ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

Kur'an'ı Gramerine Uyarak ve Tefhim İle Okumak

 

2092- Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an, "'كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ ’’[Al-i İmran 49], ''عُذْراً أَوْ نُذْراً  ''[Mürselat 6],'' الصَّدَفَيْنِ ''[Kehf 96],'' وَالأَمْرُ أَلاَ لَهُ الْخَلْقُ'' [A'raf 54] ve benzeri ifadelerde olduğu gibi harfleri kalın okunacak şekilde (tefhim ile) nazil olmuştur. ''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hakim, Müstedrek (2/231, 242).

 

 

Halimi der ki: "Bundan da kasıt, Allah doğrusunu bilir erkeğin Kur'an', okurken sesinin incelip kadın sesi gibi çıkmamasıdır. Ancak Kur'an okuyuculardan bazıları tarafından kıraatte tercih edilen imale'nin mekruh görülmesi buna girmez. Kur'an tefhim ile nazil olmuş olsa da Cebrail tarafından farklı harflerle (lehçelerle) indirilmesine uygun olacak şekilde imale ile okunmasına da ruhsat verilmiş olabilir." - Halimi, el-Minhac (2/238).

 

Beyhaki der ki: şayet hadisin isnadı sahih ise bundan kasıt Kur'an lafzının rivayette belirtildiği gibi kalın okunacak şekilde nazil olmasıdır. Kurradan bazılarının da uyguladığı üzere Cebrail tarafından farklı harflerle (lehçelerle) indirilmesine uygun olacak şekilde bazı yerlerde imale ile okunmasına da ruhsat verilmiştir.

 

 

 

2093- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kur'an'ın gramerini öğrenin ve garibierini araştırm" buyurmuştur.

 

lsnadı zayıftır.

 

 

 

2094- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kur'an'ın gramerini öğrenin ve garibierini araştırın" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hakim, Müstedrek (2/439), İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/456) ve Hatib, Tarih (8/77-78).

 

 

 

2095- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ın gramerini öğrenin ve garibierini araştırın. Kur'an'ın garibieri de emirleri ve yasaklandır. Kur'an helal, haram, muhkem, müteşabih ve meseller (örnekleme) olmak üzere beş konuda nazif olmuştur. Helallerle amel edin. Haramlardan uzak durun. Muhkem olan konulara tutunup, müteşabih olan konulara iman edin. Mesellerden de ibretler alın. ''

 

Isnadı çok zayıftır.

 

 

 

2096- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ı, gramerine uygun olarak okuyan kişiye her bir harf için yirmi iyilik sevabı vardır. Kur'an 'ı gramerine uymadan okuyan kişiye de her harf için on iyilik sevabı vardır. ''

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

İsnadında da tedlis yapan Bakiyye vardır.

 

 

 

2097- Ömer b, el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ı, gramerine uygun olarak okuyan kişiye her bir harf için kırk iyilik sevabı vardır. Kur'an'ın bir kısmını gramerine uyarak, bir kısmını da gramerinde yanlış yaparak okuyan kişiye her bir harf için yirmi iyilik sevabı vardır. Hiçbir yerde gramerine uymadan okuyan kişiye de her harf için on iyilik sevabı vardır. ''

 

Tahric: İsnadı çok zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (7/2506).

 

 

 

2098- Ubeydullah b. Ubeyd el-Kelaı der ki: Ömer b. el-Hattab şöyle derdi: "Kur'an Arapça olduğu için onu Arapça kaidelere göre okuyun. Sünnet hakkında yeterince bilgi sahibi olun. Rüya yorumlamasını da güzelce öğrenin. Biriniz kardeşine rüyasını anlatırken: ''Allahım! Şayet bu rüya hayırlı ise bize gelsin. Kötü ise de düşmanlarımızın başına gelsin'' desin.''

 

İsnadında kopukluk vardır.

