ŞUABU’L-İMAN

14.ŞU’BE: Resulullah (s.a.v.)’i Sevmek

 

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Yaratılışı ve Ahlakı

 

Delailü'n-Nübüvve'de Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hilye-i şerifleri ve özellikleri konusunda Hind b. E,bi Hale, Ümmü Ma'bed ve başkalarının rivayetlerini zikretmiştik. Burada bunlardan bazılarına değineceğiz .

 

 

 

1347- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara nazaran ne uzun ne de kısaydı, orta boylu biriydi. Teni çok beyaz değildi, esmer de değildi. Saçları çok kıvırcık veya tam düz değildi. Kırk yaşlarındayken Yüce Allah onu risaletle gönderdi. Risaletten sonra Mekke'de on, Medine'de de on yıl kaldı. Altmış yaşlarındayken de vefat etti. Vefat ettiğinde saçı ve sakalında yirmi tane dahi ağarmış kıl yoktu.''

 

Tahricd: Buhari, menakib (4/164, 165), libas (7/57) ve Müslim, fadail (98,113).

 

Buhari ile Müslim bunu Sahihlerinde Malik kanalıyla rivayet ettiler. Beyhaki der ki: Zübeyr b. Adiy'den naklen bize bildirilene göre Enes b. Malik: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altmış üç yaşındayken vefat etti" demiştir.

 

 

 

1348- Enes b. Malik der ki: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altmış üç yaşındayken vefat etti. Ebu Bekr de altmış üç yaşındayken vefat etti. Ömer de altmış üç yaşındayken vefat etti.''

 

Tahric: İsnadında mestur olan bir ravi vardır. Beyhaki'nin hocası hakkında da tenkitler bulunmaktadır.

 

Müslim, Sahih'te Züneyc kanalıyla rivayet etti.- Müslim,fadail (2/1825).

 

Zührl'nin Urve kanalıyla Aişe'den(1) bildirdiğine göre, yine Amr b. Dinar(2) ile Ebu Cemre'nin(3) aktardığına göre İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) risaletten sonra Mekke'de on üç sene ikamet etti" demiştir.

 

Tahric: (1) Buhari, menakib (4/164), meğazi (5/144) ve Müslim, fadail (115). (2): Buhari, menakib (4/253) ve Müslim, fadail (117). (3): Buhari, menakib (4/253) ve Müslim, fadail (1/8).

 

 

Ammar b. Ammar'ın bildirdiğine göre ise İbn Abbas ''(Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) risaletten sonra Mekke'de) on beş sene ikamet etti.'' demiştir. -Müslim,fadail (121,122). - Ancak Ebu Cemre ve Amr'ın rivayeti mahfuz olan görüştür.

 

 

 

1349- Ali b. Ebi Talib der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne çok kısa ne de çok uzundu. Başı iri, sakalları gürdü. Elleri ve ayakları etliydi. Eklem yerleri iriydi. Yüzü kırmızıya çalan bir beyazlıktaydı. Göğsünden göbeğine doğru ince çizgi halinde kılları vardı. Yürürken bir yokuştan iniyormuş gibi öne eğilerek yürürdü. Ne öncesinde, ne sonrasında onun gibisini görmüş değilim. ''

 

Tahric: İsnadında hadisleri leyyin olan bir ravi vardır. Tirmizi 5/598 (3637).

 

 

 

1350- Hz. Ali'nin torunlarından olan İbrahim b. Muhammed der ki: Hz. Ali, Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) özelliklerini anlatırken şöyle derdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne çok uzun, nede çok kısaydı. Herkese nazaran orta boyluydu. Saçları ne kıvırcık ne de düzdü, az dalgalı idi. Şişman değildi, tombul yanaklı da değildi. Yüzü yuvarlaktı, teni kırmızıya çalan bir beyazlıktaydı. Kara gözlü, uzun kirpikliydi. Omuzları ise kılsızdı. Elleri ve ayakları dolgundu. Yürüdüğü zaman sanki bir yokuştan aşağıya iniyormuş gibi sağlam basarak yürürdü. Bir tarafa dönüp bakacağı zaman tüm vücuduyla dönerdi. İki kürek kemiği arasında peygamberlik mührü vardı, zira peygamberlerin sonuncusuydu. İnsanların en cömerdi, en çok ısındığı kişiydi. Lehçesi en doğru, sözüne en sadık, huyu en yumuşak ve insanlarla en güzel şekilde geçinen kişiydi. Onu ansızın ve ilk defa gören ürker, ancak onunla beraber olan ve tanıyan çok severdi. Onu vasfetmeye çalışan kişi: ''Ne öncesinde ne de sonrasında onun gibisini görmedim'' derdi."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi 5/599 (3638).

