ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

KUR’AN’I ÖĞRENMEK

 

1783- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "En

üstününüz Kuran'ı öğrenen ve öğretendir" buyurmuştur.

Buhari, Ebu Nuaym'dan rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Buhari, fadailu'l-kur'an (6/108).

 

 

 

1784- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "En üstününüz Kuran'ı öğrenen ve öğretendir" buyurmuştur.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Nuaym,Ahbaru lsbehan (2/34).

 

 

 

1785- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: "En hayırlınız. Kuran'ı öğrenen ve öğretendir" buyurmuştur.

Sa'd b. Ubeyde der ki: Kur'an öğreten biri olan Ebu Abdirrahman bu hadisi naklettikten sonra: "Beni bu mecliste oturtan şey de budur" dedi.

Buhari, Haccac b. Minhal kanalıyla Şu'be'den rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Buhari,fadailu'l-kur'an (6/108).

 

 

 

1786- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bu Kur'an Allah'ın bir ziyafetidir. Bundan dolayı elinizden geldiği kadanyla bundan istifade edip öğrenin. Bu Kur'an Allah'ın ipidir, apaçık bir nur ve faydalı olan şifadır. O, kendisine tutunanları günahlardan korur, peşinden gidenleri kurtuluşa erdirir. Kur'an(a uyan) eğrilmez ki doğrultulsun. Doğru yoldan sapmaz ki kınansın. Onun şaşırtıcı yönleri tükenmez. O çok okunmaktan eskimez. Yüce Allah ondan okuduğunuz her bir harf için size on iyilik sevabı verir. Size ''Elif Lam Mım''[Bakara 1] bir harftir demiyorum. -İbn Bişran rivayetinde şu eklemeyi yapar:- Bunlardan "Elif" bir harf, "Lam" bir harf ve "Mim" de bir harftir. Bunun için de size otuz sevap verilecektir. ''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/483), Muhammed b. Nasr el-Mervezi, Kıyamu'l-Leyl (2l2), İbn Hibban, el-Mecruhin (1/86), Hakim, Müstedrek (1/555), Hatib, elCami' (1/107), Ebu Nuaym, Ahbaru Isbehan (2/278k Abdurrezzak, Musannef (3/375), Darimi,fadailu'l-kur'an (827) ve İbnu'l-Mübarek, Zühd 279 (808).

 

 

      

Ebu İshak, İbrahim el-Heceri'dir.

 

Salih b. Amr ve Yahya b. Osman da bunu bu şekilde İbrahim'den merfu olarak rivayet etmişlerdir.

 

Cafer b. Avn ile İbrahim b. Tahman ise Abdullah b. Mes'ud'dan mevkUf olarak rivayet etmişlerdir.  - Darimi,Müsned (827).

 

 

 

1787- Ukbe b. Amir der ki: Bir gün biz Suffe'deyken yanımıza Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktı ve: "içinizden kim sabah Buthan veya Akık'e gidip günaha bulaşmadan ve akrabalarıyla ilişkiyi kesmeyecek şekilde iri hörgüçlü ve gösterişli iki deve ile dönmek ister?" diye sordu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Hepimiz bunu isteriz" dediğimizde ise şöyle buyurdu: "Birinizin sabah Mescid'e gelip Allah'ın Kitab'ından iki ayet öğrenmesi iri hörgüçlü iki devesinin olmasından daha hayırlıdır. Üç ayet üç deveden, dört ayet de dört deveden daha hayırlıdır. Öğrenilecek ayetler aynı sayıdaki deveden daha hayırlıdırlar. "

Başka bir kanalla Müslim, Musa b. Ali'den rivayet etti.

 

Tahric: Müslim, salatu'l-müsafirin (2Sı).

 

 

 

