ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

KUR'ANI OKURKEN AĞLAMAK

 

Havf bölümünde de zikrettiğimiz gibi Mutarrif b. Abdillah b. eş-Şıhhir, babasının: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken gördüm. Ağlamaktan göğsünden el değirmeni sesine benzer bir ses geliyordu" dediğini rivayet etmiştik.

 

 

 

1889- Mutarrif, babasından bildirir: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimde namaz kılıyordu ve (ağlamaktan dolayı) göğsünden kazan fokurtusuna benzer bir ses geliyordu."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Daha önce 756. hadiste geçmişti.

 

 

 

1890- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana Nisa Suresi'ni oku" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kur'an sana inmişken ben mı sana okuyacağım!" dediğimde: "Başkasından duymayı seviyorum" karşılığını verdi. Bunun üzerine Nisa Suresi'ni okumaya başladım. "Her bir ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onlara şahit olarak gösterdiğimiz zaman halleri nice olacak!"[Nisa 41] ayetine geldiğim zaman "yeter" anlamında bana göz kırptı. Başımı kaldırıp baktığımda Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözlerinden yaşlar akıyordu.

Buhari ile Müslim, Sahih'te Hafs b. Giyas'tan rivayet ettiler.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Buhari,fadail (6/112-113) ve Müslim, salatu'l-müsafirin (247).

 

 

 

1891- Abdurrahman b. es-Saib der ki: Sa'd b. Malik bize geldiğinde yanına gidip selam verdim. Kimlerden olduğumu sorunca söyledim. Bunun üzerine bana şöyle dedi: "Kardeşimin oğlu hoş gelmiş! Bana söylenene göre Kur'an'ı güzel bir sesle okuyormuşsun. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu Kur'an hüzünlü ve sıkıntilı bir ortamda nazil olmuştur. Bundan dolayı onu okurken ağlayın. Ağlayamıyorsanız ağlamakıt olun. Kur'an'ı da ahenkle okuyun. Zira onu ahenkle okumayan bizden değildir'' buyurduğunu işittim."

İbn Yusufun lafzıdır.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ebu Davud 2/155 (1469) ve İbn Mace 1/424 (1337).

 

 

 

1892- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana Kur'an oku" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kur'an sana inmişken ben mi sana okuyacağım!" dediğimde: "Başkasından duymayı istiyorum" karşılığını verdi. Bunun üzerine Nisa Suresi'ni okumaya başladım. "Her bir ümmetten bir şahit getirdiğimiz ve seni de onlara şahit olarak gösterdiğimiz zaman halleri nice olacak!"[Nisa 41] ayetine geldiğim zaman: "Yeter" buyurdu. Baktığımda Resulullah 'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözlerinden yaşlar akıyordu. 

Buhari, Sahih'te Müsedded ile Sadaka b. Fadl kanalıyla Yahya'dan rivayet etti.

 

Tahric: Buhari, tefsir (S/180) ilefadail (6/114).

 

 

 

1893- Abdulmelik b. Umeyr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Size bir sure okuyacağım, ağlayana da cennet vardır" buyurdu. Ancak süreyi okuyunca oradakilerden kimse ağlamadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu görünce: "Size bir sure okuyacağım. ağlayana cennet vardır. Ağlayamıyorsanız da ağlamaklı olun" buyurdu.

Mürsel bir hadistir.

 

Tahric: İsnadı zayıf, mürsel bir hadistir.

 

 

 

1894- Cerir b. Abdullah el- Beceli der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Size Tekasür Suresi'ni okuyacağım, ağlayana da cennet vardır" buyurdu. Sureyi okuyunca bazılarımız ağlarken bazılarımız ağlamadı. Ağlamayanlar: "Ey Allah'ın Resulül Ağlamak için kendimizi zorladık, ama ağlayamadık" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sureyi size bir daha okuyacağım. Ağlayana cennet vardır, ancak ağlayamayan da ağlamaklı olsun" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı çok zayıftır. Suyuti, Dürrü'l-Mensur (8/610).

 

İsnadı zayıftır. Muhammed b. İbrahim b. Muhammed el-fezarı de bunu İbrahim b. Muhammed el-Firyabi'den rivayet ederek mutabaat etmiştir.

Sabit bir hadisle Aişe'den bize bildirildiğine göre Ebu Bekr es-Sıddik evinin avlusunda kendine bir namazgah yapmıştı. Burada namaz kıldığında müşrik kadınlar ve çocukları durup şaşkınlık içinde onu seyrederlerdi. Ebu Bekr de gözü sulu biriydi ve Kur'an okuduğu zaman gözyaşları na hakim olamazdı. Bu da isnadıyla birlikte Fadail kitabı içinde geçmiştir.- Ebu Nuaym, Hilye (1/29) ve İbn Hişam, es-Siretu'n-Nebeviyye (1/372-374).