 

 

Başka bir kanalla İsa b. Yunus aynı isnadla aynısını zikreder, ancak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne çok fazla uzundu, ne de göze batacak bir şekilde kısa boyluydu" lafzını kullanır. Yine: "Omuzları ise kılsız, ancak göğsünden göbeğine kadar çizgi şeklinde kıllar vardı" ibaresi geçmiştir.

 

Ebu Cafer der ki: (Arapça uzmanı) Asmal'nin, Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasıflarını açıklarken şöyle dediğini işittim: "Mumağğat, aşırı uzun boylu anlamındadır. Mütereddid, aşırı kısa boylu demektir. Katat, aşrı kıvırcık saçlı demektir. Recül ise saçları hafif dalgalı demektir. Mutahham, şişman demektir. Mükelsem, tombul yanaklı demektir ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her iki özelliğe sahip olmadığı belirtilmiştir. Müşreb, kırmızıya çalan beyaz anlamındadır. Ed'ac, kara gözlü demektir. Ehdeb, uzun kirpikli demektir. Keted, iki omzun birleştiği yerdir. Mesrube, göğüsten göbeğe doğru ince çizgi şeklinde uzanan kıllar anlamındadır. Şesn, el ve ayakları etli demektir. Tekallu', sert ve sağlam basarak yürümektir. Sabab, inmek anlamındadır ki ''inhadama fi sabUb (=yokuş aşağı indik)'' denilir. Müşaş, omuzlardır. işret, insanlarla geçim ve arkadaşlıktır. Bedihe, beklenmedik bir şekilde, aniden anlamındadır ki ''Bedehtuhu bi-emrin (=Onu beklemediği bir şeyle karşı karşıya getirdim)'' denilir."

 

 

 

1351 - Ebu İshak der ki: Bed'ya: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüz hatları kılıç gibi keskin miydi?" diye sorulunca: "Hayır! Ay gibiydi" dedi.1

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari, Sahih'te Ebu Nuaym kanalıyla Züheyr'den rivayet etti. - Buhari (4/165).

Müslim ise Cabir b. Semure'den "Hayır! Aksine yüzü Güneş ve Ay gibi yuvarlaktı" lafzıyla zikretmiştir.

 

 

 

1352- İmam Ahmed (Beyhaki) der ki: Başka bir kanaldan bize bildirilene göre Cabir b. Semure der ki: "Mehtaplı bir gecede Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm. Üzerinde kırmızı bir cübbe vardı. Bir ona bir Ay'a bakmaya başladım. Benim gözüme Ay'dan daha güzel geldi."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi S/118 (2811).

 

 

 

1353- Simak b. Harb bildiriyor: Cabir b. Semure: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçının ön tarafı ile sakallarında ağarmalar vardı. Kokulu yağ sürüp taradığı zaman belli olmazdı. Ancak dağımk olduğu zaman bunları görürdüm. Sakalları da gürdü" dedi. Adamın biri: "Yüzü kılıç gibi mi parlardı?" diye sorunca, Cabir: "Hayır! Aksine Güneş ile Ay gibi parlardı ve yuvarlaktı. İki omzu arasındaki mührü de gördüm. Güvercin yumurtası kadardı ve teninin rengindeydi" dedi.

 

Müslim bunu Sahih'te başka bir yolla İsrail'den rivayet etti. - Müslim, menakib (109).

 

 

 

1354- Ebi Ubeyde b. Muhammed b. Ammar b. Yasir der ki: Rubeyyi'ye: "Bana Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl biri olduğunu anlat" dediğimde:

"Evladım! Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görsen onun doğan bir güneş olduğunu zannederdin" karşılığını verdi.

 

Tahric: İsnadı zayıftır ve içinde tanımadığım bir ravi vardır. Darimi (31), Taberani, el-Mu'cemu'l-Kebir 24/274 (696), Fesevi, el-Ma'rife (3/273) ve Beyhaki, Delailü'n-Nübüvve (1/200).