1788- Hilris el-A'var der ki: Mescid'e uğradığımda cemaatin kendi aralarında boş konuştuklarını gördüm. Bunun üzerine Ali b. Ebi Talib'in yanına girdim ve: "Ey müminlerin emiri! İnsanların boş konuşmalara nasıl daldıklarını görmüyor musun?" dedim. "Gerçekten bunu yapıyorlar mı?" diye sorunca: "Evet!" karşılığını verdim. Bunun üzerine şöyle dedi: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ilerde büyük bir fitne olacakı" buyurduğunu işittim. "Ey Allah'ın Resulül Bu fitneden kurtuluş yolu nedir?" diye sorduğumda da şöyle buyurdu: "Yüce Allah'ın Kitab'ında sizden öncekiler ve sonrakiler hakkında bilgi ve haberler, aranızdaki meseleler için de hükümler bulunmaktadır. içindekiler boş sözlerden uzak, hak sözlerdir. Her kim büyüklenerek onu bırakırsa Yüce Allah onun işini bitirir. Doğru yolu veya ilmi Kur'an'dan başka bir yerde arayanı Allah dalalete düşürür. Kur'an, Allah'ın kopmaz ipidir. Hikmetli sözleridir, dosdoğru yoludur. Kur'an'la arzular bozulmaz, diller dolaşmaz. Alimler Kur'an 'a doymaz, çok tekrarlansa da bıkkınlık vermez, şaşırtıcı yönleri de tükenmez. Öyle bir kitaptır ki cinler onu duyduklarında uzak duramazlar ve: "Doğrusu biz, doğru yola götüren, hayrete düşüren bir Kuran dinledik de ona inandık"[Cin 1,2] derler. Ona göre konuşan doğru söyler. onunla amel eden sevap kazanır. onunla hüküm veren adil davranmış olur. ona çağıra'n dosdoğru yola iletir ...

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi 5/172 (2906).

 

 

 

1789- Vehb b. Cerir, babasından bildiriyor: Kays b. Sa'd'ın bir adamdan naklen bildirdiği bir hadiste "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kur'an apaçık bir nurdur. Hikmetli sözlerdir ve dosdoğru yoldur'' buyurdu" dediğini işittim.

 

Tahric: İsnadında ismi verilmeyen bir ravi vardır. Suyuti, Dürrü'I-Mensur (1/39).

 

 

 

1790- Ebu Vail bildiriyor:. Abdullah (b. Mes'ud) "Bizi doğru yola eriştir"[Fatiha 6] ayetini açıklarken: "Doğru yoldan kasıt, Allah'ın Kitab'ıdır" demiştir.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Hakim, Müstedrek (2/258), İbn Cerir, Tefsır (1/74) ve Ebu Nuaym, TarıhuIsbehan (2/103).

 

 

 

Beyhaki derki: Sübut bulmuş bir hadisle Zeyd b. Erkam'dan bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesinde: "Size iki ağır emanet bırakıyorum. Bunlardan biri içinde hidayetin ve nurun bulunduğu Allah'ın Kitab'ıdır. Allah'ın Kitab'ına tutunup ona göre hareket edin" buyurmuş, bu yönde onlara teşviklerde ve öğütlerde bulunmuştur.

 

Tahric: Müslim, fedailu's-sahabe (36).

 

 

Başka bir rivayette: "Allah'ın Kitab'ı (kendisine tutunmasını emrettiği) Allah'ın ipidir. Ona tabi olan hidayette, onu bırakan da dalalette olur" lafzıyla rivayet edilir. -- Müslim, fedailu's-sahabe (37).

 

 

 

1791- Huzeyfe der ki: "Ey Allah'ın Resulü! İçinde bulunduğumuz bu hayırlardan sonra sakınmamız gereken kötü şeyler de gelecek mi?" diye sorduğumda: "Ey Huzeyfe! Sen Allah'ın Kitab'ına sardı Onu öğren ve içindekilere uy" buyurdu. Bunu üç defa tekrarlayınca da ben: "Tamam" dedim.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Davud 4/447 (4246) ve Nesai, fedailu'l-kur'an 84 (57).

 

 

 

1792- Ebu Şurayh el-Huzai der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: "Allah'tan başka ilah olmadığına benim de Allah'ın Resulü olduğuma şahadet etmiyor musunuz?" diye sordu. "Tabi ki ediyoruz" karşılığını verdiğimizde ise şöyle buyurdu: "Bilin ki bu Kur'an, bir ucu Allah'ın elinde, diğer ucu da sizin elinizde olan bir ip gibidir. Ona iyice tutunun ki ona tutunduktan sonra bir daha asla dalaIete düşmez ve helak olmazsınız. ''

 

Tahric: İsnadı sahihtir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (10 /481), Abd b. Humeyd, Müsned 1/432 (482), İbn Hibban, Mevarid (1792), Taberani, el-Mu'cemu'l-KEbir 22/188 (491) ve Muhammed b. Nasr el-Mervezi, Kıyamu'l-Leyl (s. 127).

