ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

İhlas Süresi'nin Zikre Tahsis Edilmesi

 

2301- Ebu Said el-Hudri der ki: Adamın biri, birinin seher vakti İhlas Suresi'ni tekrarlayıp durduğunu işitti. Sabah olunca Hz, Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bunu aktardı ki adamın okuduğunu az buluyordu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Canım elinde olana yemin olsun ki ihlas Suresi Kur'an'ın üçte birine denktir" buyurdu.

 

İsnadı sahihtir.

 

Lafız Ebu Zekeriya'nın lafzıdır. Buhari, Sahih'de Ka'nebi ve Abdullah b. Yusuf kanalıyla Malik'ten rivayet etti.- Buhiri, fadail (6/105) ile tevhid (8/164).

İsmail b. Cafer de Malik kanalıyla bunu Ebu Said el-Hudri'den: "Katade b. Nu'man'ın bana bildirdiğine göre ... " ibaresiyle nakleder

 

 

 

2302- Ebu Said el-Hudri der ki: Katade b. en-Nu'man'ın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında adamın biri gece boyunca sadece İhlas Suresi'ni tekrarlayıp durdu. Onu duyan biri sabah vakti Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Filan adam seher vakti ''De ki: O, Allah birdir. Allah sameddir. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur"[İhlas 1-4] ayetlerini tekrarlayıp durdu. Başka da bir şeyokumadı" dedi ki adamın okuduğunu az buluyordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Canım elinde olana yemin olsun ki ihlas Suresi Kur'an'ın üçte birine denktir" karşılığını verdi.

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari der ki: Ebu Ma'mer bunu rivayet ederken: "Sonrasında ravi söz konusu hadisi sonuna kadar zikretti" demiştir. - Buhari, fedail (6/105) ile tevhid (8/164).

 

 

 

2303- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?" diye sorunca, ashab: "Buna kimin gücü yeter ki?" dediler. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ihlas Suresi Kur'an'ın üçte birine denktir" buyurdu.

 

İsnadı sahihtir.

 

Harfi'nin rivayetinde ise "....." lafzıyla: "Allah Vahid'dir, Samed'dir. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur" Kur'an'ın üçte birine denktir" şeklinde geçer.

Buhari, Sahih'de Ömer b. Hafs'tan rivayet etti. - Buhari, fadail (6/105).

 

Buhari'nin dediğine göre İbrahim'in Ebu Said'den olan rivayeti mürsel, Dahhak'ın Ebu Said' den olan rivayeti ise müsneddir.

 

 

 

2304- Ebu Derda der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz bir gecede Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?" diye sorunca, ashab: "Buna gücümüz yetmez, aciz kalırız" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah Kur'an 'ı üç bölüme ayırdı. ihlas Suresi de bu üç bölümden birine denktir" buyurdu.

Müslim, bir kanalla Said b. Ebi Arube, ayrıca Şube ve Eban b. Yezid kanalıyla Katade'den rivayet etti.

 

Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

Tahric: Müslim, salatü'l-müsafirın (260).

 

 

 

2305- Ebu Hureyre der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıkıp: 'Toplanın! Sizlere Kur'an'ın üçte birini okuyacağım" buyurdu. Toplandığımızda da İhlas Suresi'ni sonuna kadar okudu.

Beyhaki der ki: Ebu Abdullah bunu bize bu şekilde rivayet etti. Başka bir defasında ise Ahmed b. Hasen el-Kadi ve başkasından naklen şöyle rivayet etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: "Size Kur'an'ın üçte birini okuyayım mı?" buyurdu ... " Sonrasında bir öncekinin aynısını aktardı.

Müslim, Sahih'de Vasıl b. Abdila'la kanalıyla İbn Fudayl'dan aktardı. - Müslim, salatü'l-müsafirın (262).

 

 

 

2306- Ebu Hureyre der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Toplanın!

Sizlere Kur'an'ın üçte birini okuyacağım" buyurunca, ashib bir araya toplandı. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkıp İhlas Süresi'ni okudu ve içeriye girdi. O girdikten sonra aramızda: "Herhalde semadan kendisine bir haber (vahiy) geldi ve bundan dolayı içeriye girdi" şeklinde konuşmaya başladık. Daha sonra ise çıktı ve: "Size Kur'an'ın üçte birini okuyacağımı söylemiştim. Bilin ki bu sure, Kur'an'ın üçte birine denktir" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır, ancak sahihbir hadistir.