 

 

 

1355- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) parlak bir tene sahipti. Teri inci gibiydi. Yürüdüğü zaman sağa sola meylederek yürürdü. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avuçlarından daha yumuşak ne bir ipeğe dokundum, ne de atlas kumaşa el sürdüm. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kokusundan daha hoş kokulu ne bir misk, ne de bir anber, ne de başka bir şey kokladım."

Müslim, Hammad kanalıyla rivayet etti.

 

Tahric: Buhari, siyam (2/244) ve Müslim,fadail (81, 82).

 

 

 

1356- Enes der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on yıl boyunca hizmetinde bulundum. Vallahi bu süre zarfında bana: "Ofl" bile dememiştir. Yaptığım bir şeyden dolayı da: "Neden bunu şöyle yaptın!" veya: "Şunu şöyle yapsaydın olmaz mıydı?" dememiştir.

Müslim bunu Sahih'te Ebu'r-Rabi' kanalıyla rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Buhari, vasaya (3/195), edeb (7/83) ve Müslim, fadail (sı, sı).

 

 

1357- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlar içinde en güzel, en cömert ve cesareti en çok olan kişiydi."

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari bunu Süleyman(1) ve Müslim Said b. Mansur kanalıyla rivayet ettiler.(2)

Beyhaki der ki: Ebu't-Teyyah'tan naklen bize bildirilene göre ise Enes:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlar içinde en güzel ahlaka sahip olan kişiydi" demiştir. (3)

 

Tahric: (1): Buhari, chad (3/109, 116, 118, 119, 4/10), edeb (7/81, 82119, 122), hibe (3/144). (2): Müslim, fadail (48,49), edeb (30). (3): Beyhaki, Delailü'n-Nübüvve (1/312, 313).

 

 

 

1358- Hz. Aişe der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiçbir zaman bir hizmetçisine veya eşlerinden birine vurduğunu görmedim. Allah yolunda cihad dışında da bir şeye vurmuş değildir. Allah için olmadıktan sonra kendisine dil uzatan birinden intikam almaya çalışmamıştır. Ancak Allah için ise bunun karşılığını verirdi. Farklı durumla karşı karşıya geldiği zaman da günah olmadıktan sonra mutlaka en kolayını seçerdi. Günah ise de insanlar içinde ondan en çok uzak duran kendisi olurdu."

 

İsnadı sahihtir.

 

Müslim bunu Sahih'te Ebu Kureyb kanalıyla Ebu Muaviye'den zikretmiştir. - Müslim,fadail (77, 79) ve Buhari, menakib (4/166-167), edeb (7/101), hudad (8/16).

 

 

 

1359- Sa'd b. Hişam b. Amir el-Ensari der ki: Hz. Aişe'ye: "Ey müminlerin annesi! Bana Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ahlakından bahset" dediğimde "Kur'an okumuyor musun?" diye sordu. "Tabi ki okuyorum" karşılığını verdiğimde: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ahlakı Kur'an ahlakı ydı" dedi.

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Müslim, Sahih'te rivayet etti. - Müslim, salatu'l-müsafirin (1/512-513).

 

 

 

1360- Beyhaki der ki: Bize Hasan'dan bildirilene göre Sa'd b. Hişam şöyle demiştir: Hz. Aişe'ye: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ahlakı nasıldı?" diye sorduğumda: "Yüce Allah onun için: ''Sen elbette yüce bir ahlak üzeresin''[Kalem 4] buyurmuştur. Onun ahlakı da Kur'an ahlakıydı" karşılığını verdi.

 

Tahric: İsnadı hasendir. Taberi, Tefsir (29/19) ve Ahmed, Müsned (6/216).

 

 

Beyhaki der ki: Bize bildirilene göre Yezid b. Babenus, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ahlakını Aişe'ye sorunca: "Müminun Suresi'ni oku" demiştir. Yezid bu sureyi okuduktan sonra da Aişe: "İşte ahlakı böyleydi" demiştir.

 

Tahric: Hakim, Müstedrek (2/392), Beyhaki, Delailü'n-Nübüvve (1/309), Buhari, el-EdEbu'lMüfred (3080), Nesai, es-Sünenü'l-Kübrd (12/336) ve Ebu'ş-Şeyh, Ahlaku'n-Nebiy (s. 28).

 

 

Yine bize bildirilene göre Ebu Derda, Hz. Aişe'ye Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ahlakını sorunca: "Ahlakı Kur'an ahlakıydı. Kur'an'ın razı olduğuna razı olur, onun öfke duyduğuna öfke duyardı" demiştir. - Beyhaki, Delailü'n-Nübüvve (1/309-310).

