ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

Mushatları Kur'an'dan Olmayan Şeylerden Arındırmak

 

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kur'an'dan nazil olan ayetlerin yazılmasını emretmiştir. Ancak ayet ve süre sayısı, ta'şır ve vakıf işaretlerinin konulmasını söylediği bilinmemektedir. Ebu Bekr, Kur'an'ın bir araya getirilip bir mushafta toplanmasını emretmiştir. Osman b. Aftan da bu tek mushaftan birkaç mushaf kopyalatmış ve değişik şehirlere göndermiştir. Hem ilk mushafta, hem de ondan neshedilen mushaflarda Kur'an dışında bir şeylerin yazıldığı da sabit değildir. Bundan dolayı da her mushafta aynı şeyi yapmak lazımdır. - Halimi, el-Minhac (2/261).

 

 

 

2422- Abdullah b. Mes'üd: "Kur'fm'ı ondan olmayan şeylerden arındırın" demiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Abdurrezzak, Musannef 4/322 -323 (7944), Taberitru, M. el-Kebir 9/412 (9553), İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/498,10/550) ve İbn Ebi Davud, Masahif (154155).

 

 

 

2423- Mesrfık der ki: "Abdullah (b. Mes'üd), mushaflara ta'şır işaretlerinin konulmasını kerili görürdü."4

 

Tahric: İsnadında bir mahzur yoktur. Abdurrezzak, Musannef 4/322 (7942), İbn Ebi Şeybe, Musannef(2/497, 10/548) ve İbn Ebi Davud, Mesahif(156).

 

 

 

2424- İbrihim( -i Nehai) der ki: "Kur'an'ı arındırın ve ondan olmayan şeyleri içine katmayın, denilirdi."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/498, 10/550) ve İbn Ebi Davud, Masahif(156).

 

 

Aynı isnadla Said'in Ebu Avane kanalıyla Muğire'den bildirdiğine göre İbrihim( -i Nehai): "Mushafın ebadının küçük tutulmasının veya içine ta'şir işaretlerinin konulmasının kerili görüldüğü söylenirdi" dedi. Yine İbrahim: "Kur'an'ın ebadını büyük tutun ve içine ondan olmayan şeyleri katmayın" derdi.- Abdurrezzak, Musannef (4/324) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/498).

 

Yine Kur'an'ın altınla yazılmasını, ayet başlarında işaretler kullanılmasını kerili görür ve: "Kur'an'ı ondan olmayan şeylerden arındırın" derdi.

 

Aynı isnadla Said'in, Hüşeym kanalıyla Muğire'den bildirdiğine göre İbrahim (en-Nehai) mushaflara harekelerin konulmasını kerili görmüştür. - Abdurrezzak, Musannef (4/322), İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/498, 10/549) ve İbn Ebi Davud, Masahif (159).

 

Hüseym de Mansur'dan bildiriyor: Hasan(-ı Basri)'ye mushaflardaki harekeleri sorduğumda: "Aşırıya kaçmadıktan sonra bir sakıncası olmaz" dedi.

Said'in Abdurrahman b. Ziyad kanalıyla Şu'be'den bildirdiğine göre Mansur b. Zazan şöyle demiştir: "Bu konuyu Hasan ile İbn Sirin'e sorduğumda: "Bir sakıncası yoktur" dediler.- Abdurrezzak, Musannef (4/324) ve İbn Ebi Davud, Masahif (160).

 

Şu'be, Ebu Reca Muhammed b. Seyften bildirir: Hasan( -ı Basri)'ye mushaflara Arapça harekelerin konulmasını sorduğumda şu karşılığı verdi: "Bir sakıncası olmaz. Ömer b. el-Hattab'ın: ''Arapça dilini iyice öğrenin, dinde bilgi sahibi olun ve rüya tabirini öğrenin'' şeklinde bir mektup yazdığı sana da ulaşmadı mı ?''- Abdurrezzak, Musannef (4/323-324) ve İbn Ebi Davud, Masahif (160).

 

Halimi der ki: "Harekeler okunmadığı için Kur'an'dan olmadıkları halde Kur'an'danmış gibi algılanabilirler. Ancak bu harekeler harflerin okunuşunu gösterirler ve ihtiyacı olanlar için konulmasının bir zararı olmaz. Doğrusunu da Allah bilir.''- Halimi, el-Minhac (2/262).

 

 

Beyhaki der ki: "Mushaf yazacak olan kişinin daha önce yazılan mushaflardaki harflere dikkat etmesi ve bunlardan hiç birini değiştirmemesi gerekir. Zira daha önce mushafları yazanlar bizden daha alim, daha doğru ve daha güvenilir kişilerdir. Bundan dolayı bu alanda kendimizi onlar gibi görmememiz ve kusurlarının peşine düşmememiz gerekir."

 

 

 

2425- Zeyd b. Sabit der ki: "Kıraatin bir sünneti vardıI."

 

Tahric: İsnadında hakkında tenkider bulunan Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad vardır. Hakim, Müstedrek (2/224), Beyhaki, es-Sünenü'l-Kübra (2/385) ve Hatib, el-Cami' 2/196 (1596).

 

 

Süleyman der ki: "Bunun anlamı, kişinin kıraatte diğerlerine muhalif olacak şekilde kendi bildiği gibi okumamasıdıI."

 

Bunun açıklamasına yönelik Ebu Said'in de şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Kurranın eldeki mushafa muhalif olan kıraat çeşitlerine pek iltifat etmediklerini gördük. Onlardaki kıraat, üzerinde hiç kimsenin ihtilaf etmediği ve herkesin elinde bulunan mushaflarda olan kıraatir ... " Sonrasında konuyu uzun uzadıya açıklar.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Kur'an'ın Bulunduğu Yeri Aydınlatmak