ŞUABU’L-İMAN

21.ŞU’BE: NAMAZ

 

NAMAZ

 

Küfrü yok eden imandan sonra namaz dışında Allah'ın iman olarak adlandırdığı bir ibadet yoktur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de namazdan başka bir ibadet için onun terkinin küfrü gerektirdiğini bildirdiği başka bir ibadet yoktur.

 

 

 

2535- İbn Abbas der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye dönerek namaz kılması emredilince sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Beytu'l-Makdis'e dönerek namaz kılan ve bu durumda ölenlerin durumu ne olacak?" diye sordular. Bunun üzerine: "Allah sizin imanınızı asla zayi edecek değildir. Zira Allah insanlara karşı şefkatli ve merhametlidir"[Bakara 143] ayeti nazil oldu.

 

Ubeydullah b. Musa der ki: Bu hadis namazın imandan olduğunu gösterir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tirmizi 5/208 (2964) ve Ebu Davud 5/60 (4680).

 

 

Beyhaki der ki: Bu hadisi mana olarak Bera b. Azib'den naklettik. Hadisi aynı yolla Buhari Sahih'te nakletmiştir. - Buhari, ıman

 

 

 

2536- Cabir der ki. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Kişiyle şirk ve küfür arasında namazı terk etmek vardır. ''

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

2537- Aynı hadis başka bir kanalla Cabir'den nakledilmiştir.

 

Hadis zayıftır ancak sahih bir kanalla da rivayet edilmiştir.

 

 

Bu hadisİ Müslim Sahih'te Yahya b. YahyA ve Ebu Gassan kanalıyla Ebu Asım'dan rivayet etti.  - Müslim, ıman (134). Müslim, ıman (88).

 

 

 

 

2538- Abdullah b. Bureyde b. el-Husayb'ın babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bizimle onlar (kafirler) arasındaki ahid (fark) namazdır. Onu terk eden kafir olur. "

 

Tahric: Hadis hasendir. Tirmizi 5/13 (2621); Nesai (1/231) ve İbn Mace 1/342 (1079).

 

 

Beyhaki der ki: Bu küfürle, kişinin küfre girmesi degiı, kanının helal olması kastedilmesi muhtemeldir. Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem), namazın terkinin kişinin öldürülmesine sebep olacagı yönünde rivayetler de yapılmıştır .

 

 

 

2539- UbeydulIah b. Adiy b. el-Hiyar'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halkın arasında otururken bir adam gelip kendisiyle gizlice konuştu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesini yükseltene kadar halk adamın onunla ne konuştuğunu bilmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sesli konuşunca adamın münafıklardan birini öldürmek için izin istediği anlaşıldı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: "Allah'tan başka ilah olmadığına ve Muhammed'in de Allah'ın Resulü olduğuna şahitlik etmiyor mu?" diye sorunca adam: "Evet ey Allah'ın Resulü! (ama kalbiyle tasdik etmediği için) onun şehadeti yoktur'' cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki namaz kılmıyor mu?" diye sorunca, adam "Evet; (ama inanmadığı için) namazı da makbul değildir" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "işte onlar, Allah'ın beni öldürmekten menettiği kişilerdir. ''

 

Beyhaki der ki: Malik hadisi bu şekilde mürsel olarak nakletmiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Malik, Muvaffa (sh. 171).

 

 

 

2540- Ma'mer b. Raşid de Zühri kanalıyla Ata'dan, o Ubeydullah b. Adiy b. el-Hiyar'dan, o da Abdullah b. Adiy el-Ensari'den mevsul olarak nakletmiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Abdürrezzak, Musannef 10/163 (18688); Ahmed, Müsned (5/532533) ve İbn Hibban, Sahih 7/584 (594).

 

 

 

2541- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerine ve ayaklarına kına yakan bir muhannes (kadınsı bir erkek) getirilince: "Bunun hali nedir?" buyurdu. Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ey Allah'ın Resulü! Kadınlara benzemeye çalışıyor" karşılığı verilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Naki denilen yere sürülmesini emretti. Sahabe:

"Ey Allah'ın Resulü! Onu öldürmeyelim mi?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaz kılanları öldürmem yasaklandı" cevabını verdi.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ebu Davud 5/224 (4928).

