ŞUABU’L-İMAN

14.ŞU’BE: Resulullah (s.a.v.)’i Sevmek

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Üstün Soyu ve Temiz Doğumu

 

1322:- Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabisi olan İrbad b. Sariye'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: "Ben Allah'ın kulu ve peygamberlerin sonuncusuyum. Hz. Adem henüz toprağa karışık iken ben Allah katında peygamberlerin sonuncusuydum. Size bunun başlangıcını haber vereyim. Atam ibrahım'in duası benim, isa'nın müjdesi benim, annemin gördüğü rüya da benim." Bütün peygamber anaları böyle rüya görürler. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) annesi de Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğururken bir nurun Şam saraylarını aydınlattığını görmüştü,

 

Tahric: İsnadının bir zararı yoktur. Yakub b. Süfyan, el-Ma'rife ve't-Tarih (2/345), Beyhaki, Delail en-Nübüvve (1/80),Ahmed,Müsned (4/127), İbn Hibban, Sahıh sh. 512 (2093), Taberi, Tefsır (1/556), Taberani, M. el-Kebir 18/252 (629, 630) ve Hakim, Müstedrek (2/41B).

 

 

Beyhaki der ki: Bu hadisi Ebu Bekr b. Meryem, Süveyd b. Said kanalıyla irbad'dan, o da Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu şekilde nakletti: "Ben. Allah katında Ümmü'l-kitab'da peygamberlerin sonuncusuyum, ''

 

Tahric: Hakim, Müstedrek (2/600), Beyhaki, Delail (1/83), Ahmed, Müsned (4/12B), İbn Cerir Taberi, Tefsır (1/556), İbn Ebi Asım, Sünne 1/179 (409), Taberani, M. el-Kebir 18/253 (631) ve Ebu Nuaym, Hilye (6/B9, 90).

 

 

Allah en doğrusunu bilir; ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kasdettiği, Allah'ın o zamandan bunu takdir etmesidir. Allah'ı takdiri de Hz. Adem yaratılmadan önce gerçekleşmiştir. Hz. ibrahım'in duası olmasından kasıt ise, Hz. ibrahım'in Kabe'yi inşa edeceği zaman: "Rabbimiz, onların arasından, senin ayetlerini onlara okuyacak, kitabı, hikmeti Öğretecek ve onları tezkiye edecek bir peygamber gÖnder, Şüphesiz ki Aziz, Hakim Sensin''[Bakara 129] demesidir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun duasını peygamberimizi göndererek kabul etmiştir. Hz. isa'nın müjdesi olmasından kasıt ise ABah'ın Hz. isa'ya emretmesiyle, Hz. isa'nın, israil oğullarına Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğmadan onu müjdelemesidir.

 

 

 

1323- Ebu Katade el-Ensari: der ki: Bir adam: "Ey Allah'ın Resulül Pazartesi orucu hakkında ne dersin?" diye sorunca: "O gün doğdum, Kur'an da o gün bana indi" buyurdu.

Müslim Sahih'te rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. Ahmed, Müsned (5/297, 299), Hakim, Müstedrek (2/602) ve Beyhaki, Sünen (4/293) ve Delail (2/133)

 

 

 

1324- Muhammed b. İshak der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rebiulevvel ayının on ikinci gecesi dünyaya geldi.''

 

Tahric: İsnadında tammadığım bir ravi vardır. Hakim, Müstedrek (2/603).

 

 

Beyhaki der ki: ibn Abbas'tan(1), sonra Kays b. Mahreme'den(2) sonra Kubas b. Eşyem'den(3) bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Fil olayının gerçekleştiği yıl dünyaya geldi. Zührı ve ona mutabaat edenler ise daha sonra doğduğunu söylediler; ancak doğru olan birinci görüştür.(4)

 

TAhric: (1) Hakim, Müstedrek (2/603), Beyhaki, Delail (1/75), İbn Sa'd, Tabakat (1/101), Taberani,

M.eI-Kebir 12/47 (12432) ve Bezzar, Müsned (1/121).

(2) Tirmizi 5/589 (3619). (3) Tirmizi 5/589 (3619). (4) Beyhaki, Delail (1/78).

 

 

 

1325- İshak b. Yesar der ki: Abdullah b. Abdilmuttalib'in, Amine binti Vehb b. Abdimenaf b. Zühre'den başka bir hanımı daha vardı. Abdullah, çalışırken üzerine bulaşan çamurla o hanımının yanına uğradı ve onunla birlikte olmak için çağırdı. Kadın Abdullah'a üzerinin çamurlu olması sebebiyle icabet etmekte gecikince, Abdullah girip çamuru yıkadı, sonra Amine'nin yanına girdi. Öbür hanımı kendisini çağırınca, önceki davranışından dolayı kabul etmedi ve Amine'nin yanına girip onunla birlikte oldu. Oradan çıkıp diğer hanımını çağırınca, hanımı şöyle dedi: "Hayır istemiyorum. Yanıma uğradığında iki gözünün arasında bir nur vardı. Onu senden almak istedim. Ancak Amine'nin yanına girince o, nuru senden aldı."

