ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

Kur'an'la Çokça Meşgul Olup Sevinmek

 

Yüce Allah, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah sana kitabı (Kur'an'ı) ve hikmeti indirmiş ve sana bilmediğin şeyleri öğretmiştir. Allah'ın sana lütfu çok büyüktür"[Nisa 113] buyurdu. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarına da: "Siz evlerinizde okunan Allah'ın ayetlerini ve hikmeti hatırlayın"[Ahzab 34] buyurmuştur.

 

Yüce Allah ayrıca Kur'an', "Nur"[Nisa 174], ''Bereket kaynağı''[Enam 92,155] ve "Hidayet''[Bakara 2] olarak isimlendirmiştir. Bundan dolayı Yüce Allah birine böylesi bir nimeti verip öğrenmesini kolaylaştırdığı zaman nübüvvette olmasa da amelde Hz. Peygamber'e de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ortak etmiş demektir. Buna rağmen kişi Kur'an', öğrenme nimetini mal ve çocuklardan daha değerli görmüyorsa cahillerden de cahil biridir.

 

Sonrasında Halimi bir sonraki rivayeti zikreder.

 

 

 

2351- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ın üçte birini okuyan kişi. nübüvvetin üçte birini elde etmiş olur. Kur'an'ın yansmi okuyan kişi. nübüvvetin yansını elde etmiş olur. Kur'an'ın üçte ikisini okuyan kişi nübüvvetin üçte ikisini elde etmiş olur. Kur'an'ın tümünü okuyan kişi de nübüvvetin tümünü elde etmiş olur. Kıyamet gününde de ona: "Oku ve okuduğun her bir ayet ile (cennette) yüksel" denilir. Kişi Kur'an 'dan bildiği ayetleri okuyarak yükselirken bildiği ayetler bitince de ona: ''Ellerini kapatı'' denilir. Ellerini açınca sağ elinde ebediyetin, diğer elinde de nimetlerin olduğunu görür. "

 

Tahric: İsnadı zayıftır. 1838. hadiste geçti.

 

 

 

2352- Abdullah b. Amr der ki: "Kişi Kur'an'ı okuduğu zaman peygamberlik her iki tarafından yaklaşmış gibi olur. Sadece kendisine vahiy verilmez. Başkasına verilen bir şeyi kendisine öğretilen Kur'an'dan daha değerli gören biri de Yüce Allah'ın değer verdiği bir şeyi küçümsemiş, Allah'ın küçümsediği bir şeye de değer vermiş olur. Kuran'ı bilen birinin de kendisine dil uzatan birine dil uzatması ve kendisine kaba davranan birine kaba davranması doğru olmaz. Bunun yerine Kur'an'ın hakkı için karşı tarafı affedip hoş görsün."

 

Bu şekilde mevkUf (sahabi sözü) olarak rivayet edilmiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbnu'I-Mübarek, Zühd 275 (799), Mervezi, Kıyamu'l-Leyl (124) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/467).

 

 

 

2353- Abdullah b. Amr b. As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kuran'ı bilen birinin, AlIah'ın kelamı içinde olduğu sürece kendisine dil uzatan birine dil uzatması ve kendisine kaba davranan birine kaba davranması doğru olmaz ...

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Hakim, Müstedrek (1/552).

 

 

 

2354- Hasan( -1 Basri)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ın üçte birini öğrenen ve onunla amel eden kişi. nübüvvetin üçte birini elde etmiş olur. Kur'an'ın yarısını öğrenen kişi. nübüvvetin yansını elde etmiş olur. Kur'an'ın tümünü öğrenen ve onunla amel eden kişi. nübüvvetin tümünü elde etmiş olur.''

 

Tahric: İsnadı zayıf mürsel bir hadistir. Suyuti, Leallu'l-Masnua (1/244).

 

 

Beyhaki der ki: "Nübüvveti elde etmekten kasıt, Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nail olan şeyi içinde bir araya getirmiş olsa gerektir. Ancak kendisine vahiy gelmediği için peygamber olarak nitelendirilemez."

 

 

 

2355- Cemel savaşında elinden yaralanan Red. el-Ganavi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah'ın, Kitab'ını ezberlemeyi ihsan ettiği kişi başkasına verilen bir şeyi kendisine verilenden daha değerli görüyorsa en büyük nimeti küçümsemiş olur. ''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Buhari, et-Tarihu'l-Kebir 2 (1/311) ve Ukayli, ed-Du'afa (1/125).

 

 

 

2356- Ubey b. Ka'b der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana bir Sure nazil oldu ve bu Sureyi sana okumak istiyorum" buyurunca: "Özellikle bana okuman mı söylendi?" diye sordum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "EveU" karşılığını verdi.