 

Bize bildirildiğine göre Ömer b. el-Hattab'ın faziletleri konusunda da Hasan şöyle demiştir: "Ömer b. el-Hattab virdini okurken bazen bir ayette boğazı düğümlenir ve yere düşene kadar ağlardı. Bundan dolayı da evde bir iki gün kalır, evdekiler onu hasta zannederdi.''- İbn Ebi Şeybe, Musannef(13/269), Ahmed, Zühd (119) ve Ebu Nuaym, Hilye (ı/sı).

 

 

 

1895- Abdullah b. Şeddad b. el-Had der ki: "Ömer b. el-Hattab'ın sabah namazını kıldınrken "Ben tasa ve üzüntümü ancak Allah'a arz ederim"[Yusuf 86] ayetinde iç çekişlerini en arka saftan duydum."

 

Lafız Said'in lafzıdır. Yahya da daha kısa bir metinle rivayet etmiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Abdurrezzak, Musannef 2/114 (2716), İbn Ebi Şeybe, Musannef (14/7) ve İbn Sa'd, Tabakat (6/126).

 

 

 

1896- Alkame b. Vakkas der ki: Ömer b. el-Hattab'ın arkasında yatsı namazını kıldım. Namazda Yusuf Suresi'ni okudu. Yusufun zikredildiği yere gelince ağlamaya başladı ki en arka saflarda olmama rağmen iç çekmelerini işitebiliyordum."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Abdurrezzak, Musannef2/111 (2703) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (14/8).

 

 

 

1897- Ebu Ma'mer bildiriyor: Hz. Ömer, Meryem Suresi'ni okudu. Secde ayetini okuduğu zaman da secdeye gitti. Sonra: "Secdeyi yaptık, ama ağlaması nerede?" dedi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Cerir, Tefsir (16/98), İbn Kesir, Tefsir (3/127) ve Suyüti,

Dürrü'l-Mensur (S/S2S).

 

 

 

1898- Ebu Burde der ki: Ebu Musa, "Ey insan! Kerım olan Rabbine karşı seni aldatan nedir?''[İnfitar 6] ayetini okuduğu zaman: "Onu aldatan cahilliğidir" derdi. "Şimdi siz, beni bırakıp da İblis'i ve neslini, kendinize dostlar mı ediniyorsunuz? Halbuki onlar sizin için birer düşmandırlar"[Kehf 50] ayetini okuduğu zaman da ağlardı.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

1899- İbn Ebi Muleyke der ki: İbn Abbas'la hem Mekke'den Medine'ye, hem de Medine'den Mekke'ye gidişlerinde yoldaşlık ettim. Yolculuk süresince farz namazları ikişer rekat olarak kılardı. Konakladığı zaman da gece yarısı kalkar ve Kur'an'ı yavaşça tane tane okurdu. Okurken de çokça iç çekip ağlardı. Yine: "ÖZüm sarhoşluğu bir hakikat olarak insana gelir de ona, ''İşte bu, senin öteden beri kaçıp durduğun şeydir'' denir"[Kaf 19] ayetini çokça okurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (14/61-62), Ahmed, Zühd (188) ve Ebu Nuaym, Hilye (1/327).

 

 

 

1900- Abdullah b. Urve b. ez-Zübeyr der ki: Ninem Esma'ya: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı Kur'an'ı işittikleri zaman nasıl olurlardı?" diye sorduğumda: "Yüce Allah'ın da vasfettiği gibi gözleri yaşanr, ürperirlerdi" karşılığını verdi. Ona: "Ama burada Kur'an'ı işittiği zaman düşüp bayılanlar var" dediğimde: "Kovulmuş şeytandan Allah'a sığınırım" karşılığını verdi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Suyuti, Dürrü'l-Mensur (7/222).

 

 

 

1901- Hanunad der ki: Sabit gece namazı kılarken: "Yazık sana!" deyip: "Seni topraktan, sonra bir damla döl suyundan yaratan, sonra da seni (eksiksiz) bir insan şeklinde düzenleyen Allah'ı inkar mı ediyorsun?''[Kehf 37] ayetini okur, iç çekerek bu ayeti tekrar ederdi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Zehebi, Siyer (5/225).

 

 

 

1902- Bişr b. el-Hakem en-Nisabüri der ki: Fudayl'ın karısı: "Oğlumun yanında Kur'an okumayın" derdi. Zira oğlu, yanında Kur'an okunduğu zaman düşüp bayılırdı. İbnu'l-Fudayl da Kur'an okuyamazdı, bundan dolayı babasına: "Babacığım! Allah'a dua et de bir kerecik de olsa Kur'an'ı hatmedebileyim" derdi.

 

Tahric: İsnadında tanımadığım bir ravi vardır.

 

 

 

1903- İshak b. İbrahim el-Hanzali der ki: Mu'temir b. Süleyman bana çokça saygı gösteren birisiydi. Bir gün yanına girdiğimde başını bile kaldırıp bakmadı. İşini bitirince de: "Ey Ebu Yakub! Seni göremedim! Kur'an okuyan kişi de sadece içindeki ilmi görür" dedi.

 

Tahric: İsnadının nasıl olduğunu netleştiremedim. Bu rivayeti tahric eden birini de görmedim.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

KUR'AN OKUMAYA İSTİAZE İLE BAŞLAMAK