ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

Kur’an-ı Kerim’e Saygı Göstermek

 

Ebu Abdillah el-Halimi der ki: "Kur'an'a saygı değişik bölümlerden oluşur. Biri onu öğrenmektir. Diğeri onu öğrendikten sonra sık sık okumaktır. Diğeri Kur'an'ı kalpten, düşünerek okumak, gerekli yerlerde ayetlerini tekrarlamak, ayetlerde Allah'ın öğütleri ve tehditleri karşısında ağlamaklı olmaktır. Diğeri okumaya istiaze ile başlamaktır. Diğeri okumayı yerinde hamd ederek, "Sadakallahul-Azım" diyerek, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salavat getirip vahyi hakkıyla tebliğ ettiğine dair şahadet ederek bitirmektir.

 

Kişinin Kur'an'ı hatmetmesinin de bir adabı vardır. Bunlardan biri sonuna kadar okuduktan sonra baş kısmından biraz okuyup sonra okumayı bitirmektir. Bir diğeri kişinin hatmin bitiminde ailesi ve çocuklarını hazır bulundurmasıdır. Bir diğeri hatmi gündüzün veya akşamın ilk saatlerinde yapmasıdır. Bir diğeri hatim duasından önce tekbir getirmesidir. Diğeri duada din ve dünya konularında kişinin istediğini ifade etmesidir.

Kur'an'a saygının gereklerinden biri de okurken cennet ve cehennem zikredildiği zaman durup Allah'tan cenneti isteyip cehennemden O'na sığınmaktır. Diğeri Yüce Allah'ın Kur'an ayetlerinde kullarından ikrar etmesini istediği şeyleri ikrar etmektir. Diğeri secde ayetlerinde secde etmektir. Diğeri cünüp veya hayızken Kur'an'ı okumamaktır.

Bir diğeri abdestsiz iken Kur'an'ı taşımamak veya ona dokunmamaktır.

Diğeri okumaya başlamadan önce hazırlık olarak ağzı misvaklayıp yıkamaktır. Diğeri temiz giysilerle ve koku sürünerek okumaktır. Kokunun okuma bitene kadar kalmasının sağlanması daha güzel ve efdaldir. Diğeri okumanın gece açıktan, gündüz ise sessiz bir şekilde yapılmasıdır. Ancak gündüz vakti konuşma ve gürültü yapılmayan yerde açıktan okunabilir.

 

Diğeri kişinin birileriyle konuşmak için okumasını kesmemesi ve okumasını bitirene kadar devam etmesidir. Diğeri okurken elinden geldiği kadarıyla sesini güzelleştirmesidir. Diğeri ayetleri hızlıca değil de anlaşılacak şekilde tane tane okumasıdır. Diğeri Kur'an'ı baştan sona üç günden daha az bir süre içinde okumamasıdır. Diğeri isteyenlere Kur'an'ı öğretmesi, bundan dolayı kibre kapılmak yerine mükafatını Allah'tan beklemesi ve bunu sevaba bir fırsat olarak görmesidir. Diğer Kur'an'ı şaz ve garib kalan kıraatlerden değil de herkesin kullandığı kıraat üzerinden yapmasıdır.

 

Diğeri Kur'an'ı, öğrendiği şekliyle başkalarına aktaran adil alimlerden öğrenmesidir. Diğeri kişinin yanında bulunan mushafı bir gün dahi olsa ara vermeden açıp okumasıdır. Kişi hafız olsa dahi bazen ezberinden bazen de elindeki mushaftan okumayı ihmal etmemelidir. Diğeri ayetleri birbirine bağlamadan aralarını ayırarak ayet ayet okumasıdır. Diğeri kişinin elinden geldiği kadarıyla okumayı ve hatmi namaza denk getirmesidir. Yine kişi her yıl bir defa Kur'an'ı baştan sona kendisinden daha iyi ve daha güzel okuyan birinin önünde okumalıdır. Bunun için de en uygun vakit Ramazan ayıdır.

 

Diğeri diğer aylara nazaran Ramazan ayında daha fazla okuma yapılmasıdır. Diğeri okumada başkalarıyla boy ölçüşmeye girilmemesidir. Diğeri Kur'an ayetlerinin elde bir delil yoksa zanna göre tefsir edilmemesi ve "Bu ayetin anlamı budur!" denilmemesidir. Diğeri Kur'an'ın düşman topraklarına götürülmemesidir. Diğeri Kur'an'ın gramerini bilmesi, kıraatte harfleri kalın (tefhım ile) okuması, ancak bunda aşırıya kaçmamasıdır.