 

 

 

2542- Ebu Umame der ki: Hz. Ali, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek:

"Ey Allah'ın Peygamberi! Bize bir hizmetçi ver" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Git, evde üç tane var, onlardan birini al" buyurdu. Hz. Ali: "Ey Allah'ın Peygamberi! Bunlardan birini bana seç" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen kendin için seç" karşılığını verdi. Hz. Ali yine: "Ey Allah'ın Peygamberi! Bunlardan birini bana seç" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: "Sen kendin için seÇ" karşılığını verdi. Hz. Ali: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlardan birini benim için seÇ" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Git ve evdeki üç kişiden namaz kılanını al ve onu dövme. Çünkü namaz ehline vurmamiZ yasaklandı" buyurdu.

 

Tahric: İsnadında tammadıklarım vardır. Taberani, M. el-Kebir 8/344 (8100); Ahmed, Müsned 5/250 (258).

 

 

Beyhaki der ki: Namazın üstünlüğüne işaret eden bir şey de, yüce Allah'ın, namazia beraber bir şeyi zikredince, muhakkak namazı önce zikretmesidir. "Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar. ''[Bakara 3], "Namazı tam kılın, zekatı hakkıyla verin.''[Bakara 43] Buna benzer birçok ayet vardır.

 

Yüce Allah'ın iman ve namazdan zikrederken başka bir şeyi zikretmemesi, namazın iman kapsamına girdiğine işarettir. Bu konuda Allah: ''İşte o, (Peygamber'in getirdiğini) doğru kabul etmemiş, namaz da kılmamıştı"[Kıyame 31] buyurmuştur. Yani, ne Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tasdik edip ona iman etmiş, ne de namaz kılmıştır.

 

Yine Allah: "Onlara ''Rüku edin'' denildiğinde rükua varmazlar. O gün, yalanlayanların vay haline! Onlar artık bundan (Kur'an'dan) sonra hangi söze inanacaklar"[Mürselat 48,49,50] buyurur.

 

Bu ayette Allah onları imanı tekretmelerinden dolayı kınadığı gibi namazı terk etmelerinden dolayı da kınamıştır. Yüce Allah'ın namazı tek başına zikretmesi, onun dinin direği olduğuna delalet eder. Allah geçmiş peygamberleri zikredip överek, onlara Rahman'ın ayeti okununca ağlayarak secdeye kapandıklarını bildirmiştir.

 

Sonra, onların yolunda gitmeyenleri kınayıp: "Nihayet onların peşinden öyle bir nesil geldi ki, bunlar namazı bıraktılar; nefislerinin arzularına uydular"[Meryem 59] buyurmuştur.

 

Sonra böyle yapmaları sebebiyle uğrayacakları kötü neticeyi bildirerek: "Bu yüzden ileride sapıklıklarının cezasını çekecekler"[Meryem 59] buyurmuştur. Allah en doğrusunu bilir; ama bunun manası, namazı terk ettiklerinden dolayı doğru yoldan çıkmaları, azıp yolunu kaybedenler gibi fesattan fesada düşmeleri ve böylece hel ak edici şeylerin içinde debelenip durmalarıdır. Bu da namazın önemini ve diğer ibadetlere olan üstünlüğünü gösterir.

 

 

 

2543- Ebu Eyyub el-Ensari'nin bildirdiğine göre bir yolculukta bir bedevi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşısına çıkıp: "Bana, beni cennete yaklaştırıp cehennemden uzaklaştıracak bir amel söyle" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'a kulluk edip ona hiçbir şeyi ortak koşmaman, namazı kılman, zekatı vermen ve akrabanla alakanı kesmemendir" buyurdu.

 

Bu hadisi Müslim Sahih'te Muhammed b. Abdullah b. Numeyr kanalıyla babasından, o da Amr'dan rivayet etti. - Müslimı iman (1 13,14)

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Buhari, zekat (108-109), edeb (72)

 

 

 

2544- Ebu Amr eş-Şeybani: der ki: Şu evin sahibi -böyle derken eliyle Abdullah (b. Mes'ud)'un evine işaret etti- bana şöyle dedi: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hangi amel Allah katında daha sevgilidir?" diye sorunca: "Vaktinde kılınan namazdır" cevabını verdi. Ben: "Sonra ne?" diye sorunca: "Anne babaya iyilik etmektir" cevabını verdi. Ben: "Sonra ne?" diye sorunca: "Allah yolunda cihad etmekti" cevabını verdi. Abdullah bunu anlattıktan sonra: "Eğer Resultillah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha çok sorsaydım, dahaçok şeyi sayardı" diye ekledi.

 

İsnadı sahihtir.

