ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

Kur'an'ı Okurken Zikredilen Nimetler ve Hidayet İçin Hamd Etmek, Ahirete Yönelik Haberleri Tasdik Etmek, Kur'an'ı Bize Ulaştıran Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Salavat Getirip Vahyi Hakkıyla Tebliğ Ettiğine Dair Şahadet Etmek

 

Sabit olmuş hadisle Ebu Bekre'den bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da verdiği hutbenin sonunda: "Tebliğimi hakkıyla yaptım mı?" diye sormuş, dinleyenler: "Allah şahit olsun ki evet!" demişlerdir.

 

 

 

1905- Huzeyfe der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında namaz kıldım. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda bir süreyi okudu. Süreyi bitirince de: ''Rabbimiz olan Allahım' Sana hamdolsun'' dedi."

Hanzala der ki: Bunu rivayet eden Abdülkerım'e: "Bunu kaç defa dedi?" diye sorduğumda: "Yedi defa" karşılığını verip rivayete şöyle devam etti:

"Sonra ardından gelen süreyi okudu. Onu da bitirince aynı şeyi söyledi. Bu şekilde aynı sözü yedi defa söyledi."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbnu's-Sünni, Amelu'l-Yevm ve'l-Leyle 128 (436).

 

 

Kişinin Kur'an'ı hatmetmesinin de bir adabı vardır. Bunlardan biri sonuna kadar okuduktan sonra baş kısmından biraz okuyup sonra okumayı bitirmektir. Sonraki rivayetler de bu yöndedir.

 

 

 

1906- İbn Abbas der ki: Adamın biri Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! En üstün ameller hangileridir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin konaklayıp tekrar yola koyulmasıdır" buyurdu. Ashab:

"Ey Allah'ın Resulü! Konaklayıp tekrar yola koyulmaktan kasıt nedir?" diye sorduklarında da: "Kişinin Kur'an'ı başından sonuna kadar okuması, bitirdikten sonra okumaya yeni baştan başlamasıdır" buyurdu.

 

Tahric: İsmidı zayıftır. Hatib, Tarih (5/168- 1 70).

 

 

Aynısı Zeyd b. el-Hubab kanalıyla Salih'ten: "Kişinin Kur'an'ı başından sonuna kadar okuması. bitirdikten sonra okumaya yeni baştan başlamasıdır" lafzıyla bize bildirilmiştir. (1846.da geçti)

 

Hatim adabından biri de kişinin hatmin bitiminde ailesi ve çocuklarını hazır bulundurması, bunu da gündüzün veya akşamın ilk saatlerinde yapmasıdır.

 

 

 

1907- Sabit el-Bünani bildiriyor: "Enes, Kur'an'ı bitirip hatmi yapacağı zaman ailesini toplardı."

 

Tahric: İsnadı hasendir. Darİmi, fadılil (864, 865), Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir 1/242 (674), İbnu'l-Mübarek, Zühd 279 (809) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/490).

 

 

Sahih olanı bu şekilde mevkUf alanıdır. Başka bir yoldan Katade kanalıyla Enes'ten merfu olarak rivayet edilmişse de bu rivayet in bir değeri yoktur,

 

 

 

1908- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kur'an'ı bitirip hatmi yapacağı zaman ailesini toplardı."

 

Tahric: İsnadında tanımadığım raviler vardır. Hatib, Tarih (11 /381).

 

 

Bu şekilde Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırılması hatalıdır ve isnadında durumları meçhul olan raviler vardır. Doğru olan İbnu'lMübarek'in Rikak'ta Mis'ar kanalıyla Enes b. Malik'in fiili olarak zikrettiğidir. - İbnu'l-Mübarek, Zühd 279 (809).

 

 

 

1909- Hakem der ki: "Mücahid ile Abde b. Ebi Lubabe beni yanlarına çağınp: "Kur'an'ın hatmini yapmak istediğimiz için seni buraya çağırdık. Zira Kur'an'ın hatmi sırasında yapılan dualara icabet edileceği söylenirdi" dediler. Kur'an'ın hatmini yapıp bitirdiklerinde de dualar ettiler."

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Darimi,fadail (866) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/491),

 

 

 

1910- Habib b. Ebi Amre der ki: "Kişi Kur'an'ı hatmettiği zaman melek onu alnından öper.''

 

Bişr b. Müsa der ki: Ömer b. Abdilaziz bana şöyle demişti: "Bu rivayeti Ahmed b. Hanbel'e zikrettiğimde: ''Sanırım bu, Süfyan'ın gizli kalmış rivayetlerindendir'' dedi ve çok güzel bir söz olarak gördü."

Lafız Ahmed b. Selman el-Fakih'in lafzıdır.

 

Tahric: İsnadı güçlü değildir. Hatib, Tarih (11/207) ve Ebu Nuaym, Hilye (8/207),

 

 

 

1911- Abdurrahman b. el-Esved der ki: "Kur'an'ı baştan sona okuyup gündüz vakti onu hatmeden kişinin o günü işlediği günahlar bağışlanır. Gece vakti hatmeden kişinin de o geceki günahları bağışlanır."

 

Tahric: İsnadında meçhul ravi vardır. Darimi,fadail (866).

 

 

Rivayet edildiğine göre İbrahim et-Teymi şöyle demiştir: "Öncekiler, kişi Kur'an'ı hatmettiği zaman günün kalan kısmında melekler ona hayır duada bulunduklarını söylerdi. Yine hatmin akşama veya sabaha doğru yapılmasını müstehap görürlerdi."

 

Tahric: Darimi, fedail (865), Mervezi, Kıyamu'l-Leyl (188) ve Ebu Nuaym, Hilye (6/113).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

HATİMDE TEKBİR GETİRMEK