ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

Kazanç Elde Etmek İçin Kur'an'ı Mescid ve Çarşılarda Okumaktan Uzak Durmak

 

2383- Abdurrahman b. Şibl el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ı okuyun. Ancak onu okumada aşırıya kaç(ıp haddi aş)mayın. Onu tamamen de ihmal etmeyin. Onunla başkalarının mallarını yemeye çalışmayın ve onu kullanarak mal çoğaltmayın. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ahmed, Müsned (3/428, 444), Ebu Ya'la, Müsned 3/88 (1518), Abdurrezzak, Musannef 10/387 (19444), Abd b. Humeyd, el-Müntehab 1/280 (314) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef(2/400).

 

Ali b. el-Mübarek de bunu Yahya b. Ebi Kesir'den "Kur'an'ı okuyun ve içindekilerle amel edin" ziyadesiyle rivayet etmiştir. - Tahavi, Şerh Meani'l-Asar (3/18).

 

 

 

2384- Süleyman b. Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "insanların ellerindeki mallardan bir şeyler elde etmek için Kur'an okuyan kişi. kıyamet gününde yüzü sadece kemiğiyle, etsiz bir şekilde huzura çıkar. ''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Hibban, el-Mecruhin (1/136), Zehebi, Mizan (1/160), İbnu'l-Cevzi, İlel (1/110), İbnEbi Şeybe, Musannef (ı 0/479) ve Ebu Nuaym, Hilye (4/199).

 

 

 

2385- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onların ardından namazı heba eden, şehvetlerine uyan bir nesil geldi. İşte bunlar azgınlıklarının karşılığını göreceklerdir"! ayetini okuduktan sonra şöyle buyurduğunu işittim: "Benden altmış yıl sonra namazı heba eden ve şehvetlerinin peşinden giden bir nesil gelecektir. Bunlar bu azgınlıklarının karşılığını göreceklerdir. Bunların da ardından Kur'an'ı okuyan ancak okudukları boğazlarından aşaği inmeyen bir nesil gelecektir. Kur'an '[Meryem 59] da mümin, münafık ve facir olmak üzere üç kişi okur ...

 

Tahric. Hakim'in hocası dışında ravileri güvenilirdir. Hakim, Müstedrek (2/374), Buhari, Halk Efali'l-İbad (s. 86-87) ve Ahmed, Müsned (3/38-39).

 

 

Beşir der ki: Bunu rivayet eden Velid'e: "Bu üç kişi kimdir?" diye sorduğumda: "Münafık olan Kur'an'ı içinden inkar eden kişidir. Facir kişi ise Kur'an'la başkalarından mal elde eden kişidir. Mümin ise Kur'an'a iman eden kişidir" dedi.

 

 

 

2386- Hasan el-Basri der ki: İmran b. Husayn ile beraberken Yusuf Suresi'ni okuyan bir adam oraya uğradı. İmran adamı dinledi. Adam bitirince insanlardan bir şeyler istedi. Bunun üzerine İmran: "İnna lillahi ve inna ileyhi raciun" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı okuyun ve bir isteğiniz varsa Allah'tan isteyin. Zira öyle topluluklar gelecek ki insanlardan bir şeyler istemek için Kur'an'ı okuyacaklardır'' buyurduğunu işittim."

 

Isnadı zayıftır.

 

 

 

2387- Hasan (el-Basri) der ki: İmran b. Husayn Kur'an okuduktan sonra insanlardan bir şeyler iseyen bir kıssacıyla karşılaşınca "İnna lillahi ve inna ileyhi raciun" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı okuyun ve bir isteğiniz varsa Allah'tan isteyin. Zira öyle topluluklar gelecek ki insanlardan bir şeyler istemek için Kur'an '1 okuyacaklardır'' buyurduğunu işittim.''

 

Tahric: İsnadında tanımadığım ravi vardır. Tirmizı 5/179 (2917).

 

 

 

2388- Hayseme b. Ebi Hayseme el-Basri anlatıyor: Adamın biri Yusuf Suresi'ni okuyarak insanlar arasında dolaşırdi. İnsanlar toplanıp onu dinledikten sonra da onlardan bir şeyler isterdi. Bunun üzerine Hasan (elBasri) şöyle dedi: İmran b. Husayn ile beraberken Kur'an okuyan bir adam yanımıza geldi. İmran kalkıp adamın okuduğunu dinledi. Ancak adam okumayı bitirip bir şeyler isteyince, İmran şöyle dedi: 'inna lillahi ve inna ileyhi raciun!"[Bakara 156] Kalk gidelim! Zira Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an'ı okuyun ve bir isteğiniz varsa Allah 'tan isteyin. Zira öyle topluluklar gelecek ki insanlardan bir şeyler istemek için Kur'an 'ı okuyacaklardır'' buyurduğunu işittim''

 

Tahric: İsnadında bir beis yoktur. Taberani, M. el-Kebir 18/166 (371).

