ŞUABU’L-İMAN

21.ŞU’BE: NAMAZ

 

Namaz Kılmanın Günahlara Kefaret Olması

 

2552- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden birinizin kapısının önünden bir ırmak aksa ve o ırmaktan her gün beş defa yıkansa, vücudunda kirden bir şey kalır ml, ne dersiniz?" diye sorunca, sahabe: "Hayır, vücudunda kirden bir şey kalmaz" cevabını verdiler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aynı şekilde beş vakit namazIa da Allah günahları siler" buyurdu.

 

İsnadı sahihtir.

 

Müslim, Sahih'te, Kuteybe -Leys kanalıyla nakletmiştir. Buhari de başka bir yolla İbnu'l-Had kanalıyla rivayet etti. - Müslim, mesacid (283).  Buhari, salat (134).

 

 

 

2553- Cabir'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle

buyurdu: "Beş vakit namaz, sizden birinin kapisinin önünden akan ve içinde günde beş defa yıkandığı temiz nehir gibidir. ''

 

Fakih'in rivayetinde ibare şu şekildedir: "Beş vakti namaz, sizden birinin kapısinın önünden akan ve günde beş defa yıkandığı nehir gibidir. O kişide ne kir kalır ki!"

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Darimi, salat (267), İbn Hibban 2/112-113 (1722) ve Beğavi, Şerhu's-Sünne2/175 (343).

 

 

 

2554- Bu hadis başka bir kanalla Fakih'in rivayetindeki lafız gibi nakledilmiştir; ancak Hasan: "Onun kirinden ne bırakır ki?" demiştir.

 

Müslim, Sahih'te Ebu Bekr b. Ebi Şeyhe'den rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir.  Müslim, mesacid (284).

 

 

 

2555- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Beş vakit namaz, sizden birinin kapısının önünden akan ve içinde günde beş defa yıkandığı temiz nehir gibidir. Bu kişinin kirinden geriye ne kalır ki!"

 

Ebu'l-fadl b. el-Abbas b. Muhammed ed-Duri hadisin tek kanallı olduğunu söylemiştir.

Beyhaki der ki: Hadisi bir topluluk A'meş kanalıyla Ebu Süfyan'dan, o da Cabir'den naklettiler. Muhammed b. Ubeyd bu hadisi A'meş -Ebu Salih -Ebu Hureyre kanalıyla nakletmiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir; ancak senedinde illet vardır. Ahmed, Müsned (2/441); İbn Ebi Şeybe, Musannef(2/389) ve Ebu'ş-Şeyh, el-Emsal (316).

 

 

 

2556- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz evinin önünden akan bir nehirde her gün beş defa yıkansa, onun kirinden geriye ne kalır!" sSahabe: "Bir şey kalmaz" karşılığını verince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Beş vakit namaz da suyun kiri yok ettiği gibi günahları yok eder" buyurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Mace 1/447 (1397).

 

 

 

2557- Amir b. Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bildirdiğine göre Sa'd ve sahabeden bir grup şöyle dediler: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında iki kardeş vardı ve bunlardan biri diğerinden daha üstündü. Üstün olan vefat etti ve diğeri ondan sonra kırk gün yaşadıktan sonra öldü. Birincinin ikinciye olan üstünlükleri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zikredilince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ikinci olan namaz kılmaz miydı?" diye sordu. Sahabe: "Kılardı ey Allah'ın Resulü! Üstelik adam fena biri değildi" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Namazının ona ne kazandırdığını biliyor musunuz? Namaz, kişinin kapısının önünden aktığı ve beş defa yıkandığı temiz nehir gibidir. Sizce bu kişinin kirinden geriye bir şey kalır mı? "Namazının ona ne kazandırdığını bilemezsiniz. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ahmed} Müsned (1/177); İbn Huzeyme} Sahih 1/160 (310) ve Heysemi} Mecma (1/297).

 

 

 

2558- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre bir adam bir kadını öptü ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip olanları anlattı. Bunun üzerine:

"Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıL. Çünkü iyilikler kötülükleri {günahları} giderir. Bu, öğütalmak isteyenlere bir hatırlatmadır"[Hüd 114] ayeti nazil oldu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ayet benim için mi indi?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetimden bu fiili yapan herkes için indi" cevabını verdi.

 

Buhari, Sahih'te Müsedded'den ve Müslim de Kuteybe ve başkası kanalıyla Yezid'den rivayet ettiler.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Buhari, tefsir (214). - Müslim, tövbe (39).

 

 

 

2559- Hz. Osman der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zannedersem ikindi namazını bize kıldırdıktan sonra gideceği zaman: "Bir şeyi size anlatayım mı anlatmayayım mı bilmiyorum" buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Eğer hayırlı bir şeyse anlat, eğer değilse Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedik. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah 'ın kendisine farz kıldığı abdesti güzelce aldıktan sonra şu beş vakit namazını kılarsa, bu namazların arasında işledikleri günahlara kefaret olurlar."

 

Müslim Sahih'te Veki' kanalıyla Mis'ar'dan rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. - Müslim, taharet (10).