 

Tahric: İsnadında kesiklik vardır ve zayıfbir hadistir. Beyhaki, Delaii (1/105).

 

 

İbn İshak der ki: Amine, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hamile kaldı.

Amine binti Vehb'in söylediğine göre Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hamile kalınca kendisine: "Bu ümmetin efendisine hamile kaldın. Onu doğurunca şöyle de: "Onu her hasetçinin, her iyi geçinen kusurlunun ve liderlik iddiasında bulunan her kölenin şerrinden, bir ve tek olan (Allah'a) emanet ediyorum. Ona sığınıyorum. O beni korur. çocuğum, şerefli ve övgü ye layık olan Allah'ın himayesindedir. Gelişip büyüyünceye ve ortaya çıkıncaya kadar Allah'ın koruması altındadır."

 

Bunun işareti Şam topraklarındaki Busra saraylarını dolduracak bir nurun çıkmasıdır. Doğunca adını Muhammed koy. Onun Tevrat'taki adı Ahmed'dir. Sema ve yer halkı onu överler. İncil'de de adı Ahmed'dir ve Sema ve yer halkı onu överler. Kur'an'daki adı ise Muhammed'dir. Ona bu adı ver. Amine onu doğurunca cariyesini Abdulmuttalib'e gönderdi. Abdullah, Amine hamileyken vefat etmişti. Abdullah'ın, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yirmi sekiz aylıkken öldüğü de söylenir. Allah en doğrusunu bilir. İbn İshak der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sekiz yaşındayken Abdulmuttalib öldü. Annesi Amine de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altı yaşındayken Ebva'da vefat etti. - Beyhaki, Delail (1/188).

 

İbn İshak der ki: Amine, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünyaya getirince Abdulmuttalib'e haber gönderip: "Bu gün bir oğlun doğdu. Gelip onu gör" dedi. Abdulmuttalib gelince durumu ona haber verip, hamileyken gördüğü şeyleri ve kendisine söylenenleri, hangi adı vermesinin emredildiğini anlattı. Abdulmuttalib onu alıp Kabe'nin içindeki Hubel'in yanına soktu. İbn İshak, Abdulmuttalib'in duasını ve söylediği şiirleri de zikretmiştir.

Süt anne olarak Halime binti Ebi Zueyb tutuldu. Ebu Zueyb, Abdullah b. el-Haris b. Şecne b. Cabir b. Rizam b. Nasıra b. Sa'd b. Bekr b. Hevazin b. Mansur b. İkrime b. Hasefe b. Kays Aylan b. Mudar'dır.

 

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) süt babası, Haris b. Abdiluzza b. Rifaa b.

Mellan b. Nasıra b. Sa'd b. Bekr b. Hevazin'dir.

 

Süt kardeşleri ise Abdullah b. el-Haris, Uneyse binti'l-Haris ve Huzafe binti'l-Haris'tir. Bu hanım Şeyma'dır. Şeyma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarındayken annesiyle beraber onu kucağına alırdı.

 

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nesebi de; Muhammed b. Abdullah b.

Abdilmuttalib b. Haşim b. Abdimenaf b. Kusayy b. Kilab b. Murre b. Ka'b b. Lueyy b. Galib b. Fihr b. Malik b. Nadr b. Kinane b. Huzeyme b. Mudrike b. İlyas b. Mudar b. Nizar b. Ma'd b. Adnan b. Edad b. Mukavvim b. Nahur b. Tarih b. Ya'rub b. Yeşcub b. Nabit b. İsmail b.

 

İbrahim b. Azer'dir. Azer'in adı Tevrat'ta Tarih b. Nahür b. Eriğu b. Sarih b. Falih b. Abir b. Şalih b. Erfahşez b. Sam b. Nüh b. Lemak b. Mütevaşlih b. Ahnüh b. Yerd b. Muhelayil b. Keynan b. Ennüş b. Şit b. Adem'dir. Hz. Adem de insanlığın babasıdır.

 

 

 

1326- Muhammed b. İshak'ın bildirdiğine göre Muhammed b. Abdillah nesebi şu farkla zikretmiştir: Azer, Tevrat'ta şu neseple zikredilir: Tarih b. Nahur b. Avr b. felah b. Abir b. Şaleh b. Sam b. Nüh b. Lamik b. Mutevaşlih b. Hunüh b. Muhleyl b. Kenan b. Şit b. Adem.

Seleme b. el-fadl bunu Muhammed b. İshak'tan nakletmiştir; ancak hadisin bir kısmında ona muhalefet etmiştir.

 

Ebu Abdillah el-Hafız der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Adnan'a kadar olan nesebiyle ilgili hadis sahihtir. Bundan fazlası ise güvenilir değildir.

Beyhaki der ki: Bunun sebebi, nesep alimlerinin bazısının buna ilave etmesi, bazısının eksiltmesi, bazısının değişiklik yapmasıdır.

