ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

Zikre Tahsis Edilen Bazı Sureler

 

2259- Ebu Vakıd el-lıysi der ki: Ömer b. el-Hattab bana Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazlarında hangi süreleri okuduğunu sorunca: "Kamer ve Kar sürelerini okudu" dedim.

Müslim, Sahih'de Ebu Amir el-Ak adi kanalıyla Fuleyh'ten zikretmiştir.

 

Tahric: Müslim, salatü'l-müsafirın (14,15).

 

 

 

2260- Nu'man b. Beşir bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazlarında A'la ile Gaşiye sürelerini okurdu. Bayramlar Cuma gününe denk geldiği zaman her iki namazda da yine aynı süreleri okurdu."

 

Tahric: Müslim, cumu'a (62). 

 

Lafız Vehb'in lafzıdır. Bişr ise bunu: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma namazlarında A'la ile Gaşiye sürelerini okurdu. Bazen Kurban veya Ramazan bayramları Cuma gününe denk geldiği zaman her iki namazda da yine aynı süreleri okurdu" lafzıyla rivayet etmiştir.

Müslim, Ebu Avane ve Cerir kanalıyla İbrahim'den rivayet etti.

 

 

 

2261- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günleri sabah namazlarında Fecr, Secde ve Cuma sürelerini okurdu. Cuma namazında da Münafıkün Süresi'ni okurdu."

Müslim, Sahih'de farklı kanallarla Süfyan es-Sevri'den rivayet etti. - Müslim, cumu'a (61,64).

 

 

 

2262- Ümmü Hişam binti Harise b. Nu'man der ki: "KM Süresi'ni bizzat Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağzından öğrendim. Zira bu süreyi her Cuma minber üzerinde hutbesinde okurdu."

 

Tahric. Müslim, cumu'a (50,51,52).

 

Müslim bunu İbrahim b. Sa'd kanalıyla Muhammed b. İshak'tan zikrederken İsnadında "Yahya b. Abdullah b. Sa'd b. Zürare'den" der. Ancak benim kitabımda bu Hasan b. Abdillah'tandır. Sanırım Müslim yazarın adı konusunda hata etmiştir.

 

 

2263- Cübeyr b. Mut'im bildiriyor: ''Mescid'e girdiğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazını kıldırıyordu ve namazda Tur suresini okuyordu. Kur'anı işitince sanki yüreğim parçalandı.''

 

İbn Ebi Kumaş'tan (Muhammed b. İsa b. es-Seken) sonra gelen bütün ravileri düşmüştür.

 

Buhari ve Müslim bunu Muhammed b. Cübeyr b. Mut'im kanalıyla babası Cübeyr'den rivayet ettiler.- Buhari, tefsir (6/49) ile ezan (1/186) ve Müslim, salat (174).

 

 

 

2264- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize Rahman Süresi'ni sonuna kadar okuduktan sonra şöyle buyurdu: "Neden öyle sessizce duruyorsunuz? (Cinlerle görüştüğüm gecede) bu sureyi cinlere okuduğumda sizden daha güzel bir şekilde mukabelede bulundular. Zira ne zaman ''O halde, Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?''[Rahman 13] ayetini okusam, bana: ''Rabbimizin hiçbir nimetini inkar edemeyiz. Rabbim! Sana hamdolsun!'' diye karşılık veriyorlardı. ''

 

Tahric. Ravileri güvenilirdir. Tirmizi 5/399 (3291).

 

 

 

2265- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her şeyin en güzeli (arus) vardır. Kur'an'ın en güzel (sures)i de Rahman Suresi'dir" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Suyüti, Dürrü'l-Mensur (7/690).

 

 

 

2266- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kamer Suresi Tevrat'ta ''Mubayyide (=Ağartan)" ismiyle andır. Zira bütün yüzlerin kararacağı günde (Kıyamette) onu okumuş olan kişinin yüzünü ağartır. ..

 

İsnadı zayıftır.

 

Hz. Fatıma'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hadid, Vakıa ve Rahman surelerini okuyan kişi. göklerde ve yerde bulunan melekler arasında Firdesv'in sakinlerinden biri olarak andır. .. - Deylemi, Firdevs 3/267 (4656). 

 

Muhammed b. Abdirrahman bunu Süleyman'dan rivayette tek kalmıştır ve her ikisinin de hadisleri münkerdir.

 

 

 

2267- Ebu Fatıma bildiriyor: Osman b. Affan, hasta olan İbn Mes'ud'u ziyarete gitti. Ona: "Neyden şikayetçisin?" diye sorunca, İbn Mes'ud: "Günahlarımdan" dedi. Osman: "İstediğin bir şey var mı?" diye sorunca, İbn Mes'ud: "Rabbimin rahmetini" dedi. Osman: "Sana tabip çağıralım mı?" diye sorunca, İbn Mes'ud: "Beni hasta düşüren de zaten tabibin kendisidir" dedi. Osman: "Maaşını sana teslim edelim mi?" diye sorunca, İbn Mes'ud: "Daha önce onu bana hep vermiştin, ama artık ihtiyacım yok" karşılığını verdi. Osman: "Onu ailene ve çocuklarına bırakırsın" deyince, İbn Mes'ud şu karşılığı verdi: "Onlara bir dua öğretmiştim. Bu duayı etmeleri halinde hiçbir zaman muhtaç duruma düşmezler. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her gece Vakıa Suresi'ni okuyan kişi muhtaç duruma düşmez'' buyurduğunu işittim."