 

Müslim, Yahya b. el-Kattin'dan rivayet etti.- Müslim, salatü'l-müsafirin (261).

 

 

 

2307- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile yürürken adamın birinin "De ki: O, Allah birdir. Allah sameddir. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur"[İhlas 1-4] ayetlerini (İhlas Suresi'ni) okuduğunu işitti ve: "Vacip oldu!" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Vacip olan nedir?" diye sorduğumda: "Cennet!" karşılığını verdi. Gidip adama bunun müjdesini vermek istedim, ama Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte yemeği de kaçırmak istemediğim için onunla yemeğe gittim. Daha sonra dönüp müjdeyi adama vermek istedim, ancak adam gitmişti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tirmizi 5/167-168 (2897).

 

 

 

2308- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın

komutasında bir müfreze gönderdi. Komutanları askerlere namazı kıldınrken kıraatini hep İhlas Süresi'yle bitiriyordu. Müfreze dönüşü askerler komutanın bu yaptığını Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aktardılar. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ona sorun, neden öyle bir şey yapmış" buyurunca, sordular. Adam: "Rahman olan Allah'ın sıfatlarını anlatan bir süre olduğu için onu okumayı seviyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah'ın da onu sevdiğini adama söyleyin" buyurdu.

 

Müslim, Ahmed b. Abdirrahman b. Vehb'den (1) ve Buhari de Ahmed b. Salih kanalıyla İbn Vehb'den rivayet ettiler. Başka nüshalarda ise Muhammed -Ahmed b. Salih -İbn Vehb kanalıyla aktardığı görülmüştür. (2)

 

Tahric. (1): Müslim, salatü'l-müsafirin (263). (2): Buhari, tevhid (8/164-165).

 

 

 

2309- Enes b. Malik der ki: Kuba'da bize imamlık yapan bir adam vardı. Adam namazda süre okuyacağı zaman önce İhlas Süresi'ni okur sonra başka bir süreye geçerdi. Bütün namazlarında da bunu yapardı. Cemaat bu konuda onu uyardı, ancak o: "Ben bu süreyi okumayı bırakmam! İstiyorsanız bu şekilde size imamlık yaparım, aksi halde yapmam" dedi. İçlerinde imamlık için en iyi adam da oydu ve başkasının imamlığını da istemiyorlardı. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bu durumu anlattıklarında, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamı çağırdı ve: "Ey filan! Cemaatin sana söylediği şeyi neden yapmıyorsun? Neden devamlı olarak bu sureyi okuyorsun?" diye sordu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bu süreyi seviyorum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu sureye olan sevgin seni cennete sokacaktır" buyurdu.1

 

Tahric: İsnadı zayıftır, ancak sahih bir hadistir.

 

Buhari der ki: "Ubeydullalı bunu Sabit kanalıyla Enes'ten bildirmiştir. "- Buhari, ezan (1/188-189).

 

 

 

2310- Enes (b. Malik) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın birine: "Neden devamlı olarak ihlas Suresi'ni okuyorsun?" diye sorunca, adam:

"Ey Allah'ın Resulü! Bu süreyi seviyorum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu sureye olan sevgin seni cennete sokacaktır" buyurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tirmizi, fadail (S /170).

 

 

 

2311 - Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İhlas Suresi'ni iki yüz defa okuyan kişinin iki yüz yıllık günahları bağışlanır" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hatib, Tarih (6/187), İbnu'l-Cevzi, İlel (17/106) ve Suyuti, el-Leallu'l-Masnu'a (1/329).

 

 

 

2312- Ebu Eyyub el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İhlas Suresi Kur'an'ın üçte biridir" buyurmuştur.

 

Tahric: Biri dışında ravileri güvenilirdir. Nesai, Amelü'l-Yevm ve'l-Leyle (681, 687, 690, 691), Taberini, M. el-Kebir 4/198 (4024,4025,4028,4029) ve Ebu Nuaym, Hilye (4/154,7/134) ile Ahbaru isbehan (2/223).

