ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

KUR'AN'I

KALPTEN VE DÜŞÜNEREK OKUMAK

 

1879- Cesre binti Decace der ki: Ebu Zer'in şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazında bir ayeti sabah kadar okuyup durdu. Okuduğu ayeti de şuydu: "Eğer onlara azap edersen, şüphe yok ki onlar senin kullarındır. Eğer onları bağışlarsan, yine şüphe yok ki sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin"[Maide 118]

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Beyhaki, Sünen (3/14), Hakim, Müstedrek (1/241), Mervezi, Kıyamu'l-Leyl (102-103), Ebu'ş-Şeyh,Ahlaku'n-Nebiy (s. 188) ve Ahmed, Müsned (5/170).

 

 

 

1880- Ebu Zer der ki: Bir gece Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken sabaha kadar: "Eğer onlara azap edersen, şüphe yok ki onlar senin kullarındır. Eğer onları bağışlarsan, yine şüphe yok ki sen mutlak güç sahibisin, hüküm ve hikmet sahibisin"[Maide 118] ayetini okuyup durduğunu işittim. Rüku ve secdelerini de bu ayetle yapıyordu. "Ey Allah'ın Resulü! Sabahlayana kadar hep bu ayeti okuyup durdun" dediğimde: "Ben Rabbimden ümmetim için şefaat istedim ve bana bunu verdi. Bundan dolayı Allah'a şirk koşmayan herkes buna nail olacaktır" buyurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ahmed, Müsned (S / 149) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (11 /497 -498).

 

 

 

1881- Ebu Said bildiriyor: "(Gece namazında) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ayeti sabaha kadar tekrarlayıp durdu."

 

Tahric: İsnadında tanımadığım bir ravi vardır. Ahmed, Müsned (3/62).

 

 

 

1882- Ebu Hamza der ki: İbn Abbas'a: "Ben Kur'an'ı hızlı bir şekilde üç günde bir okuyabiliyorum" dediğimde: "Bir gecede yavaş yavaş ve düşünerek Bakara Suresi'ni okumam, benim için tümünü senin gibi okumamdan daha iyidir" karşılığını verdi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Beyhaki, Sünen (2/396), İbnu'l-Mübarek, Zühd 420 (1193) ve Abdurrezzak, Musannef2/489 (4187).

 

 

 

1883- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Kur'an'ı şiir okur gibi hızlıca veya kuru hurmayı daldan düşürür gibi dikkatsizce okumayın. Şaşırtıcı yönlerini düşünerek ve kalbinizi harekete geçirerek okuyun."

 

Tahric: İsnadında kopukluk vardır. İbn Ebi Şeybe, Musannef (2/521, 10/525) ve Mervezi, Kıyamu'l-Leyl (106).

 

 

 

1884- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Kur'an'ı okurken kalbinizi harekete geçırın (ürpertin). Okumaya başlarken aklınız sureyi ne zaman bitireceğinizde olmasın."

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

1885- Yahya b. Said der ki: Muhammed b. Yahya b. Habban ile birlikte oturmuşken Muhammed bir adamı çağırdı ve: "Bana babandan işittiğini anlat" dedi. Adam şöyle dedi: "Babamın anlattığına göre kendisi Zeyd b. Sabit'in yanına gidip: ''Kur'an'ın yedi günde bir okunması konusunda ne dersin?'' diye sordu. Zeyd: ''Güzeldir, ancak benim için Kur'an'ı ayda veya yirmi günde bir okumak daha iyidir. Sebebini de sor'' karşılığını verdi. Babam: ''Soruyorum, neden?'' deyince, Zeyd: ''Düşünüp daha iyi anlamak için'' karşılığını verdi.''

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

Tahric: İsnadında meçhul bir ravi vardır. Malik, Muvatta (200-20ı), İbnu'l-Mubarek, Zühd 420 ( ı ı 94) ve Abdurrezzak, Musannef ( 3 / 3 S4 ).

 

 

 

1886- Mis'ar b. Kidam der ki: Adamın biri Abdullah b. Mes'ud'a: "Bana öğütte bulun" deyince, Abdullah: "Allah'ın: ''Ey iman edenler!''[Bakara 103] diye seslendiğini işittiğin zaman buna iyice kulak ver. Zira bunun sonunda ya sana bir hayır verilecektir ya da kötü bir şeyden alıkonulacaksındır" karşılığını verdi.

 

Tahric: İsnadında kopukluk olsa da bir sakınca yoktur. İbnu'l-Mübarek, Zühd 12-13 (36), Ahmed, Zühd (158) ve Ebu Nuaym, Hilye (1/130).

 

 

 

1887- Abdulmelik b. Şebib, İbn Ebi Leyla'nın oğullarından birinden bildiriyor: Bir kadının yanına girdiğimde Hud Suresi'ni okuyordum. Kadın bana: "Ey Ebu Abdirrahman! Hud Suresi'ni bu şekilde mi okuyorsun? Vallahi ben bu sureyi altı aydır okuyorum ve hala bitirebilmiş değilim" dedi.

 

İsnadında belirsizlik vardır.

 

 

 

1888- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurma ağacına yaslanarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında ise şöyle buyurdu: "En iyi insanlar ile en kötü insanların kimler olduğunu size söyleyeyim mi? En iyi insan, atının veya devesinin sırtında veya yürüyerek ölene kadar Allah yolunda cihad eden kişidir. En kötü kişi de, Yüce Allah'ın Kitabını okuduğu halde buyruklarından hiçbirine riayet etmeyen günahkar ve günah işlemede cüretkar olan kişidir. "

 

Tahric: Ravilerinden biri meçhuldur. Diğeri ravileri de güvenilirdir. Nesai, cihad (6/ 11,12).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

KUR'ANI OKURKEN AĞLAMAK