 

İsnadı zayıftır.

 

Şuca' bunu Atiyye'den rivayette tek kalmıştır. Aynısını İbn Vehb, Seriy b. Yahya kanalıyla Şuca'dan, o da Ebu Zabya'dan, o da Abdullah b. Mes'ud'dan, o da Hz. Peygamber'den (sallallahu aleyhi vasaHam) riv:ıyet etmiştir. 

 

 

 

2268- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her gece Vakıa Suresi'ni okuyan kişi muhtaç duruma düşmez" buyurduğunu işittim.

 

Tahric. İsnadı zayıftır. İbnu'l-Cevzi, İlel (1/ 105), İbnu' s-Sünni, Amelu'l-Yevm ve'l-Leyle 1 96 (678), Zehebi, Mizan (2/265,4/536) ve Suyuti, Dürrü'l-Mensur (8/3).

 

Hocamız bunu bu şekilde Ebu Zabya'dan rivayet etmiştir. Buhari, Tarıh'te Şuca'yı zikretmiş ve Seriy'in ondan rivayetlerde bulunduğunu zikretmiştir. Buhari de İbn Vehb gibi Seriy - Şuca' - Ebu Zabya kanalıyla rivayetlerde bulunur. Haccac b. Minhal ise muhalefet etmiş ve bunu Ebu Fatıma'dan rivayet etmiştir. İbn Vehb'den başkası da bu şekilde rivayet etmiştir.

 

 

 

2269- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her gece Vakıa Suresi'ni okuyan kişi asla muhtaç duruma düşmez" buyurmuştur.2

 

İsnadı zayıftır.

 

Ebu Zabya der ki: "İbn Mes'ud kızlarına her gece bu duayı yapmalarını söylerdi."

Yunus b. Bukeyr de bunu Seriy'den rivayet etmiştir.

 

 

 

2270- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her gece Vakıa Suresi'ni okuyan kişi asla muhtaç duruma düşmez" buyurmuştur.

 

İsnadı zayıftır.

 

İbn Ebi Meryem, Seriy b. Yahya kanalıyla Ebu Şud'dan, o da Ebu Zabya el-Curani'den, o da İbn Ömer'den aynısını rivayet etmiştir ve bu rivayet, dua konusu içinde zikredilmiştir.

 

 

 

2271- Ebu Umame el-Bahili'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gece veya gündüz vakti Haşr Suresi'nin son ayetlerini okuyan ve o günü veya gecesinde ölen kişiye cennet vacip olur" buyurmuştur.

 

Tahric. İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (3/1164) ve Hatib, Tarih (12/444).

 

Süleym b. Osman bunu Muhammed b. Ziyad'dan rivayette tek kalmıştır.

 

 

 

2272- Ma'kil b. Yesilr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim sabah olduğunda ''EUzu billahl's-Semi'i'l-Alimi mine'ş-Şeytaniracim (= Taşlanarak kovulmuş şeytanın şerrinden, her şeyi işiten ve bilen Yüce Allah'a sığınırım)'' der ve Haşr Suresi'nin sonlarından üç ayet okursa, akşamı bulana dek Allah onun için dua eden yetmiş bin melek tahsis eder. Bunları akşam okuyan kişi için de aynı durum geçerlidir. "

 

Tahric. İsnadı zayıftır. Tirmizi 5/182 (2922).

 

 

 

2273- İrbad b. Sariye bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müsebbihilt denilen (Allah'ı tesbih ile başlayan) sureleri okur ve: "Bunlar içinde bir ayet var ki bin ayetten daha değerlidir" buyururdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tirmizi 5/181 (2921), Nesai, fadail (Sı) ve Ebu Davud 5/304 (5057).

 

 

 

2274- Bakiyye b. el-Velid bu isnildla aynısını şu lafızIa bildirir: "Resulullah) uyumadan önce Müsebbihat denilen (Allah' ı tesbih ile başlayan) süreleri okur ve: "Bunlar içinde bir ayet var ki bin ayetten daha değerlidir" buyururdu."

 

Tahric. İsnadı hasendir. Fesevi, Ma'rife (2/347).

 

 

 

2275- Meysere der ki: 'Göklerdeki ve yerdeki her şey, mülkün sahibi, mukaddes, mutlak güç sahibi, hüküm ve hikmet sahibi olan Allah'ı tespih eder"[Cuma 1] ayeti Tevrat'ta yedi yüz ayette yazılıdır.''

 

Tahric: İsnadında tanımadığım bir ravi vardır. Hakim, Müstedrek (2/487).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Mülk Süresi'nin Zikre Tahsis Edilmesi