 

 

 

2313- Ebu Eyyub (el-Ensari) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz gecesi ve gündüzünde Kur'an'ın üçte birini okuyamaz mı?" diye sordu. Ancak bunun onlara ağır geldiğini görünce şöyle buyurdu: "Kişi ihlas Suresi'ni okuduğu zaman Kur'an'ın üçte birini okumuş olur. Yine kişi on defa ''Allah'tan başka ilah yoktur. Tektir ve ortaksızdır. Mülk onundur, hamd da ona mahsustur. O her şeye kadirdir'' derse bir köleyi azat etmiş gibi olur. Birine gümüş (para) veya süt hayvanı bağışlayan veya yolu tarif eden kişi de her biri için bir köle azat etmiş gibi olur. ''

 

Zaide der ki: Mansur bunu rivayet ederken: "Her biri bir köleyi azat etmekten daha hayırıldır" lafzını kullanmıştır.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tirmizı 5/167 (2896).

 

 

 

2314- Humeyd b. Abdirralıman, annesi Ümmü Gülsüm binti Ukbe b. Ebi Muayt'tan bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İhlas Suresi sorulunca: "Kur'an'ın üçte biridir veya buna denktir" buyurdu.

 

Tahric: Beyhaki'nin hocasının biyografisini bulmuş değilim. Diğer ravileri de güvenilirdir. Darimi, fadail (857), Taberani, M. el-Kebir 25/74 (ı82), Ahmed, Müsned (6/403-404) ve Nesal, Amelü'l- Yevm ve'l-Leyle (698).

 

 

 

2315- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ihlas Suresi'ni iki yüz defa okuyan kişinin iki yüz yıllık günahları bağışlanır" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hatib, Tarih (6/187) ve İbnu'l-Cevzi, İlel (1/106).

 

 

 

2316- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Günde ihlas Suresi'ni iki yüz defa okuyan kişiye şayet borcu yoksa bin beş yüz iyilik sevabı yazılır" buyurmuştur.

 

Muhammed b. Merzlik bunu Hatim'den "Şayet borcu da yoksa elli yıllık günahları silinir" lafzıyla rivayet etmiş, lehine yazılacak iyilik sayısı zikredilmemiştir.

 

Tahric: İsnadı zayıftıf. İbn Adiy, el-Kamil (2/845), İbn Hibban, el-Mecruhin (1/269), Ebu Nuaym,Ahbaru Isbehan (1/106) ve Hatib, Tarih (6/104).

 

 

 

2317- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi 5/168 (2898).

 

 

Yine bu isnadla bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Uyumak için yatağına giren kişi sağ tarafına uzanıp İhlas Suresi'ni yüz defa okuduğu zaman kıyamet gününde Yüce Allah ona: ''Ey kulum! Sağından cennete gir'' buyurur. "

 

 

 

2318- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim İhlas Suresi'ni namazda olduğu gibi abdestli bir şekilde ve Fatiha Sures'iyle başlamak suretiyle yüz defa okursa Yüce Allah okuduğu her bir harfe karşılık ona on iyilik sevabı yazar, on günahını siler, derecesini on derece yükseltir, cennette ona yüz köşk inşa eder, o günde tüm insanların yaptığı amel kadar amel yapmış gibi sayılır ve Kur'an'ı otuz üç defa okumuş gibi olur. Bu sureyi okumak kişiyi şirkten bed kılar. Melekleri yanına getirirken şeytanı kaçırıp uzaklaştırır. Arş'ın etrafında da okuyanı hatırlatan öyle bir uğultusu olur ki sonunda Yüce Allah dönüp sesin sahibine bakar. Yüce Allah da ona nazar ettiği zaman artık onu asla cezalandırmaz ...

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (3/928) ve İbnu'l-Cevzi, el-Mevduat (1/249- 250).

 

 

Aynı isnadla Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "ihlas Suresi'ni iki yüz defa okuyan kişinin, şayet dört hasleti de taşıyorsa elli yıllık günahları silinir. Bu dört haslet de haksız yere kan dökmemesi, başkasının malına el uzatmaması, zinaya bulaşmaması ve içki içmemesidir."

Halil b. Murre bunu rivayette tek kalmıştır. Halil de hadisleri yazılmayan zayıf kişilerdendir.

 

 

 

2319- Cabir der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bize Rabbini tanıt" dediklerinde Yüce Allah: ''De ki: O, Allah birdir. Allah sameddir. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur''[İhlas 1-4] ayetleri nazil oldu.