 

 

Leys b. Sa'd, Said el-Makburi kanalıyla Nafı' b. Cübeyr'den, o da Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu mürsel olarak rivayet etmiş, Buhari:

"Bu diğerinden daha sahilıtir" demiştir.

 

Tahric: Bezzar, Keşfu'l-Estar (1/77) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir 2/126 (1539) ile M. es-Sağir (2/98).

 

 

 

1793- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İçinde Kur'an'dan bir şeyler bulunmayan kişi, harabe bir ev gibidir" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı güçlü değildir. Tirmizi 5/177 (2913).

 

 

 

1794- Ebu Umame anlatıyor: Adamın biri Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Peygamberi! Filan oğullarının arazisini satın aldım ve ondan şu kadar kar ettim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bundan daha çok kar getiren bir şeyi size söyleyeyim mi?" buyurunca, adam: "Böyle bir şey var mı ki?" diye sordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "On ayet öğrenen kişi (daha fazla kar etmiş olur)" buyurunca, adam gitti. On ayet öğrendikten sonra da Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bunu söyledi.

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur.

 

Tahric: İsnadı hakkında tenkitler vardır.

Taberani, el-Mu'cemu'I-Kebir 8/311 (8012).

 

 

 

1795- Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ı ezberleyen. helalini helal, haramlarını da haram sayan kişiyi Yüce Allah cennete sokar ve onu ailesinden on kişiye şefaatçi kılar ...

 

İsnadı zayıftır.

 

 

Hocamızın nüshasında bu şekilde "Cafer b. Süleyman ed-Dubbai" ismiyle rivayet edilip bu şekilde gelmiştir. Ancak bunda karıştırma vardır ve doğrusu "Hafs b. Süleyman el-Mukri" şeklinde olmalıdır. (Bunu söyleyen kişi, hadisi Beyhaki'den rivayet edenlerden biri ya da bizzat Beyhaki'nin kendisidir. )

 

 

 

1796- Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an '1 okuyup ezberleyen, helalini helal, haramlarını da haram sayan kişiyi Yüce Allah cennete sokar ve onu ailesinden cehennemi hak etmiş on kişiye şefaatçi kılar ...

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (2/788).

 

Ebu Ahmed der ki: "Bu hadisi Hafs b. Süleyman, Kesir b. Zazan'dan rivayet eder. Kesir'den Hafs dışında da rivayet edenler vardır."

 

 

Beyhaki der ki: Ebu İsa et-Tirmizi de bunu Ali b, Hacer kanalıyla Hafs'tan rivayet etmiş ve: "Tek kanallı hadistir. Hadisi sadece bu kanalla biliyoruz ve isnadı sahih değildir" demiştir.

 

Tahric: Tirmizi 5/171 (2905) ve İbn Mace 1/78 (216).

 

 

Hafs b. Süleyman, Kufelidir ve hadiste zayıf biridir. Fadail kitabının sonunda Muhammed b. Bekkar er-Reyyan kanalıyla Hafs'tan aynısı rivayet edilmiştir. -- Abdullah b. Ahmed, Zevaidu'l-Müsned (1/149). 

 

Hafs bunu rivayette tek kalmıştır ve hadis alimlerine göre hadisleri zayıf görülmüştür.

 

 

 

1797- Sehl b. Muaz b. Enes el-Cuheni'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ı okuyan ve onunla amel edenin anne babasına kıyamet gününde bir taç giydirilir. Bu tacın ıŞığı, dünyada güneşin evlerinize verdiği ışıktan daha fazladır. Kur'an'la amel eden kişinin mükafatının ne olacağını düşünüyordunuz?"

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ebu Davud 2/148 (1453).

 

 

 

1798- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Henüz ihtilam olmadan önce Kur'an'ı okuyan kişiye çocukken hikmet verilmiş olur" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Beyhaki, Medhal 374 (639) ve Suyuti, ed-Dürrü'I-Mensur (5/485).

 

 

 

1799- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi Kuran'ı henüz küçük yaşta öğrendiği zaman Yüce Allah Kuran'ın etine ve kanına kadar işlemesini sağlar" buyurmuştur.

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur.

 

Tahric: İsnadında bir sakınca yoktur. Buhari, Tarihu'l-Kebir 2 (1/95).