 

 

 

1361- Enes der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize geldi.

Yanımızda (uyurken) terleyince annem (Ümmü Süleym) bir şişe getirdi ve terini bu şişenin içine doldurmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyanınca: "Ey Ümmü Süleym! Böyle ne yapıyorsun?'" diye sordu. Ümmü Süleym: "Senin terini alıp kokularımızın içine karıştırıyoruz. Zira o, kokuların en güzellerindendir" karşılığını verdi.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Müslim,fadail (83, 84, 85).

 

 

Sabit'in bildirdiğine göre Enes şöyle demiştir: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kokusundan daha hoş kokulu ne bir anber, ne de bir misk kokladım. Yine Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teninden daha yumuşak ne bir atlasa dokundum, ne de bir ipek kumaşa el sürdüm." - Tahrici 1355'te geçti.

 

Yine şöyle demiştir: "Medine'de henüz bir çocukken on yıl Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hizmetinde bulundum ki her bir kişi benim yerimde olmayı isterdi. Bu hizmet sürem boyunca ne bana "Of1" demiştir, ne de "Şunu neden yaptın?" diye sormuştur." - Tahrici 1356'da geçti

 

Yine şöyle demiştir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra, Medine'nin hizmetçileri içlerinde su bulunan kaplarla (elini içine batırması için) yanına gelirlerdi. Hz. Peygamber {Sallallahu aleyhi ve Sellem} ne zaman kendisine içinde su olan bir kap getirilirse (bereketli olması için) içine elini batırırdI. Bazen soğuk olan sabahlarda geldiklerinde bile yine elini batırırdI.'' -  Müslim,fadail (74).

 

 

 

1362- Hasan b. Ali der ki: Dayım Hind b. Ebi Hale, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasıflarını anlatırdı. Ben de Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha da bağlanmak için bazı sıfatlarını anlatmasını istedim. Dayım şöyle anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadri yüce ve büyük birisiydi. Yüzü Ay'ın ondördü gibi parlardı. Orta boydan biraz uzun, uzun boydan da biraz kısaydı. İri cüsseliydi ve saçları dalgalı ydı. Saç örgüleri çözüldüğü zaman saçlarını ayırırdı, aksi takdirde saçları toplu olduğu zaman kulak memelerini geçmezdi. Parlak bir teni ve geniş bir alnı vardı. İnce uzun ancak bitişik olmayan kaşları, kızdığında da aralarında ortaya çıkan bir damarı vardı. İnce bir burnu ve üzerinde de bakıldığında dövmeyi andıran bir nur vardı. Gür sakallıydı ve tombul olmayan yanakları vardı. Geniş ağızlıydı ve inci gibi seyrek dişleri vardı. Göğsünden göbeğine doğru ince çizgi halinde kılları vardı. Gümüşle işlenmiş gibi uzun ve güzel bir boynu vardı.

 

Ölçülü bir bederıi vardı. Dolgun ve kaslıydı. Göbeği ile göğsü de aynı hizadaydı. Göğsü ve iki omuz arası genişti. Eklem yerleri iriydi. Kıllı değildi, ancak boğaz aşağısından göbeğine kadar çizgi şeklinde kılları vardı. Bunlar dışında göğüs ve göbeğinde kıl yoktu. Kolları, omuzları ve göğsünün üst tarafları kıllıydı. Bilekleri uzun, avuç içleri geniş, el ve ayakları etliydi. Diğer taraftan düztaban değildi ve ayaklarında kıl yoktu. Su ayaklarının altından akıp gidebilirdi. Ağır adımlarla, sağa sola salınarak rahat bir şekilde yürürdü. Uzun adımlarla ve bir yokuştan aşağıya iniyormuş gibi yürürdü. Bir tarafa döneceği zaman tüm vücuduyla dönerdi. Yürürken yere bakardı. Yere bakması göğe bakmasından daha fazla uzun sürerdi. Dikkatlice bakar, ashabıyla yürüdüğü zaman da onları önüne katardı. Karşılaştığı herkese de selam verirdi."

Dayıma: "Bana nasıl konuştuğunu anlat!" dediğinde, şöyle anlattı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devamlı bir derdi varmış gibi hep düşünceliydi.