 

Bu hadisi Buhari ve Müslim Sahih'te naklettiler. - Buhari, mevakit (134, edeb (68-69) ve Müslim, iman (139)0 

 

 

 

2545- Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "istikamet üzere olun. (Bununla birlikte) hakkıyla isUkamet üzere olmaya güç yeUremezsiniz. Şunu bilin ki, amellerinizin en hayırlısı namazdır. Abdesti de hakkıyla ancak mümin olan alır. ''

 

Bu ve Sevban kanalıyla nakledilen hadis aynıdır ve taharet konusunda geçmiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir; ancak senedinde kopukluk vardır. Salim, Sevhan' dan hadi& dinlememiştir. İbn Mace 1/101- 102 (277)0

 

 

 

2546- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "istikamet (doğruluk) üzere olun. (Bununla birlikte) hakkıyla istikamet üzere olmaya güç yetiremezsiniz. Şunu bilin ki, amellerinizin en hayırlısı namazdır. AbdesU de hakkıyla ancak mümin olan alır. ''

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

2547- Ebu Umame el-Bahili'nin bildirdiğine göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "istikamet (doğruluk) üzere olun. Eğer istikametli olursanız o ne güzel bir şeydir. Şunu bilin ki, amellerinizin en hayırlısı namazdır. Abdesti de hakkıyla ancak mümin olan alır ...

 

Tahric: İsnadı zayıftu. İbn Mace ı / ı 02 (279).

 

 

 

2548- Ebu Malik el-Eş'ari'nin bildirdiğine göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Temizlik imanın yarısıdır. Elhamdulillah sözü Mizan'ı doldurur. La ilahe illallah sözü de gökle yer arasını doldurur. Namaz nurdur; sadaka burhandır; sabır ziyadır. Kur'an senin ya lehinde, ya da aleyhinde delildir. Herkes sabahtan (pazara çıkar) nefsini satar; kimi onu azad, kimi de helak eder. ''

Müslim bu hadisi Sahih'te rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Müslim, taharet ( ı ).

 

 

 

2549- Muaz b. Cebel der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bana, beni cennete sokacak bir amel söyle" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bana çok büyük bir soru sordun, ama bu mesele Allah'ın kolaylaştırdığı kimseler için çok kolaydır. Farz namazları kıl ve farz olan zekatı ver. Sana işin başını, direğini ve zirvesini bildireyim mi? işin başı islam'dır. Müslüman olan kurtulur. Direği namazdır. Zirvesi ise Allah yolunda cihaddır. Sana hayır kapılarını bildireyim mi? Oruç kalkandır. Sadaka günahları bağışlatır. Kulun gece yarısı kalkıp ibadet etmesi günahları bağışlatır. "

 

Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Korkuyla ve umutla Rablerine yalvarmak üzere (ibadet ettikleri için), vücutları yataklardan uzak kalır ve kendilerine verdiğimiz rızıktan Allah yolunda harcarlar"[Secde 16] ayetini okudu ve şöyle devam etti: "Sana bundan daha kapsayıcı bir şeyi bildireyim mi?" Bu sırada bir atlı bize baktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diline işaret edince ben: "Ey Allah'ın Resulü! Dilimizle konuştuğumuzdan dolayı sorguya çekilecek miyiz?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Annen seni kaybetsin kalasın ey Muaz! insanları yüzükoyun ve burunları yerde süründürerek Cehenneme dolduran dillerin kazandığından başka bir şey midir!" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Tirmizi, iman 5/11-12 (2616) ve İbn Mace 2/1314-1315 (3973).

 

 

 

2550- Hz. Ömer der ki: Bir adam gelip: "Ey Allah'ın Resulü! İslam'da Allah katında hangi şey daha üstündür?" diye sorunca, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: "Vaktinde kılınan namazdır. Namazı terk edenin dini yoktur. Namaz dinin direğidir."

 

Ebu Abdullah der ki: "İkrime, Ömer'den hadis dinlememiştir.

Zannedersem İbn Ömer'i kasdetmiştir."

 

Tahric: İsnadında tanımadıklarım vardır ve isnadında kopukluk vardır.

 

 

 

2551- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Namazın hak ve vacip olduğuna inanan cennete girer."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Abd b. Humeyd, el-Müntehab 1/105 (45); Bezzar, Müsned 1/169 (335) ve Hakim, Müstedrek (1/72).

 

 

Muaz b. Abdilmelik b. Ubeyd es-Sedusi'nin rivayetinde: "Hak ve farz olarak yazılmış" şeklindedir. Hadisin geri kalan kısmı ise aynıdır.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Namaz Kılmanın Günahlara Kefaret Olması