 

 

 

2099- Süleyman b. Yesar der ki: Hz. Ömer, Kur'an'ı terci yaparak (seslerini nağmeyle titreterek) okuyan bir topluluğun yanına çıkıp: "Ne yapıyorsunuz?" diye sordu. "Kur'an'ı terci. yaparak okuyoruz" karşılığını verdiklerinde: "Terci yapın, ama yanlış okumayın" dedi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir, ancak Süleyman, Ömer'e yetişmiş değildir.

 

 

 

2100- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Kur'an Arapça olduğu ıçın onu Arapça kaidelere göre okuyun. Sizden sonra öyle topluluklar gelecek ki gramerine aldırmadan okuyacaklardır. Bilin ki onlar sizin hayırlı kişilerinizden değildir."

 

İsnadında meçhul ravi vardır.

 

 

 

2101- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Kur'an Arapça olduğu için onu Arapça kaidelere göre okuyun. Sizden sonra öyle topluluklar gelecek ki gramerine aldırmadan okuyacaklardır. Bilin ki onlar sizin hayırlı kişilerirıizden değildir."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir, ancak isnadında kopukluk vardır. Seyyar Ebu Hamza, İbn Mes'ud'u işitmiş değildir. Fesevi, Ma'rife (3/146) ve Taberani, el•Mu'cemu'I-Kebir 9/150 (8684, 8685, 8686).

 

 

Halimi der ki: "Kur'an', ırab'a (kaidelerine) göre okumak iki şekilde olur.

Biri, Arap dilini diğer dillerden ayıran özelliklerden biri olan bazı harflerin harekelerine dikkat etmektir. Zira genelde Arap olmayan dillerde kelimelerin sonu, durulduğunda ve geçildiğinde sakin (harekesiz) olduğu için kişi olarak faili mefuldan, zaman olarak da maziyi gelecekten ayırmak pek güçtür. Arapça'da ise kelimenin son harekesine göre bu durum değişmektedir. Diğeri ise bizzat harekelerin kendisine riayet etmek ve birini diğerinin yerine kullanmamaktır. Zira böylesi bir kullanım yanlışa ve farklı bir anlama sebep olacaktır.'' - Halimi, el•Minhac (2/237).

 

Beyhaki der ki: Daha önce de "ilim Talep Etmek" başlığı altında Hz.

Ömer'in: "Kur'an'ı öğrendiğiniz gibi sünneti, miras hukukunu ve Arap dili ile gramerini öğrenin" dediğini zikretmiştik.- Daha önce 1554. hadiste zikredilmişti.

 

 

 

2102- Ubey b. Ka'b der ki: "Kur'an'ı öğrendiğiniz gibi Arap dili ile gramerini de öğrenin."

 

Tahric: İsnadına bir sakınca yoktur. İbn Adiy, el-Kamil (1/213).

 

 

 

2103- Salim b. Kuteybe der ki: Hişam b. Hubeyre'nin yanındayken Arap dili konusu açıldı. Hişam: "Vallahi dindarlıkları, asaletleri ve mertlikleri aynı, ancak biri dilin gramerini bilen diğeri de bilmeyen iki kişi eşit olamazlar. Hem dünya, hem de ahirette daha üstün olan kişi de dilin gramerini bilen kişidir" dedi. Ona: "Allah valimizi ıslah etsin! Arapça'daki fesahati ve güzel konuşmasından dolayı kişi dünyadayken diğerinden daha üstün olabilir de ahirette neden üstün olsun?" diye sorduğumda: "çünkü grameri bilen kişi, Allah'ın Kitab'ını nazil olduğu şekliyle ikame eder. Diğeri ise Kitab'ın içinde olmayanı ona katıp, içinden olanı çıkarır" dedi.

 

Tahric: İsnadında tanımadığım bir ravi vardır. Hatib, el-Cami' (2/25, 26).

 

 

 

2104- Cerır, insanların en hayırlılarından biri olan İdrıs'ten bildirir:

Hasan'a: "Kıraatte hata yapan bir imamımız var" denildiğinde: "Onu imamınız yapmayın" karşılığını verdi.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Surelerin Ayetlerini Birbirine Karıştırmadan Okumak