 

Hiç rahatı yoktu. İhtiyaç olmadan da konuşmazdı. Suskunluğu uzun sürerdi. Sözüne başlarken de, bitirirken de dudaklarıyla başlar ve bitirirdi. Az ve öz konuşurdu. Açık ve net, ne az ne de çok konuşurdu. Kaba değil tatlı konuşurdu. Az da olsa nimeti büyük görürdü. Çok az olduğu zaman da bundan dolayı kimseyi kınamazdı. Zevk sahibini yermez ve övmezdi. Başka bir rivayette: "Zevklerine düşkün veya övülmeyi seven biri değildi" şeklinde geçer. - Dünyanın hiçbir şeyi onu kızdırmazdı. Hak konusunda ise kimseyi tanımaz, hakkı galip getirinceye kadar da öfkesi dinmezdi. Kendi nefsi için kızmazdı ve bu yönde intikam almaya kalkışmazdı. Bir şeye işaret edeceği zaman tüm eliyle işaret ederdi. Şaşırdığı zaman elini ters çevirirdi. Konuştuğu zaman ellerini kullanır, sağ elinin içiyle sol elinin başparmağına vururdu. Kızdığı zaman bu, yüzüne yarısır ve yüzünü çevirirdi. Güldüğü zaman da gözlerini kısardı ki genelde gülüşü tebessüm şeklinde olurdu. Gözlerinden dolu tanesi gibi yaş akardı."

 

Dayımın bu anlattıklarını uzun bir süre Hüseyin'e anlatmadım. Sonra ona anlatmak istediğimde, bunları benden önce dayımdan öğrenmiş olduğunu gördüm. Dayıma sorduklarımın aynısını o da ona sormuştu. Ayrıca babama da, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girişini, oturuşunu, çıkışını, şeklini ve her şeyi sormuştu.

 

Hüseyin de bu konuda bana şunları anlattı: Babama, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eve girişini sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bu konuda kendisine verilen izinden dolayı, evine izin istemeden girerdi. Evine girdiği zaman da, biri Yüce Allah'a, biri ailes•ine, biri de kendine olmak üzere zamanını üçe ayırırdı. Yine insanlar için ayırdığı bir zamanı da vardı. Bu zamanlarda özel ve genel olarak insanlarla görüşür ve onlardan hiçbir şeyi saklamazdı. Ümmete karşı davranışı, onların değerce üstünlüklerine göreydi. Din konusunda üstün olanlara daha fazla önem verirdi. Bazı insanların bir, bazılarının iki, bazılarının ise daha fazla ihtiyacı olabiliyordu. Onlarla ihtiyaçlarına da uygun düşecek şekilde ilgilenirdi. Müslümanlar bir şeyi sorduğunda veya herkesin bilmesi gereken bir şey olduğunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Burada bulunan bulunmayana bunu bildirsini Bir ihtiyacı olup da bana bunu ulaştıramayanın bu ihtiyacını bana bildirin' Her kim bir yöneticiye. ihtiyacını ona ulaştıramayan kişinin bu ihtiyacını ulaştımsa, Yüce Allah kıyamet gününde onun ayaklarını sarsılmaz kılar" buyururdu. Yanında da ancak bu şekilde konuşulabilirdi ve insanların, yanında bundan başkasını konuşmalarını da istemezdi. Lider olarak yanına girenlerin, yanında aldıkları tat damaklarında kalırdı ve tevazu içinde geri yanından çıkarlardı."

 

Yine babama: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evden nasıl çıkardı ve çıktığında ne yapardı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Selleml, insanları ilgilendiren, onları birbirlerine bağlayan ve ayrıştırmayan şeyler dışında dilini tutardı -Veya ravi: "Onlara itici sözler söylemezdi" demiştir. - Bir kavmin değerli kimselerine kendisi de değer verip ikramlarda bulunur ve onları kendi kavimlerinin başına atardı. İnsanları uyarırdı. Ahlakından ve davranışlarından ödün vermemek kaydıyla insanlara nezaket le davranırdı. Ashabını arayıp sorardı ve insanların durumları ve yaptıklarını da sorar ilgilenirdi. İyiye iyi der ve onu destekler, kötüye de kötü der ve onu azaltmaya çalışırdı. Davranışlarında dengeliydi, tutarsız değildi. İnsanların gaDete düşeceği veya usanacağı endişesini daima taşır ve bunu hiç göz ardı etmezdi. Her duruma daim bir hazırlık içindeydi. Haktan taviz vermez ve ardında olan insanların bu yöndeki herhangi bir tavizlerine müsaade etmezdi. Yanında insanların en üstünü, en hayırlı ve en fazla nasihatçi olanlardı. Yanında en değerli kişiler insanlara eşit davranan ve yardımsever olan kişilerdi."