 

Abdurrahman b. Ebza der ki: Ubey'e: "Ey Ebu'l-Münzir! Buna sevindin mi?" diye sorduğumda: "Yüce Allah: ''De ki: "Bunlar, Allah'ın bol nimeti ve rahmetiyledir." Buna sevinsinler''[Yunus 58] buyurmuşken neden sevinmeyeyim?" karşılığını verdi.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Hakim, Müstedrek (3/304), Buhari, Halk efali'l-İbad (s. 67-68), Ahmed, Müsned (5/122, 123), Ebu Nuaym, Hilye (1/251) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/564, 12/141).

 

 

 

2357- Mücahid bildiriyor: İbn Abbas, "De ki: ''Bunlar, Allah'ın bol nimeti ve rahmetiyledir.'' Buna sevinsinler. O, onların topladıklarından daha hayırlıdır"[Yunus 58] ayetini açıklarken: "Allah'ın Kitab'ı ve İslam dinine sevinsinler. Zira bunlar topladıklarından daha hayırlıdır" demiştir.

 

Tahric: İsnadında kopukluk vardır. Mansur, Müdlıid'e yetişmiş değildir. SuyUtl, ed-Dürrü'lMensur (4/367).

 

 

 

2358- Ali b. Ebi Talha bildiriyor: İbn Abbas, "Bunlar, Allah'ın bol nimeti ve rahmetiyledir"[Yunus 58] buyruğunu açıklarken: "Allah'ın nimeti İslam, rahmeti ise Kur'an'dır" demiştir.

 

Tahric: İsnadında kopukluk vardır. Ali b. Ebi Talha, İbn Abbas'a yetişmiş değildir. İbn Cerir, Tefsir (11/125) ve Suyuti, Dürrü'l-Mensur (4/367).

 

 

 

2359- Atiyye bildiriyor: İbn Abbas, ''De ki: ''Bunlar, Allah'ın bol nimeti ve rahmetiyledir.'' Buna sevinsinler. O, onların topladıklarından daha hayırlıdır"[Yunus 58] buyruğunu açıklarken: "Allah'ın nimeti Kur'an'dır. Rahmeti ise Müslümanları Kur'an ehli kılmasıdır" demiştir.

 

Tahric: İsnadı kavi değildir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/502) ve İbn Cerir, Tefsir (11/125).

 

 

 

2360- Atiyye bildiriyor: Ebu Said, ''De ki: Bunlar, Allah'ın bol nimeti ve rahmetiyledir"[Yunus 58] buyruğunu açıklarken: "Allah'ın nimeti Kur'an'dır. Rahmeti ise Müslümanları Kur'an ehli kılmasıdır" demiştir.

 

Tahric: İsnadı kavi değildir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/501) ve İbn Cerir, Tefsir (11/124).

 

 

 

2361- Hişam b. Sa'd bildiriyor: Zeyd b. Eslem, "De ki: ''Bunlar, Allah'ın bol nimeti ve rahmetiyledir.'' Buna sevinsinler"[Yunus 58] buyruğunu açıklarken: "Allah'ın nimeti Kur'an, rahmeti ise İslam'dır" demiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Cerir, Tefsir (11/125) ve Suyiıti, ed-Dürrü'/-Mensur (4/367). 

 

 

 

2362- Cüveybir bildiriyor: Dahhak, "De ki: Bunlar, Allah'ın bol nimeti ve rahmetiyledir"[Yunus 58] buyruğunu açıklarken: "Allah'ın nimeti Kur'an, rahmeti ise İslam'dır" demiştir.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

2363- Mansur b. el-Mu'temir bildiriyor: Hilal b. Yesaf, "De ki: Bunlar, Allah'ın bol nimeti ve rahmetiyledir"[Yunus 58] buyruğunu açıklarken: "Bunlar, size öğrettiği Kur'an ve sİzi hidayete erdirdiği İslam iledir" demiştir.

 

Tahric: İsnadında tanımadığım ravi vardır. İbn Cerir, Tefsir (11/124).

 

 

 

2364- Abdurrahman b. Mehdi bildiriyor: Hilal b. Yesaf, "De ki: Bunlar, Allah'ın bol nimeti ve rahmetiyledir"[Yunus 58] buyruğunu açıklarken: "Allah'ın nimeti İslam, rahmeti ise Kur'an'dır" demiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Cerir, Tefsir (11/125) ve Suyuti, Dürrü'l-Mensur (4/368).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Başkalarına Rahatsızlık Verilmeyecekse veya Kişi Tek Başınaysa veya Dinleyenler Varsa Kur'an'ı Yüksek Sesle Okumak