Diğeri başlanan bir süreyi bitirmeden diğer bir süreye geçilmemesidir.

 

Diğeri hatmi bitireceği zaman okunuşu konusunda kıraat alimleri arasında ihtilaf bulunan kelimelerin de okunmasıdır. Bu şekilde her bir kelimeyi okumuş olur. Diğeri Tevbe Süresi dışında her bir süreye Besmele ile başlamasıdır. Diğer sürelere nazaran özellikle Fatiha Süresi'nde buna dikkat etmelidir ki bu süreyi besmelesiz okuduğu zaman ilk ayetini okumamış sayılır.

 

Diğeri her bir sürenin fazileti konusunda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelen bir hadisi öğrenmesi, bu hadis zikredildiği zaman da faziletinden dolayı söz konusu süreyi okumasıdır. Diğeri kişinin elinden geliyorsa ayetleri kendine veya bir başkasına şayet hasta, üzüntülü, korku içinde, mukım veya yolcu ise şifa niyetine rukye olarak okuması, ardından o yönde dua etmesidir. Diğeri Yüce Allah'ın Kur'an'da belirttiği ve kendisine vereceği şeylere zenginin zenginliğine, sultanın sultanlığına sevinmesi gibi sevinmesi, bu nimetleri değerli görüp bundan dolayı Allah'a hamd etmesidir.

 

Diğeri kıraatiyle diğer okuyanlara karşı övünmemesidir. Diğeri kendisine bir şeyler verilir niyetiyle Kur'an'ı çarşı ve meclislerde okumamasıdır. Diğeri hamamda, pis olan yerlerde veya def-i hacet yaparken okunmamasıdır. Diğeri kıraatte uzatmaları, hemzeleri atlamama adına çok zorlamamalı, harflerin tam mahrecinden çıkması için fazla çaba göstermemelidir ki bu durumda yemeği ağzında çiğnemesi gibi kıraati de ağzında kalacaktır.

 

Diğeri de bir topluluk Kur'an okumak için mescit ve benzeri bir yerde toplandığı zaman karıştırmamaları ve kıraatin birbirine girmemesi için okumanın diğerinin duyacağı şekilde açıktan yapılmamasıdır. Bu da namaz ve hutbe dışında yapılan kıraatler içindir. Ancak bir imam okuyorsa açıktan okur ve diğerleri sesini çıkarmadan onu dinler. Namazda imam açıktan okurken kendileri de okuyacaklarsa sadece kendileri duyacakları şekilde içlerinden okurlar. Kişi hutbeyi dinlerken de kıraat yapmamalıdır. Kişi namaz dışında bir cemaate Kur'an okuduğu zaman diğerleri susup onu dinler. Ancak içlerinden namaza duran biri varsa bu kişi kıraatini açıktan yapabilir.

 

Diğeri mushafın üzerine başka bir kitap veya giysi veya başka bir şeyin konulmamasıdır. Ancak iki mushaf ise biri diğerinin üzerine konulabilir. Diğeri mushafın yazılırken elden geldiği kadarıyla en güzel hat ile yazılmasıdır. Yazılacak mushafın ebadı küçük tutulmamalı ve harfleri kötü bir hat ile yazılmamalıdır. Diğeri Kur'an yazılırken içine secde, aşir, vakf işaretleri, ayet sayısı veya farklı kıraatler, ayetlerin anlamı gibi Kur'an'dan olmayan şeylerin yazılmamasıdır.

 

Diğeri içinde Kur'an okunacak evin kandil veya mumlarla aydınlatılmasıdır.

Ramazan aylarında da mescitlerin aydınlatması da süslemesi de daha fazla yapılır. Bir diğeri de fıkıh alimlerine gösterilen saygının hatta daha fazlasının Kur'an alimleri için gösterilmesidir. Muvaffakiyet Allah'tandır. Benim aklıma gelen ve belli başlı olanları bu şekilde elli bölümdür. Bunlardan başka bölümler de olabilir."

 

Beyhaki der ki: "Ben de inşaallah bu bölümlerden her biri için bana ulaşan haber ve rivayetlerden bazılarını zikredeceğim."

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

KUR’AN’I ÖĞRENMEK