 

 

 

2389- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ı dünyalık elde etmek için öğrenen bir topluluk gelmeden Kur'an'ı öğrenin ve onunla Allah'tan cenneti isteyin. Kur'an'ı üç çeşit insan öğrenir. Biri onunla başkalarına karşı övünmek için öğrenendir. Diğeri onunla dünyalık elde etmek için öğrenendir. Bir diğeri de sadece Allah rızası için öğrenendir. "

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Mervezi, Kıyamu'l-Leyl (s. 128).

 

 

 

2390- Abdullah b. Mes'üd der ki: "Öyle bir zaman gelecek ki bazıları Kur'an okuyarak sizlerden bir şeyler isteyeceklerdir. Böylesi kişiler sizden bir şey istediği zaman sakın vermeyin."

 

İsnadında biyografisini bulamadığım ravi vardır.

 

 

 

2391- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle

buyurmuştur: "Bu Kur'an'ın coşku ve şevkle okunacağı bir zaman olacaktır. Sonra ise insanlarda ona karşı bir gevşeme görülecektir. Gevşemenin olduğu zamanlarda kişi itidalli bir şekilde sünnete tutunursa en güzelini yapmış olur. Ancak gevşekliği kişiyi günahlara sevkediyorsa helak olmuş demektir. ''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi 4/635 (2453).

 

 

 

2392- Ebu İyas Muaviye b. Kurra der ki: Amr b. en-Nu'man b. Mukarrin'in misafıriydim. Ramazan ayı gelince adamın biri Mus'ab b. Zübeyr tarafından iki bin dirhemle geldi ve: "Valimiz sana selam ediyor ve: ''Değerli her bir Kur'an okuyucusuna bir iyilikte bulunduk. Sen de bu ay için bu iki yüz dirhemden istifade et'' diyor" dedi. Amr da: "Valiye selamımı ilet ve bizim Kur'an'ı dünyalık elde etmek için okumadığımızı söyle" karşılığını verdi ve dirhemleri geri çevirdi.

 

Tahric: Beyhaki'nin hocasının biyografisini bulmuş değilim. İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/481).

 

 

 

2393- Tirmizi der ki: Hamza ez-Zeyyat, Basra'da bir kapının önünden geçerken evdekilerden su istedi. Bardakta kendisine su getirilince de geri çevirdi. Neden içmediği sorulunca da: "Bu evin içindeki çocuklardan birinin yanımda Kur'an öğrenmiş olmasından endişe ediyorum. Bu durumda öğretmemin karşılığı bu su olur" dedi.

 

Tahric: İsnadında tanımadığım ravi vardır.

 

 

Beyhaki der ki: Mushafların parayla alınıp satılmasına gelince es-Sünenü'lKübra'da Alışverişler bölümü içinde ashabın bu konuda görüş belirttiklerini, bazılarının mushafların alınıp satılmasını kerih görürken bazılarının da sadece satılmasını mekruh gördüklerini, ancak satın alınmasında bir sakınca görmediklerini zikrettik.

 

Tahric: Beyhaki, Sünenu'l-Kübra (6/16-17).

 

 

Allah en doğrusunu bilir; bunu kerih görmeleri de mushafların ticari bir mal gibi sayılmaması içindir. TabiCından içlerinde Cabir b. Zeyd, Hasan, Şa'bı ve ikrime gibilerin de bulunduğu bir topluluk mushafların satılmasına ruhsat vermişlerdir.

Ücret karşılığında Kur'an öğretmeyi ise bir topluluk kerih görürken, bazıları da buna ruhsat vermiştir. Her iki görüş konusunda da rivayetler vardır. Ebu Said'in ücret karşılığında (Kur'an ile) efsun yapması yönündeki rivayet (1) ile ibn Abbas'tan naklen Resulullah'ln (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "En çok hak ettiğiniz ücret Kur'an öğretmeye karşılık aldığınız ücrettir" buyurması (2) bunun cevazına delil teşkil eden rivayetlerdir. Doğrusunu da Allah bilir.

 

(1): 2337. hadise bakınız. (2): Buhari, tıb (7/23).

 

Bize bildirildiğine göre Ömer b. el-Hattab, Kur'an öğreten kişilere ücret tahsis etmiştir.- Beyhaki, Sünenü'l-Kübra (6/124-125).

 

Ata, Hasan, ibn Sırın, Ebu Kılabe ve Hakem'den de böylesi bir ücreti almaya ruhsat veren rivayetler gelmiştir.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Hamam, Hela ve Pis Olan Yerlerde Kur'an Okumanın Ona Saygı Nedeniyle Mekruh Görülmesi