 

Yine babama: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturmaları nasıldı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yüce Allah'ı anarak oturur ve kalkardı. Bir yerleri kendine has kılmayı sevmez di ve insanlara da bunu yasaklardı. Bir topluluğun yanına vardığı zaman bulduğu ilk boş yerde otururdu ve herkesin de bunu yapmasını isterdi. Kendisine her oturan kişiye hakkını verirdi. Kendisiyle oturan kişi, asla diğerlerinin kendisinden üstün olduğunu düşünmezdi. Bir iş için kendisini ayakta tutan kişiye de sabreder ve ilk gidenin karşıdaki kişi olmasını beklerdi. Biri ondan bir şey istediği zaman bu istediğini vermeden göndermez di. Yoksa da onu tatlı sözlerle geri çevirirdi. İnsanlar ondan öyle hoşlanmışlardır ki herkese bir baba olmuştu. Hak önünde herkes onun yanında eşitti. Onun meclisi ağırbaşlılık, haya, sabır ve güvenin meclisiydi. Meclisinde sesler yükselmez, onurlar çiğnenmez ve sırlar ifşa edilmez di. Yanında herkes eşitti ve birbirlerinden sadece takvayla üstündüler. Büyüğe saygılı, küçüğe karşı da merhametli idiler. ihtiyaç sahibini gözetir ve yabancı olanları korurlardı."

 

Babama: "Kendisiyle oturanlara nasıl davranırdı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaba ve çirkin sözlü değil, güler yüzlü yumuşak huyluydu. Yaygaracı, kötü sözlü, dedikoducu ve başkalarını öven biri değildi. İstemediği şeyleri önemsemezdi. Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yana kimse umutsuz olmazdı, kimseyi de yüzüstü bırakmazdı. Üç şeyden kendini uzak tutardı: Münakaşa, gevezelik ve kendisini ilgilendirmeyen şeylerle uğraşmak. Yine şu üç şeyden de kendini uzak tutardı: Kimseyi yermezdi, kimseyi ayıplamazdı ve kimsenin kusurları hakkında konuşmazdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ancak sevabını umduğu şeyler hakkında konuşurdu. Konuştuğu zaman yanında oturanlar, başlarının üzerinde kuş varmış da hareket ederlerse uçacakmış gibi sessiz ve hareketsiz dururlardı. Kendisi sustuğu zaman ancak kendileri konuşurlardı. Kendisinin yanında tartışmazlardı ve biri konuştuğu zaman bitirinceye kadar diğerleri susardı. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında öncelikli konuları konuşurlardı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların güldüklerine güler, şaşırdıklarına şaşırırdı. Yabancı birinin kendisinden bir şey isterken veya konuşurken kabalığına tahammül ederdi. Ashabı da bazen onların ihtiyaçlarını tedarik ederlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: "İhtiyaç sahibi birini gördüğünüz zaman onu doğru olana yönlendirin" buyururdu. Hak etmesi dışında övülmekten hoşlanmazdı. Kimsenin konuşmasını kesmezdi. Ancak bir konuda sınırı geçer se ya onu bundan menetmekle ya da kalkıp gitmekle ancak bu sözünü keserdi."

Babama: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susması nasıldı?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu dört şeyden dolayı susardı: Ağır başlılık, ihtiyat, takdir etme ve düşünme. Takdir etmesi, insanlar arasında gözleme ve dinlemeyi eşit şekilde yapmasıyladır. Düşünmesi ise, hangi şeyde karar kılacağı ve ne yönde fetva vereceği şeklinde olurdu. Ağırbaşlılığı ise sabrı içinde ona verilmiştir. Bunun içindir ki hemen öfkelenmez ve ürkmezdi. ihtiyat ise, kendisine uyulması için iyi olam seçme, kendisinden menetmek için kötü olandan uzak durma, ümmetinin maslahatına en uygun şey için görüşünü bildirme, dünya ve ahiret konularında kendilerine emredilen şeyi yerine getirme olmak üzere dört şeyde kendini gösterirdi."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İsnadından meçhul bir ravi vardır. Ebu Davud 1/538 (862), Nesai (2/169) ve İbn Mace (1/459 (1429).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Fesahati