ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

Hamam, Hela ve Pis Olan Yerlerde Kur'an Okumanın Ona Saygı Nedeniyle

Mekruh Görülmesi

 

es-Sünenü'l-Kübra'da Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) küçük abdest bozarken verilen selama karşılık vermediğini ve selam verene: "Bir daha beni böylesi bir halde görürsen selam verme, zira selam verirsen selamma karşılık vermem" buyurduğunu zikretmiştik. Bevlederken selama bile karşılık verilmiyorsa böylesi bir durumda kendisine verilen değerden dolayı Kur'an okumamak daha uygun olacaktır.

 

 

 

2394- Muvarrik el-Ieli der ki: Ebu Müsa'nın Hz. Ömer'in kendisine gönderdiği mektubu okumasına ben de şahit oldum. İçinde şöyle yazıyordu: "Bana ulaşana göre şehir insanları kendilerine hamamlar yaptırmışlar. Hiç kimse (veya hiçbir müslüman) izar (peştamal) giymeden hamama girmesin! Oradan çıkana kadar da Allah'ın adını (veya Allah'ın adlarından birini) anmasın. İki kişi de aynı kumadan yıkanmasın.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Abdurrezzak, Musannef 1/291 (1120) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (I/ll0).

 

 

 

2395- Hammad bildiriyor: İbrahim(i- Nehai)'ye hamamda Kur'an okuma konusu sorulunca: "Hamamlar bunun için inşa edilmiş değildir" dedi.

 

Tahric: Abdurrezzak, Musannefl/298 (1148).

 

Ebu Muaviye, Haccac kanalıyla Hammad'dan, o da Süleyman b. Beşir'den, o da İbrahim'den, o da Abdullah (b. Mes'ud)'dan bunun aynısını rivayet etmiştir.

Yine Ebu Muaviye'nin Haccac'tan bildirdiğine göre Ata, hamamda Kur'an okumada bir sakınca görmezdi. Bu rivayet, hamamda Kur'an okumanın cevazına, önceki rivayetler ise kerahetine yöneliktir.

 

 

 

2396- Ebu Avn der ki: Ebu's-Sevvar ile birlikte hamamdayken adamın birinin Kur'an okuduğunu işitti ve: "Neden burada okuyorsun? Neden buraya okuyorsun?" demeye başladı.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Kıraatte Aşırıya Kaçmak