 

 

 

1327- Muhammed b. Talha b. et-Tavil et-Teymi, nesebi Muhammed b. Abdullah'tan Ma'd b. Adnan'a kadar aynen nakletmiştir.

 

Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en yakın olanlar, Abdulmuttalib b. Haşim oğullarıdır. Bunlar, Hz. Abbas, Ebu Talib'in ailesi, Haris'in ailesi ve Ebu

 

Leheb'in ailesidir. Ebu ralib ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babası Abdullah, Abdulmuttalib'in diğer oğullarından farklı olarak bir annedendir. Abdişems ve Muttalib oğulları, Haşim b. Abdimenaf'ın anne baba bir kardeşidir. Onlardan sonra, baba bir kardeşleri Nevfel b. Abdimenaf oğulları gelir. Sonra Esed b. Abdiluzza b. Kusay oğulları ve Abdurrad b. Kusay oğulları gelir.

 

ibrahım b. el-Münzir, diğer kabileleri zikrettikten sonra şöyle dedi: Abdulmuttalib b. Haşim'in on erkek altı kızı vardır. Bunlar: Hamza, Abdullah, ismi Abdumenaf olan Ebu Talib, Zübeyr, Haris, Cahl, Mukavvim, Dırar, ismi Abduluzza olan Ebu Leheb, Safiyye, ismi Beyza olan Ümmü Hakım, Atike, Ümeyme, Erva ve Berre'dir. Abdullah b. Abdilmuttalib'in oğlu, Adem oğullarının efendisi ve Allah'ın Resulü Hz. Muhammed'dir. Annesi, Amine binti Vehb b. Abdimenaf b. Zühre b. Kilab b. Murre b. Ka'b b. Lueyy b. Galib b. Fihr'dir. Sonra ravi, ninelerin de nesebini zikredip şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) asalet olarak Adem oğullarının en faziletlisi, anne baba tarafından da neseb olarak en üstünüdür.

 

 

 

1328- Vasile b, el-Eska'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah, ;smafl oğullarından Kinane'yi seçti. Kinane oğullarından da Kureyş'i seçti. KureyŞ'ten Haşim oğullarını seçti, Haşim oğullarından da beni seçti ...

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir

 

Müslim bunu Sahih'te Evzai kanalıyla rivayet etti. - Müslim 2/1782 (1).

 

 

 

1329- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben Adem oğullarının; neslinin en hayırıllarından nesilden nesile nakledilerek gönderildim. NiMyet içinde bulunduğum nesilden gönderilmiş oldum. ''

 

Tahric: İsnadı hasendir. Buhari, menakib (4/166).

 

 

 

1330- İbn Ömer: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gölgeliğinde oturuyorduk" deyip uzun bir hadis aktarıp şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah semayı yedi kat yarattı. en yukarıdakini seçip ona yarattıklarından dilediğini yerleştirdi. Sonra mahlukatı yarattı ve mahlukatı arasından Adem oğullarını seçti. Adem oğullarından da Arapları seçti. Araplardan da Mudar'ILları seçti. Mudar'dan da Kureyş'i seçti. Kureyş'ten, Haşim oğullarını seçti. Haşim oğullarından da beni seçti. Ben, seçkinlerin seçkini oldum. Arapları seven, beni sevdiği için sever, Araplara buğz eden de bana buğz ettiği için buğz eder. ''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (2/665, 6/2206) ve Hakim, Müstedrek (4/73).

 

 

 

1331- Süleyman b. Katte'nin bildirdiğine göre İbn Abbas: "Muhakkak ki O (Kur'an) , senin için ve senin kavmin için mutlaka bir zikirdir''[Zuhruf 44] ayetindeki zikri: "Senin ve kavmin için bir şereftir" şeklinde açıklamıştır.

 

Tahric: İsnadının bir zararı yoktur. Beyhaki, Delail en-Nübüvve (7/63, 64), İbn Cerir, Tefsir (25/77) ve Taberani, M. el-Kebir 12/256 (13030).

 

 

 

1332- Mücahid: "Muhakkak ki O (Kur'an), senin için ve senin kavmin için mutlaka bir şereftir"[Zuhruf  44] ayetini açıklarken şöyle dedi: Kişiye: "Adam kimlerden?" diye sorulunca: "Araplardan" cevabı verilir. "Hangi Araplardan?" diye sorulunca ise: "Kureyş'ten" cevabı verilir. Bahsedilen zikir budur.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Cerir, Tefsir (25/76).

 

 

 

1333- Cafer b. Muhammed'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah beni zinadan değil, nikah sonucu (yapılan evliliklerden) dünyaya göndermiştir (yaratmıştır), "

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Ebi Şeybe, Musannef (11/431,432), İbn Sa'd, Tabakat (1/60), İbn Cerir, Tefsir (11/76), Beyhaki, Sünen (7/190), es-Selımi, Tarih Cürcan (sh. 361) ve Ebu Nuayırı, A'lam en-Nübüvve (1/11).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in İsimleri