 

 

 

1800- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişinin henüz küçükken öğrendiği Kuran onun etine ve kanına kadar işler. Büyük yaşta öğrenen kişi ise unutup tekrar ezberlediğinde sevabını iki katıyla alır. ''

 

Tahric: İsnadında bir sakınca yoktur. Beyhaki, Medhal 373-374 (637, 638) ve İbn Adiy, el-Kamil (5/1703).

 

İki kanalın rivayetlerinin lafzı aynıdır. İbn Naciye'nin rivayetinde "Ömer b. Talha" yerine "Leysilerin azatlısı Ömer b. Talha" ibaresi geçmiştir.

 

 

 

1801- Abdullah (b. Mes'üd) der ki: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem), on Kur'an ayeti öğrendiğimiz zaman bu ayetler in içindekileri iyice öğrenmeden sonrasında nazil olan diğer on ayeti öğrenmeye geçmezdik."

Şazan der ki: Şerik'e: "Ayetlerin içindekilerden kasıt ilim mi?" diye sorulunca: "Evet!" dedi.

 

Tahric: İsnadında ezberini karıştırmaya başlamış biri olan Ata b. es-Saib vardır. Hakim, Müstedrek (1/557) ve Muhammed b. Nasr el-Mervezi, Kıyamu'l-Leyl (127).

 

 

 

1802- Başka bir kanalla Şerik bir öncekinin aynısını: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem), on Kur'an ayeti öğrendiğimiz zaman bu ayetlerin içinde bize bildirilen bilgileri iyice öğrenmeden sonrasında nazil olan diğer on ayeti öğrenmeye geçmezdik" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

Tahric: İsnadında ezberini karıştırmaya başlamış biri olan Ata b. Saib vardır.

 

 

 

1803- İshak b. İsa der ki: Malik'in bir şeyleri yaparken acele etmeyi kınadığı gün ayrıca: "İbn Ömer, Bakara Süresi'ni sekiz senede okumuştu (ahkamıyla birlikte öğrenmişti)" dediğini işittim.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

1804- Malik bildiriyor: "Bana bildirilene göre Abdullah b. Ömer, sadece Bakara Suresi'ni öğrenmek için sekiz yıl harcamıştır."

 

Tahric: Malik, Muvatta (205).

 

 

 

1805- İbn Ömer der ki: "Ömer b. el-Hattab sadece Bakara Suresi'ni öğrenmek için on iki yıl harcadı. Sureyi bitirince de develer kurban etti."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Suyuti, Dürrü'l-Mensur'de (1/54) geçtiği üzere Hatib, er-Ruvatu an Malik'te rivayet etti.

 

 

 

1806- Halid b. Dinar der ki: Ebu'ı-Aliye bize: "Kur'an ayetlerini beşer beşer öğrenin. Zira Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cebrail'den ayetleri beşer beşer alırdı" dedi.

 

Tahric: Ahmed b. Abdilcebbar el-Utaridi dolayısıyla isnadı zayıftır. İbn Ebi Şeybe, Musannef (10/461) ve Ebu Nuaym, Hilye (2/219).

 

 

 

1807- Hz. Ömer der ki: "Kur'an ayetlerini beşer beşer öğrenin. Zira Cebrail, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayetleri beşer beşer indirmiştir."

 

Ali b. Bekkar der ki: Alimlerden biri: "Kur'an ayetlerini beşer beşer öğrenen kişi onları unutmaz" demiştir.

 

Tahric: İsnadında mesrur bir ravi vardır. Hatib, Tarih (13/287) ve Ebu Nuaym, Hilye (9/319).

 

 

 

Beyhaki der ki: "Veki' bunu Ömer'e dayandırma konusunda diğerlerine muhalefet etmiştir ve onun rivayeti daha sahih olan rivayettir."

 

 

 

1808- İbn Mes'ud der ki: "İlim öğrenmek isteyen Kur'an'ı okusun. Zira içinde öncekilerin de, sonrakilerin de haberlerini bulacaktır."

 

Tahric: İsnadı güçlü değildir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (10 /485).

 

 

Şu'be ise bunu Ebu İshak'tan: "(İlim öğrenmek isteyen) Kur'an'a baksın. Zira içinde öncekilerin de, sonrakilerin de bilgilerini bulacaktır" lafzıyla rıvayet etmıştır. ... -- Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir 9/145-146 (8664, 8665, 8666), Ahmed, Zühd (157) ve İbnu'l- Mübarek, Zühd 280 (814).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

KUR'AN'I SIK SIK OKUMAK