöyle dedi: "Şu namazlara -yatsı ile sabah namazına- dikkat edin. Beni iyi dinleyin ve bunu benden sonrakilere söyleyin. Şayet sizler bu iki namazda neler olduğunu biliyor olsaydınız, dirsekleriniz ve dizleriniz üzere emekleyerek dahi olsa bu namazlara giderdiniz.''

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Mescidlere Yürüyerek Gitmenin Sevabı