ŞUABU’L-İMAN

14.ŞU’BE: Resulullah (s.a.v.)’i Sevmek

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’i Sevmek

 

1311 - Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz beni çocuklarından. anne-babasından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş olamaz. ''

 

Ravileri güvenilirdir ve sahih bir hadistir.

 

 

Buhari bu hadisi Adem'den(1) ve Müslim ise başka bir yolla Şu'be kanalıyla rivayet ettiler.(2)

 

Tahric: (1) Buhari, Sahih (1/9). (2): Müslim, Sahih 1/67 (70).

 

 

 

1312- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Selleml şöyle buyurdu:

"Sizden biriniz beni ailesinden, malından ve bütün insanlardan daha çok sevmedikçe iman etmiş olamaz ...

 

Ravileri güvenilirdir.

 

Buhari bu hadisi Sahih'te Yakub b. İbrahim(1) ve Müslim ise Zuheyr b. Harb - İsmail kanalıyla rivayet ettiler.(2)

 

Tahric: (1): Buhari (1/9). (2): Müslim 1/67 (69).

 

 

 

1313- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kimde şu üç şey bulunursa onlarla imanın tadını tatmış olur: Allah'ı ve Resu{ü'nü her şeyden çok sevmesi; kişinin, Allah kendisini küfürden kurtardıktan sonra küfre düşmekten ateşe atılmaktan korktuğu gibi korkması ve kişinin bir kulu sadece Allah için sevmesi. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned (sh. 264).

 

 

 

1314- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biri diğerini sadece Allah için sevmedikçe, Allah kendisini küfürden kurtardıktan sonra küfre düşmekten ateşe atılmaktan korktuğu gibi korkmadıkça ve Allah ve Resul'ünü her şeyden daha çok sevmedikçe imanın tadını tadamaz. "

 

Buhari bunu Sahih'te Adem kanalıyla aktarmıştır. Müslim ise başka bir yolla Şu'be'den, ilk hadisin lafzıyla veya ona yakın bir lafızIa zikretmiştir. Ebu Kılabe ve Sabit te Enes'ten hadisi bu şekilde zikretmişlerdir.

 

 

 

1315- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu: "Allah'ı size verdiği nimetlerle beslediği için seviniz. Beni de Allah'ı sevdiniz için seviniz. Beni sevdiğiniz için de Ehl-i beyt'imi seviniz.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hakim, Müstedrek (3/149,150),

 

 

 

1316- Enes b. Malik der ki: Bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Kıyamet saati ne zamandır?" diye sordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun için ne hazırladın?" karşılığını verince adam: "Fazla bir şey değil, sadece Allah'ı ve Resulünü seviyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen sevdiğinle berabersin" buyurdu.

 

ı İsnadı sahihtir.

 

Buhari bunu Sahih'te Abdan(1) ve Müslim ise Muhammed b. Yahya b. Abdilaziz - Abdan kanalıyla rivayet ettiler.(2)

 

Tahric: (1) Buhari (7/113). (2) Müslim 3/2033 (164).

 

 

 

1317- Şa'bi der ki: Ensar'dan bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Sen benim için nefsimden, çocuğumdan, ailemden ve malımdan daha sevgilisin. Gelip seni görmesem kendimi ölecekmiş gibi hissediyorum" dedi ve ağladı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Neden ağlıyorsun?" diye sorunca, adam: "Senin de, bizim de öleceğimizi, senim peygamberlerle beraber cennetin yüksek tabakalarında olacağını, biz ise cennete girersek aşağıda olacağımız için (seni göremeyeceğim. Onun için ağladım)" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bir şey demedi. Sonra "Kim Allah'a ve Peygamber'e itaat ederse, işte onlar Allah'ın nimetine eriştirdiği peygamberlerle, dosdoğru olanlar, şehidler ve iyilerle beraberdirler. Onlar ne iyi arkadaştırlar"[Nisa 69] ayeti nazil oldu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: "Sana müjdeler olsun" buyurdu.

 

Tahric: İsnadının bir zararı yoktur. Taberani, M. es-Sağir (1/26) ve Ebu Nuaym, Hilye (4/240, 8/125).