 

 

 

2560- Osman b. Affan'ın azatlısı Haris der ki: Osman b. Affan oturunca biz de onunla oturduk. Bu sırada müezzin gelince, Hz. Osman zannedersem bir müdd su istedi ve abdest aldıktan sonra şöyle dedi: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldığını ve sonra şöyle dediğini gördüm: "Kim benim yaptığım gibi abdest alır, sonra kalkıp öğle namazını kılarsa, öğle ile sabah namazı arasındaki günahları bağışlanır. Sonra ikindi namazını kılarsa, ikindi ile öğle namazı arasındaki günahları bağışlanır. Sonra akşam namazını kılarsa, ikindi ile akşam namazı arasındaki günahları bağışlanır. Sonra yatsı namazını kılarsa, akşam ile yatsı namazı arasındaki günahları bağışlanır. Sonra ihtimal ki geceye ulaştığında, o gecesinde de günahlar içinde dolaşabilir. Bunun için ertesi sabah kalkar. abdest alır. sabah namazını kılarsa yatsı ile sabah namazı arasındaki günahları bağışlanır. işte kötülükleri gideren iyilikler bu namazlardır." Hz. Osman'ın yanındakiler: "Ey Osman! Bunlar iyiliklerdir. Peki baki olan salih ameller nedir?" diye sorunca: "La ilahe illallah, Sübhanallah, Elhamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber, vela havle vela kuvvete illa billahil- Aliyyi'l- Azım" sözleridir" cevabını verdi.

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Heysemi Mecma (1/297).

 

 

 

2561- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Büyük günahlardan kaçmıldığı müddetçe beş vakit namaz ve cuma namazı, namaz vakitleri ve iki cuma arasında işlenen küçük günahlara kefarettir. ''

 

Müslim, Sahih'te Ali b. Hacer'den rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Müslim, taharet (14).

 

 

 

2562- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: Büyük günahlardan kaçındığınız müddetçe bu namazınızın faydasını size anlatacağım. Öğle namazını kıldıktan sonra nefislerimize uyarız. İkindi namazını kılınca da öğle ile ikindi arasında işlediğimiz günahlar bağışlanır. Sonra yine nefsimize uyarız, akşam namazını kılınca, ikindiyle akşam arasında işlediğimiz günahlar bağışlanır. Sonra yine nefsimize uyarız, yatsı namazını kıldığımız zaman, akşam ile yastı arasındaki günahlarımız bağışlanır. Sonra yine nefsimize uyarız, sabah namazını kılınca, yatsı ile sabah namazı arasındaki günahlarımız bağışlanır. Bunlar, büyük günahlardan kaçındığımız zaman geçerlidir."

 

Bu hadis Ebu Musa'dan mevkUf olarak nakledilmiştir.

 

Tahric: İsnadı makbuldür.

 

 

 

2563- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Gece ve gündüz boyunca kulun işlediği amelleri muhafaza eden ve Allah'a sunan meleklerin bu sahifenin başında ve sonunda bir namaz varsa Allah şöyle buyurur: "Ben bu kulumun bu sahifenin - her tarafındaki günahlarını bağışladım ...

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi 3/310 (981).

 

 

 

2564- İbn Muhayriz'in bildirdiğine göre Kinane oğullarının Beni Muhdec kolundan biri, Ebu Muhammed adında Ensar'dan bir adamla karşılaşınca ona vitir namazını sordu. Adam: "Vitir namazı vaciptir" deyince, Kinane'den olan adam şöyle dedi: "Ubade b. es-Samit ile karşılaşıp bunu zikrettiğimde, Ubade şöyle dedi: "Ebu Muhammed yanlış söylüyor. Ben Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Allah kullara beş vakit namazı farz kıldı. Kim bunları eksiksiz yerine getirirse, Allah onu cennete sokacağına dair ahid vermiştir. Eğer eksiksiz yapmamışsa, Allah'ın ona verdiği bir ahdi yoktur. Dilerse ona azab eder, dilerse merhamet eder."

 

Tahric: İbn Abdilber ve Elbanı hadisin sahih sabit olduğunu söylemiştir. Ebu Davud 2/130 (1420); Nesai (1/230) ve İbn Mace 1/448 (1401).

 

 

Bu hadisin lafzı, Yezid'in rivayetinde şu şekildedir: Muhdeci, Kinane oğullarından bir kişidir. Ensar'dan, Şam'da ikamet eden Ebu Muhammed adında bir adam ona: "Vitir namazı vaciptir" dedi. Muhdaci, Ubade b. esSamit'e gitti ve bunu kendisine bildirdi. Ubade de ona yukarıdakiyle aynı manada bir şey söyledi.

 

 

 

2565- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün namazdan bahsedip şöyle dedi: "Kim namazın hakkını verirse bu namaz onun için nur, burhan ve kıyamet günü kurtuluş vesilesi olur. Hakkını vermeyene ise ne nur, ne burhan, ne de kurtuluş olur. Kıyamet günü de bu kişi Karun, Firavun, Haman ve Ubey b. Halef el-Cumahi ile beraber olur. "

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ahmed, Müsned (2/169); Abd b. Humeyd, el-Muntehab 1/310 (353); Taberani, M. el-Evsat 2/456 (1788) ve Heysemi, Mecma (1/292).

 

 

Beyhaki der ki: Bu durum, Allah kendisine merhamet etmediği takdirdedir. Ubade b. es-Samit'in rivayeti bunun bu şekilde olduğunu göstermektedir. Veya kişi namazı kılmaz ve bunda bir günah görmezse ve kılanın sevap alacağına da inanmazsa yukarıda belirtilen şeye maruz kalır.

 

 

 

2566- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katibi olduğu söylenen Hanzala el-Esedi'nin bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: "Kim beş vakit -veya farz- namazını, abdestine, vakitlerine, rükusuna ve secdesine dikkat ederek kılarsa ve bunun kendi üzerinde bir hak olduğunu bilirse cehennem ateşine haram kılınır. ..

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir ancak Katade, Hanzala'ya yetişmemiştir. Taberani, M. el•Kebir 4/13-14 (3494, 3495) ve Ahmed, Müsned (4/267).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Beş Vakit Namazı Cemaatle Kılmak ve Özürsüz Olarak Cemaatle Namazı Terk Etmenin Cezası