 

Tahric: İsnadı kavi değildir. Ebu Ya'la, Müsned 4/39 (2044), İbn Cerir, Tefsır (30/343), Abdullah b. Ahmed, Sünne 2/508 (1185), Ebu Nuaym, Hilye (4/335, 10/10(113), Beyhaki, el-Esmau ve's-Sifat (s. 354) ve Vahidi, Esbabu'n-Nuzul (s. 512).

 

 

 

2320- Hasan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) TEbuk savaşına çıkmışken Cebrail yanına geldi ve: "Ey Muhammed! Muaviye b. Muaviye el-Müzeni'nin cenaze namazını kılar mısın?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eveti" karşılığını verdi. Cebrail şöyle bir el hareketi yaparak arada dağ tepe ne kadar şey varsa aradan çekildi. Ardından Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cebrail ve Cebrail ile gelen yetmiş bin melek durup Muaviye b. Muaviye'nin namazını kıldılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Cebrail! Muaviye b. Muaviye böylesi bir makama nasil ulaştı?" diye sorunca, Cebrail: "İhlas Süresi'ni okuyarak. Zira Muaviye ayaktayken, otururken, uzanmışken, yürürken, binek üzerindeyken hep bu süreyi okurdu. Onu bu makama ulaştıran budur" karşılığını verdi.

 

Tahric: İsnadında tanımadığım ravi vardır. Taberanı, M. el-Kebir 19/429 (1041).

 

Mürsel bir hadistir. Delailü'n-Nübüvve ile es-Sünenü'l-Kübra eserlerimizde bunu mevsül olarak iki kanaldan zikrettik. Mürsel olan bu rivayet de onların şahididir. İsnadında "Muaviye b. Muaviye'den" denilmesi Muaviye b. Muaviye hadisi olması anlamındadır.

 

 

 

 

2321 - Enes b. Malik der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte TEbuk'teydik. Bir sabah Güneş öyle parlak ve ışıklı bir şekilde doğdu ki daha önce böyle doğduğunu görmüş değildik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onun bu kadar ışıklı ve parlak bir şekilde doğuşunu hayretle izlerken Cebrail vahiyle yanına geldi. Cebrail'e: "Neden Güneş daha önce hiç görmediğim bir şekilde bu kadar aydınlık. ışıklı ve parlak doğdu?" diye sorunca, Cebrail: "Ey Allah'ın Resulü! çünkü bugün Muaviye b. Muaviye el-lıysi vefat etti. Yüce Allah da cenaze namazını kılmak üzere yetmiş bin melek gönderdi" dedi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Cebrail! Bunun sebebi nedir?" diye sorunca, Cebrail: "çünkü İhlas Süresi'ni çokça okurdu. Ayakta, otururken, yürürken, gece, gündüz her zaman bu süreyi okurdu" dedi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Yeryüzünü senin için dürüp de onun namazını kılmak ister misin?" diye sordu. Ardından dediğini yaptı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onun namazını kıldıktan sonra geri öndü.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Beyhaki, Delail (5/245, 246) ile Sünen (4/50, 51), Ebu Ya'la, Müsned 7/256,258 (4267,4268), Ukayli, ed-Du'afa (3/342), İbn Hibban, el-Mecruhin (2/170) ve Taberanl,M. el-Kebir 19/428 (1040).

 

 

 

2322- İbn Ömer der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yirmi gün veya yirmi beş gün veya bir ay boyunca izledim. Sabah namazının farzından önceki iki rekat ile akşam namazının farzından sonraki iki rekatta Kafirün ile İhlas sürelerini okudu.''

 

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Nesai, iftitah (2/170), Tirmizi 2/276 (417) ve İbn Mace 1/363 (1149).

 

 

 

2323- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kafirun ile ihlas sureleri sabah namazının farzından önceki iki rekatta Kur'an'dan okunacak en güzel iki suredir. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Mace 1/363 (1150).

 

 

 

2324- İbn Abbas der ki: "İki rekat namaz kılıp da bu namazda otuz defa İhlas Süresi'ni okuyan kişiye Allah cennette altından bin köşk inşa eder. Namaz dışında okuyan kişiye ise Allah cennette yüz köşk inşa eder. Kişi bunu evine ailesinin yanına girdiği zaman okuduğunda hem ailesi, hem de komşuları hayırlara nail olurlar."

 

Tahric: İsnadı zayıftır, isnadında kopukluk vardır. Suyuti, Dürrü'l-Mensur (8/679).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Muavvizeteyn'in Zikre Tahsis Edilmesi