 

 

 

1318- Abdullah b. Hişam -ki, çocukken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun başını okşayıp kendisine dua etmişti- anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdik ve Allah'ın Resulü, Ömer b. el-Hattab'ın elini tutmuştu. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! ValIahi seni kendimden sonra her şeyden daha çok seviyorum" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır. Canım elinde olana yemin ederim ki; kendinden de çok sevmedikçe olmaz (iman etmiş olamazsm) " buyurdu. Ömer: "ValIahi şimdi seni kendimden de çok seviyorum" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şimdi oldu ey Ömer!" buyurdu.

 

Tahric: İsnadında eleştirilen İbn Lehia vardır. Yakub b. Süfyan el-Fesevi, el-Ma'rife (1/345,346), Ahmed, Müsned (4/233,5/293) ve Hakim, Müstedrek (3/456). 

 

 

 

1319- Bu hadis başka bir kanalla Abdullah b. Hişam'dan: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdik ve Allah'ın Resulü, Ömer b. el-Hattab'ın elini tutmuştu" şeklinde başlayarak aktarılmıştır.

 

İsnadı leyyindir.

 

Buhari bu hadisi Sahih'te Yahya b. Süleymankanalıyla İbn Vehb'den, o da Hayve'den zikretmiştir. - Buhari (7/218),

 

 

 

1320- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz beni babasından ve çocuğundan daha fazla sevmedikçe iman etmiş olamaz. ''

 

Tahric: İsnadının bir zararı yoktur ve sahih bir hadistir. Buhari, Sahıh (1/9).

 

 

 

1321 - Cebele b. Harise der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kardeşim Zeyd'i benimle gönder" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "işte burada. Gitmek isterse ona engel olmam" buyurunca, Zeyd: "Ey Allah'ın Resulü! Hiçbir zaman hiç kimseyi sana tercih etmem" dedi. Kardeşimin görüşünün benim görüşümden daha hayırlı olduğunu gördüm.

 

Tahric: Tirmizi 5/676 (3815).

 

 

Halimi der ki: Bu bölümün konusu, Resulullah', (Sallallahu aleyhi ve Sellem) methetmek, O'na bahşedilmiş sabit olan güzellikler, Allah'ın dininde yaptığı güzel işler ve ümmetinin üzerindeki hakkıyla ilgilidir. Kim bunları bilir ve anlarsa, Resulullah', (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisini çok seven babasından daha fazla sevmiş olur.

 

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) methedilecek yönleri çoktur. Bunlardan biri şerefli bir aileden ve temiz bir neseple doğmasıdır. Bir diğeri, Allah'ın kendisine koyduğu isimlerdir.

Bir diğeri; Allah', onu yaratmadan önce peygamberlere bildirmesi, henüz o ümmetini ve ümmeti onu tanımadan o peygamberlere bildirilmesidir.

 

Bir diğeri; güzel yaratılışı, güzel ahlakı ve cömertliğidir.

Bunlardan biri de güzel ve beliğ konuşması ve bu konuda: "Bana söz sadeleştirildi ve kısaltılarak verildi" buyurmasıdır.

 

Bunlardan biri de ümmetine karşı olan düşkünlüğü ve merhameti, Allah'ın onunla ümmete dünyalık büyük hayırlar vermesi ve ahirette şefaatine nail etmesidir.

Bunlardan biri de dünyaya karşı zahid olması, dünyanın zorluğu ve musibetlerine karşı sabırlı olmasıdır.

 

En büyük mertebesi ise nübüvvet ve risalettir. Onun, insanların ve cinlerin peygamberi, peygamberlerin sonuncusu, resullerin efendisi, dünyada en üstünleri olması, ahirette de en yüksek makama sahip olması bu üstün özelliklerindendir. ilk haşredilecek kişi odur. ilk şefaat edecek odur. Livau'lMahmud'u taşıyacak olan odur. Havz'ın sahibi odur. Allah onun hayatı üzerine yemin etmiş, Kur'an'da kendisine ne ismiyle ne de künyesiyle değil, peygamberlik adıyla hitab etmiş, bu özelliğiyle onu diğer peygamberlerden ayırmıştır.

 

Beyhaki der ki: Allah'ın tevfikiyle Delail adlı kitapta Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatını doğumundan vefatına kadar olan rivayet ve haberleri tasnif ettim. Oradaki rivayetler, Halimi'nin sözlerini açıklamaktadır. Burada o rivayetlerin hepsini zikretmek konuyu uzatacağı için her fasıla ilgili sadece gerekli olduğu kadar rivayet zikrettim. Başarı Allah'tandır.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Üstün Soyu ve Temiz Doğumu